VIDEO Ucraina: Lupte intense la Mariupol, în aşteptarea armistiţiului anunţat de preşedintele Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tirurile de artilerie se auzeau, vineri, la est de Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pe malul Mării Azov, cu doar câteva ore înaintea întâlnirii de la Minsk unde ar trebui să înceapă  negocierile privind o încetare a focului, informează Reuters.

Forţele ucrainene au bombardat poziţiile rebelilor pro-ruşi, încercând să respingă  ofensiva majoră lansată de către separatişti. Mariupol, un oraş de 500.000 de locuitori, aflat la jumătatea distanţei între graniţa cu Rusia şi Peninsula Crimeea, anexată de  Moscova în martie, este un punct strategic major.

„Artilerie nostru a sosit şi va intra în luptă  împotriva rebelilor pro-ruşi“, a declarat primarul din Mariupol, Iuri Hotlubei pentru postul de televiziune ucrainean 112.

„Am fost supuşi titurilor de artilerie  toată noaptea, dar vom continua să ţinem rebelii departe“, a declarat liderul unui batalion de voluntari ucraineni.  Insurgenţii pro-ruşi  au declarat pentru agenţia Interfax că lupta în jurul Mariupolui s-a soldat cu cincizeci de morţi şi răniţi în rândul forţelor ucrainene şi au capturat trei militari ucrainean.

Poziţiile batalionului AZOV din cartierul de est al oraşului Mariupol, au fost atacate cu lansatoare de rachete de tip GRAD venite din Federaţiei Ruse. Presa ucraineană susţine că în prezent locuitorii oraşului se ascund în subsoluri sau se retrag spre cartierele centrale ale oraşului. circa 20 de tancuri şi câteva unităţi de tehnică militară rusească au mai atacat oraşul Mariupol. Trupele de grăniceri şi batalionul Azov au respins atacul trupelor ruseşti asupra Mariupolului care au început înaintarea din regiunea Novozavosk.

Estul Ucrainei, tot mai aproape de o „trasnistrizare“

Rusia se pregăteşte să ocupe estul Ucrainei, iar după ultima întâlnire de la Minsk între preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko, şi rus, Vladimir Putin, situaţia doar s-a înrăutăţit, a declarat joi seara ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheev, făcând apel la comunitatea internaţională să împiedice orice scenariu expansionist al Moscovei în ţara sa, relatează agenţia de presă Ukrinform.

„Ultimele acţiuni ale Rusiei arată pregătirea unei operaţiuni pe scară largă de trecere sub control rusesc, aşa cum a fost în Osetia de Sud“ , provincie secesionistă a Georgiei, a declarat diplomatul ucrainean, într-o conferinţă de presă la New York, unde se află sediul Naţiunilor Unite.

„Reprezentanţii Rusiei au început un proces de acordare în masă a cetăţeniei ruse locuitorilor din Lugansk şi Doneţk. Aceasta se face în scopul de a oferi un motiv autorităţilor ruse pentru a trimite trupe sub pretextul protejării cetăţenilor săi“', a mai spus  diplomatul ucrainean.

„Având în vedere aceste circumstanţe dificile, suntem obligaţi să cerem sprijin economic şi financiar internaţional în scopul de a rezista agresiunii străine. Cerem comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra Federaţiei Ruse pentru a o determina să oprească agresiunea şi să renunţe la o politică absolut inacceptabilă în secolul al XXI-lea“, a subliniat Iuri Sergheev.

Presa ucrainaneă mai scrie că Moscova a trimis la Lugansk paşapoarte în alb cu însemnele „Republicii Populare Lugansk“ şi ruble ruseşti.
De la 1 septembrie, întreaga activitate bancară şi financiară pe teritoriul controlat de separatişti în estul Ucrainei trece la operaţiuni în ruble. Astfel, o parte a teritoriului suveran al Ucrainei ar putea fi inclus în sistemul monetar şi financiar al unei ţări străine. Deşi este posibil ca banii să fi fost aduşi pentru a face plăţi către voluntari şi mercenari.

Şi analistul militar ucrainean Dmitri Tîmciuk, consideră că Rusia încearcă să captureze un teritoriu cât mai vast pentru a „crea o nouă Transnistrie“ în estul Ucrainei.

În timp ce preşedintele rus vorbeşte de „planul său de pace“, luptele continuă în Donbas, iar noi unităţi ale armatei ruse pătrund în Ucraina, în timp ce Rusia a concentrat la graniţă forţe suplimentare, susţine expertul ucrainean, fondator al platformei „Rezistenţa informaţională“.
Trupele ruse şi separatiştii ar putea trece în orele următoare la acţiuni mai intense în zona oraşului-port ucrainean Mariupol, de pe coasta Mării Azov, a mai estimat Dmitri Tâmciuk, potrivit căruia Rusia a mobilizat mai mult de 14 batalioane tactice şi circa 1000 de unităţi de tehnică militară la frontiera ucraineană.

Sancţiuni împotriva Rusiei, arme pentru Ucraina

Pe acest fundal, fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane John McCain a făcut apel la Statele Unite ale Americii şi la aliaţii lor să le livreze arme armate ucrainene, în caz contrar Ucraina ar deveni o ţară „'enclavizată“. Senatorul republican a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat desfăşurarea a 4.000 de oameni şi a unui mare număr de tancuri la frontieră pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi să stabilească o legătură terestră cu Peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o la teritoriul său în martie.

„Putin, cu cât mănâncă mai mult, cu atât devine mai lacom“, a declarat presei McCain joi la Kiev, în cursul celei de-a patra vizite a sa în Ucraina de la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici în februarie.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond , present la suumit-ul NATO; a declarat că noile sancţiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi anulate în cazul unui armistiţiu în Ucraina. „Cel mai rezonabil este să mergem înainte cu planul nostru de a impune noi sancţiuni. Dacă ulterior va exista un armistiţiu, dacă este semnat şi va intra în vigoare, vom putea atunci să luăm în considerare anularea sancţiunilor“, a spus Hammond citat de BBC.

„Există mult scepticism în ceea ce priveşte materializarea, implementarea armistiţiului. Noi putem oricând să anulăm sancţiunile, la o dată ulterioară. Pentru moment, nu vrem să fim distraşi de la hotărârea noastră de a impune noi sancţiuni pentru a răspunde la incursiunea de anvergură a forţelor ruse în Ucraina“, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Ministrul a făcut aceste declaraţii  în condiţiile în care Statele Unite pregătesc, în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, pentru a accentua presiunea asupra Moscovei.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite