Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina critică afirmaţiile lui Emmanuel Macron: „Mii de ucraineni au plătit cu vieţile pentru opţiunea lor europeană”

3
10 May 2022 19:44:11
Autor: Ana-Maria Gherghiță
FOTO president.gov.ua (Arhivă)
FOTO president.gov.ua (Arhivă)

Consultantul prezidenţial principal al Ucrainei, Mihailo Podoliak şi delegatul acesteia în negocierile de pace cu ruşii, a acuzat sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, de a concepe o organizaţie paralelă a Uniunii Europene pentru ţările din afara acesteia, inclusiv pentru Ucraina.

„Păstrarea aparenţelor într-un joc prost – aşa arată încercările de a înlocui apartenenţa Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu vieţile lor pentru opţiunea lor europeană, nu pentru noua colecţie de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”, a notat Mihailo Podoliak pe Twitter.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a afirmat, luni, că este în sprijinul unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să le îngăduie ţărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei şi Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. Preşedintele francez a declarat că dorinţa Ucrainei de a adera la bloc va ţine câţiva ani şi, de aceea, trebuie să i se ofere o oarecare speranţă pe perioadă scurtă de timp. 
 
„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta şi curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, ştim cu toţii foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câţiva ani, probabil câteva decenii”, a mai declarat Macron.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

DAC120
10.05.2022, 20:08:45

Macron este doar o alternativa mai buna la LePen sefa Extremei Drepte Franceza, vanduta lui Putin! Macron e tributar formarii sale socialiste care tinde sa fie impaciuitor cu criminalii ca si Putin! Din nou Zelenski are dreptate , atat in privinta lui Macron, dar si a lui Viktor Orban sau al presedintelui german! E posibil ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat , Ucraina sa joace un rol importanta in cadrul UE daca continua sa fie pragmatica si sa nu -si vanda sufletul , socialismului controlat de catre creatorii sau :rusii!

-1 (5 voturi)
Stancilă
10.05.2022, 21:25:03

Nu stiu de unde a scos Macron nazdravania asta . Or fi si pe la ei diverse " centre de reflectie " vorba unui execrabil personaj politic, pe unde isi fac veacul diversi neaveniti . Sa pronunti astfel de teze fara a avea discutii exploratorii cu tarile din UE este dovada de imaturitate, ca sa nu ne ducem mai departe constatind lipsa de politete de care da dovada citeodata. Zelenski a intuit insa mizeria pe care o ascunde o astfel de abordare. Cred ca Ucraina are politicieni in devenire - testati acum si in lupta directa pentru supravietuirea natiunii - ce pot elabora politici limpezi si corecte pentru viitorul statului ucrainian. Spre deosebire de cel rus, intrat acum intr-o fundatura din care va iesi cu greu , poate peste citeva decenii. Devine tot mai fezabila ideea formarii unui mare pol de putere polono-ucrainian care sa contrabalanseze politicile statute, lipsite de inovatie, neadaptate la cerintele populatiilor europene si mai ales susceptibile de compromisuri dubioase cu Kremlinul .

-2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
11.05.2022, 08:12:27

Aderarea Ucrainei la UE se va produce atunci când vor fi îndeplinite condițiile de compatibilitate! Adică lungimea perioadei depinde DOAR de ucraineni! Macron face o estimare, doar atât. Ucrainenii n-au decât să o infirme prin FAPTE. Oricum, Ucraina nu se va grăbi până nu va desființa toate minoritățile din țară, ca să arate a stat omogen! Și-au propus pentru asta două decenii... O generație.

+1 (1 vot)
Modifică Setările