Europa

articolul anterior articolul urmator

UE se va „branşa“ la gazele din SUA

24
1 Aug 2018 17:00:58
Autor: Viorica Marin
Terminal de gaze lichefiate din Croaţia, realizat cu bani europeni
Terminal de gaze lichefiate din Croaţia, realizat cu bani europeni

Uniunea Europeană examinează posibilitatea construcţiei unor terminale pentru achiziţionarea gazului lichefiat din Statele Unite, a anunţat preşedintele SUA, Donald Trump, în cadrul conferinţei de presă comune cu prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte.

Potrivit liderului american acestea vor fi construite în 9 sau chiar 11 porturi europene.
Şi noi purtăm negocieri cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte construcţia între 9 şi 11 terminale în porturi, care vor recepţiona gaz lichefiat din Statele Unite, a spus Trump.
 
În acelaşi timp el a adăugat că toate costurile pentru construcţia acestor terminale  vor fi suportate din bugetul Uniunii Europene.
 
După întâlnirea de săptămâna trecută cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele american a declarat că UE a fost de acord să majoreze importurile din SUA, precum cele de gaz natural lichefiat şi soia.
 
Totodată, cele două părţi s-au angajat să nu mai instituie noi bariere comerciale pe perioada negocierilor şi chiar să reducă tarifele ulterior, „colaborând în direcţia zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru bunuri industriale non-auto“, conform lui Trump. „Aceasta a fost o mare zi pentru comerţul liber şi echitabil. Ei (UE - n.red) vor fi un cumpărător masiv de gaz natural lichefiat“, a adăugat preşedintele SUA.
 
Cu doi ani în urmă UE a elaborat un concept de majorare a importurilor de gaz lichefiat. Dar atât calitativ, cât şi ca preţ acest gaz nu poate ţine pasul cu gazul din Rusia, livrat prin conducte. 
 
Pe piaţa gazului lichefiat amercianii concurează, potrivit grupului de lobby „International Gas Union“, în principal cu ofertanţi ieftini din Africa şi Australia, care cer în principiu doar jumătate din preţul solicitat de americani. Gazul lichefiat însumează doar 10 la sută din totalul aprovizionărilor cu gaz.
 
De exemplu, Polonia cumpară gaze lichefiate din SUA pentru a scăpa de dependenţa de Rusia.  Anul trecut, compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia, PGNiG, a semnat un acord pe cinci ani pentru importul de gaze naturale lichefiate din SUA. 
 
În 2016, Polonia a inaugurat primul său terminal de GNL de la Marea Baltică, iar în luna iunie 2017 a recepţionat prima sa livrare de GNL din SUA.
 
Anul trecut, în timpul summit-ului celor Trei Mări, operatorul polonez de transportare a gazelor, GAZ-SYSTEM, a încheiat un acord cu Plinacro, operatorul sistemului de transport din Croaţia. Companiile vor colabora pentru dezvoltarea pieţei gazelor naturale în Europa Centrală.
 
Plinacro a început să pună în aplicare prima etapă a lucrărilor de construcţie la terminalul GNL, din Insula Krk, şi să extindă infrastructura de transmisie spre statele vecine.  GAZ-SYSTEM intenţionează să sporească capacităţile de regazificare a terminalului ce poartă numele fostului preşedinte polonez Lech Kaczyński din Świnoujście.
 
Pentru a îmbunătăţi transmisia de gaze între terminale, este indispensabilă extinderea ulterioară a sistemului de transport polonez şi asigurarea unei integrări a pieţelor gazelor naturale în regiunea Mării Baltice şi a Europei Centrale.
 
Încurajarea colaborării dintre operatorii din Polonia şi Croaţia va stimula procesul de construcţie a coridorului de gaz Nord-Sud, toţi membrii Iniţiativei Trei Mări, adică Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, vor beneficia în viitor.
 
Croaţia a primit o finanţare de 102 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru construcţia terminalului GNL, care va fi finanţat din mecanismul Conectarea Europei (CEF). 
 
Croaţia intenţionase iniţial să construiască un terminal terestru cu capacitate de trei ori mai mare (până la 6 miliarde metri cubi pe an) de gaze naturale decât cel plutitor, însă astfel de planuri au fost lăsate pentru o etapă ulterioară, în funcţie de cererea viitoare de gaze in viitor. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

OmTacut
1.08.2018, 17:57:35

Deci tot scandalul lui Trump in Europa era pentru a vinde gaze americane Uniunii Europene.

+7 (21 voturi)
Ionel Marcu
1.08.2018, 18:33:59

Și ce-i rău în asta?! Să fie Vestul la mâna Rusiei?! Să-i umple de bani pe ruși, care bani să fie investiți tot în înarmare și agresiuni militare?

-8 (22 voturi)
OmTacut
1.08.2018, 18:44:08

Ionel Marcu Inteleg ca povestile gen Bababul cel Rau merg la retardati sau la amerloci (ceea ce este acelasi lucru) dar dupa un timp pana si retardati realizeaza ca sunt basme. Nu si amerloci. Adica negustorul isi ataca cel mai bun client???? Pai in secunda doi, toata Europa s-ar inarma pana-n dinti fara sa-i astepte pe americani asa ca nu mai bate campii, totul este demagogie amerloca ca sa-si faca loc US pe piata europeana. Tu nu vezi ca Orange One a ramas cu soia necumparata de chinezi si vrea s-o le bage pe gat la europeni si astfel europenii sii falimenteaza proprii agricultori in folosul americanilor.

+5 (21 voturi)
Mihai Popescu
1.08.2018, 18:39:20

Gazul din America va fi mai ieftin decit gazul din Rusia ? Nu cred. Numai transportul cit va costa.

+6 (10 voturi)
A4___ A4___
1.08.2018, 18:48:36

O singura intrebare :)))))))) va fii maiieftin decat pretul gazului metan vandut de rusi sau nu? Daca da puhoi spre italieni daca nu .................ramanem captivi la mana rusilor..............

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările