Europa

articolul anterior articolul urmator

UE îşi reduce delegaţia de la Damasc din motive de securitate

0
4 Dec 2012 03:23:06
Autor: Iulia Marin
Rebeli înarmaţi în Siria FOTO AFP
Rebeli înarmaţi în Siria FOTO AFP

Uniunea Europeanã a decis sã îşi reducã delegaţia de la Damasc din cauza degradãrii condiţiilor de securitate, a anunţat luni purtãtorul de cuvânt al reprezentantei UE, Catherine Ashton. Între timp, în Siria, rebelii au doborât un avion de luptă în apropiere de Damasc.

 

”Uniunea Europeanã a decis sã îşi reducã la minimum activitãţile de la Damasc, din motive de securitate”, a declarat Michael Mann, într-un comunicat, citat de AFP. Purtãtorul de cuvânt nu a furnizat detalii suplimentare.Potrivit unei surse europene informate, delegaţia UE se va alãtura personalului sãu expatriat la Beirut.

Ambasadorul UE la Damasc este la sfârşitul mandatului şi noul însãrcinat de afaceri va avea, de asemenea, sediul la Beirut.

Decizia UE urmeazã dupã cea a Naţiunilor Unite, care au anunţat suspendarea operaţiunilor lor în Siria “pânã la un nou ordin” şi “retragerea personalului neesenţial” ca urmare a degradãrii condiţiilor de securitate.

IRIN, o agenţie de presã a ONU, a anunţat plecarea, în aceastã sãptãmânã, a 25 de persoane din cele o sutã ale personalului ei internaţional.

Potrivit agenţiei, care depinde de Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, ONU a decis, de asemenea, sã-şi suspende toate deplasãrile în afara Damascului şi sã îşi retragã unele dintre agenţiile sale din oraşul Alep, teatru de luptã între armata sirianã şi opozanţi.

Observatorul sirian al Drepturilor Omului, care se bazeazã pe o reţea de militanţi şi medici din întreaga Sirie, a raportat informaţii conform cãrora un aparat al armatei regimului a fost doborât în apropiere de Doumeir, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Damasc.

De la sfârşitul lunii iulie, regimul sirian se bazeazã pe forţa sa aerianã în reprimarea rebelilor. Raiduri aeriene au fost efectuate asupra regiunii Ghouta orientalã, în încercarea de a scoate rebelii din adãposturile lor de la periferia Damascului.

Împrejurimile Damascului sunt încã teatrul confruntãrilor, regimul lansând joi o operaţiune militarã pentru a recuceri o zonã de opt kilometri din jurul capitalei pe care vrea sã o pãstreze cu orice preţ pentru a fi în poziţia de a negocia o ieşire din conflict, conform experţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările