Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina în centrul unui summit decisiv pentru viitorul NATO, la Madrid

2
29 Jun 2022 05:54:54
Autor: News.ro
foto epa efe
foto epa efe

Războiul din Ucraina va fi miercuri în centrul summitului NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se reunesc pentru a discuta viitorul Alianţei, la care Suedia şi Finlanda se vor putea alătura după ridicarea veto-ului Turciei, informează AFP

"Summitul de la Madrid va fi unul esenţial" pentru viitorul NATO, a declarat marţi secretarul general al Alianţei atlantice Jens Stoltenberg, la deschiderea acestei întâlniri de mult planificată, ale cărei mize au fost sporite de invazia rusă a Ucrainei.

Invitat să participe la discuţii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi de două ori prin videoconferinţă, în timp ce Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi.

Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid "un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare", a promis marţi Jens Stoltenberg. 

"Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Alianţei un „mesaj de unitate şi forţă” după o întâlnire a G7 din Germania, organizată înaintea summitului NATO. "Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige" războiul, a insistat el.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson va cere miercuri tuturor ţărilor Alianţei să îşi mărească cheltuielile militare ca răspuns la invazia rusă, pentru a "restabili descurajarea şi asigura apărarea în deceniul următor", potrivit Downing Street. 

În afară de Ucraina, miercuri ar trebui să fie o oportunitate pentru NATO de a adopta noul său "concept strategic", prima revizuire a foii de parcurs din 2010, care ar trebui să evoce pentru prima dată provocările puse de China.

De asemenea, va fi o oportunitate de lansare a procesului de aderare pentru Finlanda şi Suedia, care au decis să adere la NATO ca reacţie la ofensiva lansată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie, ăncheind o tradiţie îndelungată de neutralitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Goe
29.06.2022, 12:22:28

Ura impotriva rusilor este asa de puternica incat nu cred ca povestea cu atomicele mai sperie pe cineva. Personal cred ca sunt foarte multi care mai bine mor decat sa mai traiasca inca o data mirosul pestilent al cizmei primitive rusesti. Taurul trebuie luat ACUM de coarne iar Rusia fascista trebuie izolata in Asia. ERMETIC!! Nimeni nu le ataca teritoriul... sa stea acasa ca in Europa de Est nu mai merge cu furatul. Un mare bravo pt Zelensky si cred ca Europa ar trebui sa-i urmeze exemplu si sa destructureze toate retelele de influenta(inc. culturale) pe care Putin le-a infiltrat in Europa platind bani grei anumitor partide si entitati mass media. Afara cu rusii din Europa, sa-si trimita copiii la studii in Mongolia si China, la fel cumparaturile si concediile.

Goe
29.06.2022, 12:23:47

Frumoase realizari ale KGB-istului de la Kremlin ; Doua noi mebre NATO, Suedia si Finlanda, doua noi state intrate in UE, R. Moldova si Ucraina, 30-40000 de tineri rusi morti si lasati intinsi sa putrezeasca pe campiile ucrainiene, technica militara in valoare de sute de miliarde euro distrusa in razboi, 600 miliarde dolari blocati in bancile occidentale urmand sa fie confiscati si folositi la reconstructia Ucrainei, sanctiuni economice si tehnologice fara numar plus izolarea totala a Rusiei pe plan politic, economic, social si cultural. Unde l-ati gasit pe Putin asta, bai colhoznicilor??

Modifică Setările