Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina a votat o lege care limitează influenţa politică a oligarhilor la o zi după tentativa de asasinare a consilierului lui Zelenski

2
24 Sep 2021 14:52:01
Autor: George-Andrei Cristescu
Serhii Sefir si Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Serhii Sefir si Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Ucraina a adoptat joi o lege prin care limitează influenţa oligarhilor în politică şi mass-media, relatează Politico. Legislaţia a fost votată în a doua lectură de 279 de parlamentari din 450.

Votul vine la o zi după tentativa eşuată de asasinat a principalului consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
 
Potrivit textului legii, Consiliul Naţional de Apărare şi Securitate va avea autoritatea de a interzice oligarhilor finanţarea partidelor politice şi participarea la privatizarea companiilor, a relatat Bloomberg. Acesta va analiza patru criterii: participarea la viaţa publică, influenţa asupra mass-media, deţinerea sau controlul unui monopol şi active care depăşesc 2,4 miliarde de grivne (74 de milioane de euro).
 
Zelenski a argumentat că schimbările sunt necesare pentru a proteja ţara de oamenii de afaceri puternici care proliferează corupţia în Ucraina de zeci de ani, potrivit Reuters. Biroul lui Zelensky a sugerat, de asemenea, că încercarea de asasinare a asistentului preşedintelui este un efort al oponenţilor  de a împiedica votarea legii.
 
Parlamentarii opoziţiei, cum ar fi Oleksiy Gonciarenko, au criticat noile reguli drept „crearea unui spaţiu uriaş pentru corupţie”, deoarece ar putea fi aplicate selectiv pentru a slăbi adversarii politici. Într-adevăr, legea ar putea afecta unul dintre principalii rivali politici ai lui Zelenski, fostul preşedinte Petro Poroşenko, care deţine canale TV şi un lanţ de cofetării.
 
Oficialii de nivel înalt, chiar şi preşedintele şi şeful băncii centrale, vor trebui acum să dezvăluie legăturile pe care le au cu oligarhii.
 
De la New York, unde se afla cu ocazia Adunării Generale, Volodimir Zelenski a promis un „răspuns puternic” la tentativa de asasinat asupra consilierului şi prietenului său apropiat Serhii Şefir, 57 de ani,  Mai mult, preşedintele ucrainean a insistat că va continua lupta „împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”. 
 
Zelenski spune că nu ştie cine s-a aflat în spatele atacului, dar a vorbit despre implicarea unor „puteri interne sau externe”.
 
„Sincer, nu ştiu cine se află în spatele acestui atac. Cine sunt aceste puteri? Poate sunt interne, poate externe. Să-mi dai bună ziua cu focuri de armă din pădure ţintite spre maşina prietenului meu înseamnă slăbiciune”, a declarat el, la New York.
 
Ucraina. Pistele analizate după tentativa de asasinat a consilierului prezidenţial Serhii Şefir: Cum răspunde Kremlinul la acuzaţia o „afacere rusească”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

moftronix6
24.09.2021, 16:34:49

E limpede....Ucraina are nevoie de Kovesi agent american...Care sa le dea la cap oligarhilor ucrainieni că sa le facă loc oligarhilor americani în Ucraina ...D aia zicea și Biden că trebuie luptat cu corupția în Ucraina....În fond este vorba de o preluare subterană. Ucrainei de către amerecani....Acesta fiind prețul plătit de Zelenski ca sa fie ascultat la Washington........Doar că .....Zelenski NU va primi de la amerecani bomba nucleara așa cum vrea stabimea ucraineană.

-12 (12 voturi)
Kongo-Müller
24.09.2021, 21:03:34

Hopa ! Actorul Volodimir voteaza aceeasi lege pe care a aplicat-o vecinul KGB-ist Vladimir. Vrea sa scape de oligarhii lacomi si corupti.

-10 (12 voturi)
Modifică Setările