Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina a dat în judecată Rusia la CEDO pentru „asasinarea ţintită” a unor opozanţi

3
23 Feb 2021 15:21:18
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ucraina a declanşat proceduri judiciare, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, împotriva Rusiei, pe care o acuză de faptul că a desfăşurat „operaţiuni de asasinare ţintită a unor opozanţi”, a anunţat marţi într-un comunicat CEDO, relatează AFP.

Potrivit acestei plângeri - depusă vineri -, aceste asasinate au fost comise „în Rusia şi pe teritoriul altor state, inclusiv altor state membre ale Consiliului Europei (CoE), în afara unei situaţii de conflict armat”, a anunţat Curtea, cu sediul la Strasbourg.

Această „cerere interstatală” - o procedură prin care un stat dă în judecată la CEDO alt stat - este a noua depusă de către Kiev împotriva Moscovei, notează AFP, potrivit news.ro.

Patru cereri sunt în curs de examinare la braţul juridic al CoE, din care Rusia şi Ucraina fac parte.

Guvernul ucrainean acuză totodată Rusia de faptul că „nu efectuează anchete cu privire la aceste operaţiuni de asasinare” şi de faptul că „organizează în mod deliberat operaţiuni de disimulare, vizând să contracareze eforturile de a-i găsi pe vinovaţi”, mai arată Curtea, fără să ofere precizări cu privire la aceste asasinate.

Kievul invocă o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la „dreptul la viaţă”, precizează CEDO.

Celelalte plângeri interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei - aflate în cus de examinare - privesc „evenimente care au avut loc în estul Ucrainei, inclusiv doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, în iulie 2014”, „numeroase încălcări ale Convenţiei” în Crimeea şi un „incident naval care a avut loc în Strâmtoarea Kerci în 2018 şi care a condus la confiscarea a trei nave ale Marinei ucrainene şi echipajelor lor”.

Ucraina şi-a multiplicat plângerile în instanţele internaţionale împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunile armate şi teritoriale ale acesteia din urmă. În 2014, Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina şi a încurajat izbucnirea unei rebeliuni în statul vecin, unde luptele în separatiştii proruşi şi trupele guvernamentale par fără sfârşit. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în acest conflict armat, potrivit ONU.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

M Costi
23.02.2021, 17:22:21

"Ucraina a dat în judecată Rusia la CEDO..." ! Foarte bine procedeaza ucrainienii , sa se invete minte rusii , sa ia lectii de la cei mai destepti ca ei ! Nu mai bine procedeaza SUA ? Pe americani nu ii poate da nimeni in judecata , nu recunosc nici CEDO si nici Tribunalul de la Haga , asa ca n-au probleme ... !.

-5 (13 voturi)
Chisita
23.02.2021, 17:24:43

Ucraina trebuie sa dea in judecata Kievul pentru asasinarea propriului popor din Donbas

-4 (8 voturi)
Kongo-Müller
23.02.2021, 17:41:33

Ucraina nici macar nu are ce cauta pe harta Europei. Mai bine sa ne dea inapoi teritoriile furate, la fel Poloniei si Ungariei.

+4 (6 voturi)
Modifică Setările