Europa

articolul anterior articolul urmator

UE pune la bătaie o mie de miliarde de euro pentru reducerea emisiilor de gaze

9
15 Jan 2020 14:41:15
Autor: Ştefana Radu
UE vrea sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2020 FOTO Shutterstock
UE vrea sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2020 FOTO Shutterstock

Comisia Ursulei von der Leyen a dezvăluit, marţi, propuneri legate de un Plan Verde de Investiţii, de 1 trilion de euro, pe 10 ani, care ar trebui să ajute Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050.

Însă executivul UE s-a confruntat imediat cu întrebări legate de cum va fi generată o asemenea sumă de bani. Planurile sale se bazează pe bani în plus de la noul buget pe termen lung al UE, care momentan este subiectul unor negocieri aprinse între statele membre. De asemenea, se mai bazează şi pe faptul că guvernele naţionale vor folosi alţi bani europeni pentru scopuri ecologice şi pe Banca Europeană de Investiţii, investitori privaţi, precum şi pe anumite organisme publice care vor face rost de bani.
 
„Suntem total de acord cu o economie mai circulară, dar suntem împotriva reciclării promisiunilor şi banilor”, a spus Johan Van Overtveldt, fost ministru belgian al Finanţelor şi actual preşedinte al Comitetului de Buget al Parlamentului European.
 
„Creativitatea contabilă şi aventurile financiare nu vor duce foarte departe Comisia în scopul ei de a găsit trilionul de euro necesar pentru a finanţa noile sale planuri privind clima şi energia”, a spus Van Overtveldt, membru al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.
 
„În propunerile de astăzi ale Acorudlui Verde, Comisia face promisiuni pe baza bugetului pe termen lung al UE care încă nu a fost adoptat şi pune o povară în plus pe Banca Europeană de Investiţii. După asta, nu este clar de unde vor veni restul de bani”, a adăugat el. 
 
Însă conducerea Comisiei spune că speră să declanşeze investiţii.
„Acordul Verde vine cu nevoi de investiţii importante, pe care noi le vom transforma în oportunităţi de investiţii”, a spus von der Leyen. „Planul pe care îl prezentăm astăzi, pentru a mobiliza cel puţin 1 trilion de euro, va arăta direcţia şi va declanşa un val de investiţii verzi”.
 
Această promisiune a banilor este menită să convingă opiniile celor din regiune care se confruntă cu costurile şi incertitudinea reducerii emisiilor de carbon.
 

Generarea de „bani verzi”

 
Comisia preconizează că unii bani pentru Mecanismul pentru o tranziţie echitabilă vor veni din fonduri acordate guvernelor naţionale pentru finanţare de coeziune, menită să reducă inegalităţile din UE. Multe state UE vor avea tăieri semnificative din fondurile de coeziune, potrivit propunerilor Comisiei pentru ciclul de buget 2021-2027.
 
De asemenea, executivul UE vrea să folosească finanţările publice şi generarea de investiţii private prin programul InvestEU, precum şi ca ţările să furnizeze fonduri din bugetele lor naţionale. 
 
Până la acest moment, Comisia nu a oferit detalii despre o repartizare a banilor pe care fiecare ţară în parte ar trebui să-i primească din propunerea de 7,5 miliarde pentru Fondul pentru o tranziţie echitabilă.
 
În schimb, executivul a publicat o formulă complexă pentru determinarea sumei pe care fiecare stat ar primi-o, folosind criterii precum emisiile de gaze cu efect de seră ale uzinelor industriale, numărul angajaţilor din sistemul minier de cărbune sau  venitul naţional brut pe cap de locuitor, comparativ cu media UE.  De asemenea, Comisia propune un plafon de 2 miliarde de dolari limită pentru suma pe care o va putea primi o ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

marius cristian
15.01.2020, 14:53:15

Comentariu considerat abuziv.

spaima vitelor
15.01.2020, 15:20:07

Din buzunarul cui? Zecile de milioane de locuri de munca desfiintate cu ce vor fi inlocuite si ce se va intampla cu zecile de milioane de oameni deveniti peste noapte someri?? Cresterea economica intrand pe minus nu va afecta sutele de milioane de europeni???

+1 (3 voturi)
Sorin Constantin
15.01.2020, 15:46:47

@ spaima vitelor...,se desființează niște locuri de muncă, doar în privat, bugetarii, politicienii rămîn, că doar ei sînt importanți pe prin Europa, asta, ce nu îți convine ?

0 (2 voturi)
Lucifer
15.01.2020, 15:53:11

Sper să nu fie bani aruncaţi de pomană. Dar, oare, Europa ce alte priorităţi mai are? Aş fi preferat investiţii în Cercetare-Dezvoltare.

+1 (1 vot)
Lica Mosu
15.01.2020, 16:01:13

Daa, coana Iuropa cheltuie mult si in nestire pentru emisiile de ,,gaze" (din care un mld. pentru extinctia...fasolei !) da'' marii poluatori (SUA, China, India ) ca... cat ??!!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)