Europa

articolul anterior articolul urmator

UE îşi face agenţie de Informaţii şi Apărare

0
28 Jul 2013 18:00:37
Autor: Viorica Marin
Catherine Aston va conduce viitoarea Agenţie europeanp
Catherine Aston va conduce viitoarea Agenţie europeanp

UE intenţionează să creeze o Agenţie de Informaţii şi Apărare proprie şi să utilizeze în activitatea ei dronele şi sateliţii de urmărire. Conducătorul agenţiei va fi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, scrie „The Daily Telegraph“.

Experţii sunt de părere că folosirea dronelor şi sateliţilor în scopul aplicării legii şi colectării informaţiilor, demonstrează că UE creează Agenţia Naţională de Securitate proprie după modelul american.

Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri destinate ameliorării eficienţei apărării europene, consolidând cooperarea între statele membre UE, dar şi capacităţile comune, relatează AFP.

Această comunicare, stabilită la cererea statelor în perspectiva summitului european din decembrie, care ar urma să dea un nou impuls Europei apărării, afectează politica industrială, piaţa internă şi cercetarea, în special.

Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat asupra faptului că Bruxelles-ul nu are "competenţe militare" şi nu vrea "să aibă". El le-a cerut, de asemenea, statelor membre să progreseze către o apărare comună, "respectând angajamentele" faţă de NATO.

Barroso, căruia i se atribuie ambiţia de a conduce Alianţa Nord-Atlantică după cel de-al doilea mandat la preşedinţia CE, a asigurat că aceste declaraţii nu au "nimic de-a face" cu viitorul său. "Orice legătură între această comunicare şi ceea ce aş putea sau nu să fac în viitor este pură speculaţie", a insistat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că industria europeană a apărării angajează direct aproximativ 400.000 de persoane, având o cifră de afaceri de aproximativ 96 de miliarde de euro în 2012.

Dar sectorul suferă de constrângeri bugetare, cu bugete naţionale în scădere în toate ţările. Europa nu mai consacră decât 1,6 la sută din PIB apărării, faţă de 5 la sută Statele Unite. În 2011, cheltuielile militare au scăzut în UE la aproximativ 180 de miliarde de euro faţă de peste 200 de miliarde în urmă cu cinci ani.

Acesta suferă, de asemenea, de o mare fragmentare, care conduce la dubluri. Astfel, Comisia subliniază că Europa dispune de 16 tipuri de fregate faţă de doar una în Statele Unite.

Bruxelles-ul apreciază, de asemenea, că trebuie acţionat pentru menţinerea capacităţilor industriale şi tehnologice europene.

Comisia vrea ameliorarea funcţionării pieţei interne a apărării permiţând o mai mare deschidere a pieţelor publice şi luptând împotriva distorsiunilor pieţei.

În materie de competitivitate, ea vrea să acţioneze asupra normalizării, cu elaborarea unor norme "hibride" de care să beneficieze pieţele securităţii şi apărării, şi să susţină IMM-urile favorizând punerea în aplicare a unor "cluster".

Ea vrea, de asemenea, dezvoltarea sinergiilor între cercetările civile şi militare, precum şi a capacităţilor tehnologice cu dublă utilizare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările