Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucrainenii din estul ţării, obligaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza violenţelor, se refugiază pe unde pot, chiar şi în păduri

3
11 Jun 2014 18:10:49
Autor: Bianca Andrieş
Soldat ucrainean din Slaviansk. FOTO Reuters
Soldat ucrainean din Slaviansk. FOTO Reuters

Slaviansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de reper pe harta conflictelor din estul Ucrainei, iar din aprilie se află sub controlul miliţiilor proruse. Victime ale acestui conflict sunt locuitorii oraşului, nevoiţi să-şi lase în urmă locuinţele, o mare parte dintre ei refugiindu-se în pădurea de lângă oraş.

Clădirile administrative din Slaviansk au fost revendicate de membrii miliţiei proruse, atât de bine înarmaţi, încât au reuşit să confişte şi echipamentul militar al autorităţilor locale. Ori de câte ori forţele guvernamentale au încercat să recâştige controlul asupra oraşului rebelii i-au îndepărtat cu o agresivitate şi mai mare, notează publicaţia „The Daily Beast”.

Atunci când armata ucraineană a decis să izoleze oraşul şi să interzică intrările şi ieşirile din oraş, la începutul acestei luni, aproximativ 40% dintre locuitorii Slavianskului au decis să-l părăsească. O mare parte dintre ei s-au refugiat în Sviatohirsk, un camping în pădurea de la ieşirea din Slaviansk, preferat de ucraineni pentru vacanţele scurte cu familia.

Însă spre deosebire de vacanţele obişnuite, ucrainenii care s-au cazat recent în camping nu ştiu când se va încheia şederea lor şi când se vor putea întoarce la casele lor sau dacă locuinţele lor vor mai putea fi folosite când vor reveni. Singurul lucru pe care îl ştiu aceşti ucraineni este că se vor putea întoarce în oraş atunci când vor înceta să mai audă explozii zilnice.

Mulţi dintre ucrainenii retraşi în Sviatohirsk îşi petrec serile pe marginea râului Severski Doneţ, în jurul unui foc de tabără improvizat, având lumină suplimentară de la câte o maşină parcată în apropiere, folosită uneori pentru a ajuta alte maşini care se blochează în noroi. De asemenea, serile lor sunt încălzite şi de câteva pahare de vodkă, în timp ce se lasă întunericul.

Refugiaţii intervievaţi de jurnaliştii americani au oferit doar o imagine confuză a ceea ce reprezintă părerea generală la nivelul locuitorilor din Slaviansk. O parte dintre ei s-a declarat susţinătoare a Kievului, pe când cealaltă parte rezona mai degrabă cu separatiştii proruşi, însă niciunii nu sunt foarte bucuroşi să vadă cum oraşul lor este transformat în locul de desfăşurare al unui război. „Slaviansk este ca o fortăreaţă, (armata ucraineană) va trebui să-l distrugă pentru a-l recâştiga”, a declarat unul dintre intervievaţi, scrie „The Daily Beast”.

Un altul a povestit că în oraş avea o afacere, despre care se teme că i-a fost distrusă de urmările conflictului. Recent a descoperit că imobilul unde îşi desfăşura activitatea comercială avea o gaură uriaşă într-unul din pereţi, din cauza unui obuz explodat lângă clădire. „Nu ştiu ce să le spun clienţilor mei acum”, a spus antreprenorul ucrainean, care a fost nevoit să fugă din oraş la fel ca mulţi alţii.

„Nu înţeleg de ce (Rusia) face asta acum”, a declarat cu indignare unul dintre refugiaţi, subliniindu-şi anterior susţinerea faţă de puterea centrală de la Kiev, care a ordonat operaţiuni anti-teroriste în regiune. Cu toate acestea, capacităţile armatei ucrainene sunt depăşite de cele ale rebelilor proruşi, susţinuţi de Moscova, potrivit spuselor sale.

„Am auzit atacul armatei care a folosit elicoptere, avioane, artilerie, mortiere. Aşa că am decis să plecă, eu şi cu familia mea”, şi-a explicat fuga unul dintre chiriaşii unui bungalow din campus.

Un alt bărbat, care îşi supraveghea băiatul în timp ce se juca în apropiere, a evocat o conversaţie avută cu fiul său înainte de a hotărî să părăsească Slavianskul. „În timpul unei furtuni i-am spus copilului meu: «Fiule, acesta este un tunet». Dar el a răspuns: «Nu, tată, furtuna a fost înainte. Asta este un bombardament». Acum copiii pot să facă diferenţa între sunetele unei furtuni şi cele ale unui bombardament”, a concluzionat ucraineanul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Silviu Costea
11.06.2014, 20:09:58

Pai toate rahaturile astea se intampla sub PATRONAJUL SUA si UE. Asta sprijina UE si SUA: razboi, refugiati, moarte. Este evident de ani buni ca axa raului este Washington-Londra-Paris-Berlin. ei sunt teroristii mondiali, ucigasii de copii!

+2 (2 voturi)
Iris IRIS
11.06.2014, 22:40:27

Atata timp cat ucrainieini ca cetateni ai Republicii Ucraina isi vad de treaba lor nimeni nu se atinge de ei, dar in momentul in care incep sa faca politica altui stat , dusman Ucrainei, bineinteles ca isi vor primi pedeapsa cuvenita.

-1 (1 vot)
Miclovan
12.06.2014, 07:18:23

Da asta a reusit Occidentul sa faca din Ucraina, i-a adus la epoca de piatra, sa traiesti prin paduri cam asta inseamna! Oare astia vor sa ajute Ucraina sa devina prima economie din Europa, cit de timpit poate cineva sa fie ca sa creada aceasta???

+1 (1 vot)
Modifică Setările