Europa

articolul anterior articolul urmator

UE aprobă participarea SUA, Canadei şi Norvegiei, la un proiect european privind mobilitatea militară

2
6 May 2021 16:14:40
Autor: News.ro

Miniştrii Apărării statelor membre UE au aprobat joi participarea Statelor Unite, Canadei şi Norvegiei - state membre NATO - la un proiect european vizând o accelerare a mobilităţii trupelor în Europa, relatează AFP.

 
”Este un subiect important nu doar pentru UE, ci şi pentru NATO”, a subliniat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK.
 
NATO a cerut statelor membre UE să faciliteze deplasarea unor trupe din Statele Unite şi Canada.
 
Este vorba despre ”un salt înainte în cooperarea concretă, atunci când este vorba despre garantarea faptului că trupe pot fi desfăşurate în Europa în afara frontierelor naţionale”, subliniază ministrul german.
 
UE s-a dotat în 2017 cu posibilitatea unei Cooperări Structurate Permanente (PESCO, în engleză) care permite unui grup de ţări să-şi dezvolte cooperarea în domeniul apărării.
 
”Este un instrument destinat statelor membre ale Uniunii Europene, însă el poate fi deschis unor terţe ţări, dacă acestea respectă condiţiile politice, iar participarea lor reprezintă o valoare adăugată”, subliniază un oficial european.
 
Mobilitatea militarilor este unul dintre aspectele concrete ale cooperării UE cu NATO, din care fac parte 21 de state membre ale Uniunii.
 
Importanţa mişcării trupelor pe continent a luat amploare din cauza agresivităţii de care dă dovadă Rusia după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea separatiştilor proruşi în Războul din Ucraina.
 
Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate Josep Borrell dă asigurări că acest proiect comun cu privire la mobilitate ”va face apărarea UE mai eficientă şi va contribui la securitatea noastră”.
 
UE a alocat 1,7 miliarde de euro - în următorii şapte ani - unei consolidări a ”mobilităţii militare” printr-o modernizare a unor infrastructuri precum porturi, căi ferate şi drumuri.
 
Proeictul - condus de către Olanda - vizează o reducere a termenelor de aşteptare birocratice a deplasărilor transfrontaliere a trupelor.
 
”Primirea acestor trei parteneri-cheie ai UE şi aliaţi în NATO în proiectul UE prezintă o mare importanţă pentru legătura transatlantică şi va contibui la o consolidare a cooperării UE-NATO în acest domeniu”, subliniază Ministerul olandez al Apărării.
 
Aproape toate statele membre UE - mai puţun Danemarca şi Malta - au semnat acordul care instituie Cooperarea Structurată Permanentă, la care Regatul Unit nu a aderat.
 
Aproximativ 50 de proiecte au fost aprobate în domeniile formării, operaţiunilor terestre, maritme şi aeriene, apărării cibernetice şi sistemelor de comandament, susţinerii şi spaţiului.
 
Franţa, Italia, Spania şi Germania sunt ţările cele mai implicate.
 
Cele patru state susţin, împreună cu alte zece state, înfiinţarea unei Forţe de intervenţie rapidă - de 5.000  de oameni -, iar această propunere urma să fie discutată prima oară joi de către miniştri ai Apărării cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Navod
6.05.2021, 16:29:27

Aceste miscari de trupe in Europa trebuie sa inceteze, altfel Rusia trebuie sa instituie sanctiuni impotriva tuturor agresorilor .

-1 (3 voturi)
Kongo-Müller
6.05.2021, 19:00:33

O trupa speciala, forta de interventie rapida e un lucru bun. Dar acesti 5.000 de profesionisti au nevoie de armament excelent si de o instruire ultraprofesionista. Cine pune armele la dispozitie, si cine-i instruieste mereu ca sa poata actiona la orice ora ? Unde vor fi stationati ? Cine-i comanda ? Cat de multa autonomie si independenta vor avea ? Degeaba isi vor spune "interventie rapida" daca vor fi nevoiti sa stepte cateva saptamani ca niste politicieni incompetenti sa-si dea acordul de la Bruxelles. Si ar mai fi ceva: 5.000 nu e cam putin ? 2-3000 din ei se ocupa de logistica, aprovizionare, transport, etc

+10 (10 voturi)
Modifică Setările