UE, şapte evoluţii majore în 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E ora bilanţului. Ce putem reţine din anul care se încheie, dacă-l privim din perspectiva Uniunii Europene? Aş nota şapte evenimente politice importante, care au privit comunitatea europenilor în 2016.

1. Cel mai însemnat este referendumul din 23 iunie din Marea Britanie. Ieşirea unei ţări din Uniune e o premieră. Atât de surprinzătoare, inclusiv pentru cei care au dorit-o, încât nici după jumătate de an guvernul de la Londra nu a declanşat procedura impusă de „exit”.

2. Fenomenul terorist s-a extins în vechea Europă. La Bruxelles, în martie, la Nisa, în iulie, şi la Berlin, în decembrie, musulmani care acţionează în numele califatului au ucis zeci de civili şi au înfricoşat milioane de europeni. Securitatea e prima grijă a cetăţenilor din UE.

3. Influenţa Turciei asupra afacerilor europene a sporit în martie, când s-a încheiat Acordul referitor la migranţi. Evoluţiile regimului Erdogan după lovitura de stat eşuată au produs în toamnă o răcire semnificativă a dialogului Bruxelles-Ankara.

4. Întrucât europenii au menţinut sancţiunile la adresa Rusiei, Moscova a sporit propaganda anti-UE. Ea a căutat să influenţeze – prin partide de diverse orientări – scena politică din mai multe state membre.

5. Extinderea UE a fost aproape complet blocată, numărul capitolelor de negociere deschise în 2016 cu statele candidate fiind infim. Influenţa europeană în ţările din Vecinătatea Estică şi Sudică s-a diminuat. Alegerea lui Dodon în Moldova e proba cea mai grăitoare.

6. Mişcările anti-sistem s-au consolidat, mai ales în Sudul Europei. În Est, noutatea este deriva Poloniei, din pricina tiraniei majorităţii. Teama de populism a paralizat partidele aflate la putere, după al Doilea Război Mondial, în Vest, respectiv, după 1989 – în Est.

7. Ascendentul tot mai clar al Consiliului European asupra Comisiei şi PE n-a condus la rezolvarea unor crize, ci la amânarea unor decizii. CETA a fost salvat în ultimul moment. Nu-i clar ce se va petrece cu TTIP, dar originea acestei crize e la Washington, nu în Europa.

La mulţi ani!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite