Europa

articolul anterior articolul urmator

UE se pronunţă în favoarea consolidării relaţiilor cu ţările din Balcani, dar nu le promite o aderare rapidă

3
17 May 2018 19:57:35
Autor: Andreea Romanovschi
Foto: EPA/EFE/Arhivă
Foto: EPA/EFE/Arhivă

Liderii europeni aflaţi joi la Sofia la summitul UE-Balcanii de Vest au confirmat „perspectiva europeană“ promisă de multă vreme ţărilor din Balcani, unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa, dar au fost rezervaţi în privinţa unei extinderi rapide a blocului comunitar, relevă AFP.

După un dineu consacrat în ajun frontului unit pe care UE vrea să-l facă în faţa „capriciilor“ preşedintelui american Donald Trump, şefii de stat şi de guvern ai blocului comunitar s-au întâlnit cu omologii lor din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo, în încercarea de a le oferi suficient pentru a-i ţine departe de orbita Moscovei, dar fără să le permită aderarea înainte de a implementa reforme importante.
 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că vrea ca ţările din Balcanii de Vest să aibă „o perspectivă“, dar a avertizat cu privire la riscul unor mişcări pripite.
 
„Nu sunt în favoarea unor acţiuni în direcţia extinderii înainte de a avea toate certitudinile necesare şi înaintea implementării unor reforme profunde“, a declarat el.
 
În declaraţia finală a summitului, UE a evidenţiat tema „conectivităţii“ prin investiţii în transport şi infrastructură pentru a ajuta ţările balcanice să ajungă la standarde europene, dar a evitat termenii „aderare“ şi „extindere“, reafirmând în schimb „sprijinul pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest“, adaugă agenţia de presă citată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
17.05.2018, 21:04:51

Balcanii, eterna poveste. Toţi îi iubesc dar nimeni nu-i ajută. Dar şi ei sunt căpoşi şi refractari.

Lombardi Antonio
17.05.2018, 21:56:48

uniunea asta, prin politica ei anti crestina, anti familie, pro islam, pro lgbt, pro invazie musulmana, a devenit un cancer pt toata europa. Intri in ue dar de iesit nu mai poti, e chiar mai rau decit urss. Iar despre drepturile omului in ue, ce sa mai vb ? cetateni condamnati la inchisoare pt ca critica politica anti nationala a lui merkel. Este permis sa scrii si sa vb in ue doar ceea ce placa comisarilor marxisti glibalisti de la brussels. EURABIA ,adta este numele acestei uniuni odioase , anti natiuni

Lombardi Antonio
17.05.2018, 23:02:53

Ce steag urit este in poza ! ii lipseste doar secera si ciocanul ca sa fie complet

Modifică Setările