Europa

articolul anterior articolul urmator

UE înfiinţează o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Denis Şmigal prezintă un plan în trei etape şi propune confiscarea unor active ale Rusiei

6
4 Jul 2022 18:22:12
Autor: Ion Gaidau
Imagine din Mariupolul distrus de război FOTO Profimedia
Imagine din Mariupolul distrus de război FOTO Profimedia

Uniunea Europeană (UE) va înfiinţa o platformă menită coordonării reconstrucţia Ucrainei după încetarea agresiunii militare ruse, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Platforma anunţată de şefa CE va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunilor şi direcţionarea resurselor. Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, actori din sectorul privat şi din societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus la rândul ei crearea unui fond de reconstrucţie în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID-19.
 
„Obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei. Ei (ruşii lui Putin, n. red.) doresc să submineze existenţa fundamentală a Ucrainei ca stat. Nu putem şi nu vom permite să se întâmple acest lucru”, a promis von der Leyen la Conferinţa Internaţională de la Lugano privind reconstrucţia Ucrainei, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
 
„De la începutul războiului, UE a mobilizat o asistenţă financiară de circa 6,2 miliarde de euro” pentru Ucraina, a subliniat şefa Executivului european, insistând apoi că UE şi donatorii internaţionali se vor angaja „într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”.
 
Potrivit premierului ucrainean Denis Şmigal, Ucraina are nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru a-şi reveni în urma agresiunii ruse. El a precizat că forţele ruse au provocat daune de 100 de miliarde de dolari doar infrastructurii ucrainene.
 
„Cine trebuie să plătească pentru planul de reconstrucţie, estimat deja la 750 de miliarde de dolari?”, a întrebat Şmigal.
 
O „sursă-cheie” a finanţării este necesar să provină din confiscarea unor active ale Rusiei şi ale oligarhilor ruşi, „îngeţate” în cadrul unor sancţiuni internaţionale impuse regimului Putin din cauza războiului pe care l-a lansat împtriva Ucrainei, a răspuns tot el.
 
În opinia lui Şmigal, acest plan ar trebui să includă trei etape: prima, axată pe restabilirea serviciilor esenţiale, precum furnizarea apei, fază aflată deja în „desfăşurare; a doua ar trebui să conţină o componentă de „redresare rapidă” şi care să fie lansată cât mai repede cu putinţă după încetarea ostilităţilor militare şi să includă construirea de spitale, de spaţii locative temporare pentru persoanele strămutate şi lansarea de proiecte în sectorul educaţiei; a treia etapă ar avea rolul să transforme Ucraina pe termen lung.
 
Reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, a apreciat luni, în deschiderea Conferinţei Internaţionale de la Lugano, preşedintele ţării vecine, Volodimir Zelenski.
 
Va fi „cea mai importantă contribuţie pentru pace din lume”, a conchis şeful statului ucrainean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

BYBY BYBYKU
4.07.2022, 18:42:15

problema este cui se vor dona cele 750 MLD €. cand se va sfarsi razboiul, cu atat os de ros.

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
4.07.2022, 19:50:26

Mi-aș dori ...să citesc un articol, despre o inițiativă REALĂ .. a TUTUROR politicienilor români ..în legătură cu RECONSTRUCȚIA României .... . Firar .. înainte de originala democrație ..produceam aproape orice ... Acum .. importăm aproape orice ... Apa mai lipsește să o importăm ...

+4 (4 voturi)
Ioan Rotaru
4.07.2022, 20:41:39

" UE înfiinţează o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Denis Şmigal prezintă un plan în trei etape şi propune confiscarea unor active ale Rusiei " Au scapat "glumetii" prin lume ! ! ! Eu ma intreb cand se vor incolona liderii Europei pe drumul spre noua Canossa - Moscova ? Inainte de a-i lua propriile popoare in suturi sau dupa ?

0 (4 voturi)
Flogea Aurelu
5.07.2022, 00:12:08

Eheee, pai si nu asta era scopul? Sualezii au doborat doua muste dintr.-o singura lovitura. Ii sug de puteri si armata pe rusi intr-un razboi relativ neimportant si leaga piatra de moara numita reconstructia Ucrainei de piciorul EU. Adica al Germaniei, ca EU e atunci cand Germani plateste. Interesant ca nu pomeneste nimeni pe ce loc era Ucraina la coruptie inainte de razboi, cati oligarhi erau si mai ales pe cine au prins cu conturi si firme prin Panama.

-1 (3 voturi)
Stan Toma
5.07.2022, 06:19:20

Oligarhii ucrainieni for fi finanțări direct din fondurile europene sa le faca in ciuda oligarhilor ruși .

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările