Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina ar putea atinge autosuficienţa deplină şi pe termen lung la gaze în termen de trei până la cinci ani

4
3 Dec 2021 02:07:21
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Prima sondă forată în Ucraina la zăcământul de gaz Mospanovskoye a intrat în producţie. Potrivit estimărilor preliminare, resursele câmpului sunt de până la 5 miliarde de metri cubi. m de gaz.

Specialiştii companiei Ukrgasvydobuvannya au forat un puţ de prospectare în zăcământul de gaz Mospanovskoye din regiunea Harkov. Capacitatea sa de producţie a fost de aproximativ 239 de mii de metri cubi  de gaz pe zi. Acest lucru a fost anunţat joi de serviciul de presă al companiei. 

"Noul zăcământ Mospanovskoye este situat în regiunea Harkov. Sonda de prospectare care a descoperit zăcământul furnizează 239 de mii de metri cubi de gaz pe zi. Potrivit estimărilor preliminare, resursele zăcământului sunt de până la 5 miliarde de metri cubi de gaze." arată comunicatul. Sonda de explorare a fost forată din iunie până în octombrie 2021; are un profil vertical şi o adâncime de peste 4 km.

Compania a remarcat că Ukrgasvydobuvannya continuă să deblocheze potenţialul noilor site-uri de gaz. "Au fost identificate zece zone care au cele mai mari perspective de constituire a rezervelor de gaze ucrainene. Pentru ele a fost dezvoltat un program accelerat de explorare pentru următorii trei ani", se arată în comunicat.
Anterior, şeful Naftogaz, Yuriy Vitrenko, a declarat că Ucraina ar putea atinge autosuficienţa deplină şi pe termen lung în gaze în termen de trei până la cinci ani dacă va creşte producţia internă, va menţine la actualul nivel producţia de biogaz şi va îmbunătăţi eficienţa energetică. Potrivit acestuia, ţării îi lipsesc în prezent circa 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru a nu mai importa.

În 2020, producţia de gaze din Ucraina a scăzut cu 4,4%, până la 19,7 miliarde de metri cubi. m. Cel mai mare producător din ţară este compania „Ukrgazvydobuvannya” (parte a structurii „Naftogaz”), care a extras anul trecut mai mult de 14,2 miliarde de metri cubi de gaz.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Steve
3.12.2021, 02:46:12

Ar trebui sa-i intrebe pe rusi prima data, daca in 2 - 3 ani Harkov-ul mai fi ucrainian.

+2 (2 voturi)
Ludwig
3.12.2021, 08:51:04

Pai ucraina consuma cam 50 mld mc pe an...ce naiba sa faca cu aiai 5 mld? Au o industrie energofaga d epe vremea urss, statul e principalul angajator.

+9 (11 voturi)
Elhanan Dreyfuss
3.12.2021, 03:20:50

aha si 5 ani ce face? harcov e la 20 km de grantia cu rusia. vise.

+2 (2 voturi)
mihai tanase
4.12.2021, 00:05:41

"... resursele câmpului sunt DE PÂNĂ LA 5 miliarde..." Gabri-ele, DE PÂNĂ LA nu înseamna nimic în limba româna...

Modifică Setările