Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina a primit rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din SUA, potrivit ministrului apărării

10
28 May 2022 17:32:46
Autor: Cristina Morozan
Racheta Harpoon Foto Arhiva
Racheta Harpoon Foto Arhiva

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, precizând că armele vor întări forţele care luptă împotriva invaziei Rusiei.

„Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook. 

 
El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odesa, conform Reuters.
 
După lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.
 
De asemenea a folosit flota Mării Negre pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, care a început de atunci să primească ajutor militar occidental.
 
Reznikov a spus că livrările de rachete Harpoon sunt rezultatul cooperării între câteva state, precizând că livrarea din Danemarca a avut loc „cu participarea prietenilor noştri britanici”. 
 
Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a afirmat luni că Danemarca va furniza un lansator şi rachete Harpoon Ucrainei. 
 
Reznikov a spus că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere cu autopropulsie M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ţinte de la distanţe mai lungi.
 
Luna trecută, un înalt oficial al apărării din SUA a declarat că armata americană a început să antreneze un număr mic de trupe ucrainene pentru a putea utiliza artileria obuzier, adăugând că antrenamentul se desfăşoară în afara Ucrainei. 
 
Ucraina a declarat că doreşte să asigure livrările de lansatoare de rachete multiple M270 cu rază lungă (MLRS) fabricate în SUA şi să le folosească pentru a respinge trupele ruse din estul ţării. 
 
Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau submarinelor, sau chiar a bombardierelor, iar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă. 
 
Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, este capabilă să atingă o ţintă pe mare sau terestru cu o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

The old warrior
28.05.2022, 18:20:40

Au venit harpoanele.... Pazea Putin. Ascunde-ti cazanele de pe mare .

+7 (11 voturi)
The old warrior
28.05.2022, 18:30:27

Acum inteleg de ce a devenit Putin baiat bun dintr-o data si a spus ca asigura orice sprijin pentru exportul cerealelor din porturile ukrainene . Are logica. A aflat ca vin Harpoancele si stie ca navele lui vor fi pulverizate daca nu degajeaza Marea Neagra. II e frica sobolanului.

+7 (13 voturi)
DAC120
28.05.2022, 20:04:02

Rasia are toate sansele acum sa-si inmulteasca flota de submarine la Marea Neagra, prin promovarea navelor existente de suprafata, dupa modelul navei fanion Moscova!

+8 (12 voturi)
constantin rebegea
28.05.2022, 21:07:04

Foarte bune si astea , real este nevoie doar de pace, daca ai cu cine sa o faci. Daca nu, atunci este nevoie ca de aer de lansatoare de rachete multiple, sa vada si Ivanii cum este . Daca s-ar putea sa fie si cu un program de autodistrugere in caz ca ar fi pierdute. Din pacate este nevoie de multe rachete si am ceva dubii. Oricum, echilibrul se va restabili fie si partial. Nu as recomanda Ucrainei sa țintească in interiorul Rusiei, nu are rost sa strici rachetele. In plus, abia atunci atitudinea cetatenilor rusi va fi vehement împotriva Ucrainei

+5 (7 voturi)
DEFENDER UE-Ukraina
28.05.2022, 22:18:26

putleristi vor suferi transformarea in ingrasamant marin :)

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările