Europa

articolul anterior articolul urmator

UE introduce cote pentru importurile de oţel

2
1 Feb 2019 18:30:35
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Uniunea Europeană (UE) introduce de sâmbătă cote pentru importurile de oţel, în scopul de a îndepărta riscul unui aflux masiv de produse siderurgice pe fondul tarifelor vamale impuse anul trecut de Statele Unite, relatează Reuters.

Toate importurile de oţel vor fi vizate de aceste cote până la sfârşitul lui iunie 2021, precizează un text publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Această măsură este menită să răspundă îngrijorărilor legate de inundarea pieţei europene cu produse siderurgice care nu mai ajung în Statele Unite.

Principiul constă în aplicarea unei taxe de import de 25% în momentul depăşirii cotelor. În total, 26 de categorii de produse siderurgice sunt vizate. În plus, limite specifice sunt impuse marilor ţări exportatoare.

Cotele sunt aplicabile pe perioade de trei luni, în scopul de a limita acumularea de stocuri, şi pot fi crescute cu 5% în fiecare an. De asemenea, vor fi reexaminate în funcţie de circumstanţe.

Eurofer, federaţia europeană a producătorilor de oţel, a felicitat decizia UE. Însă ACEA, asociaţia europeană a constructorilor de automobile, o consideră drept o măsură protecţionistă.

Comisia a constatat o creştere sensibilă a volumului de importuri de produse siderurgice în UE începând din martie 2018, când Statele Unite au impus tarife vamale de 25% pentru oţelul importat din China. Această măsură a fost extinsă în iunie la UE, Canada şi Mexic.

Principalii exportatori de oţel către UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vasile Naftuli
1.02.2019, 23:11:38

România este importatoare?

Kongo-Müller
2.02.2019, 18:12:25

Nu cred. Noi avem Galati-ul lui Mittal. E o lege pentru UE in general.