UE şi SUA adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii americani şi europeni au convenit luni să impună noi sancţiuni de natură economică, militară şi energetică Rusiei, în contextul în care Ucraina a denunţat o mobilizare din ce în ce mai puternică a separatiştilor proruşi din estul ţării, informează Reuters.

Noile sancţiuni, care vor fi anunţate în cursul zilei de marţi, au fost decise în urma unei teleconferinţe dintre preşedintele american Barack Obama şi liderii din Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia.

Uniunea Europeană a convenit să îngheţe activele unui om de afaceri rus, acuzat că ar fi beneficiat de pe urma anexării peninsulei Crimeea. De asemenea, UE intenţionează să sancţioneze mai multe entităţi economice din Crimeea şi a unor lideri separatişti din estul Ucrainei.

„Trebuie să le îngheţăm conturile bancare în capitalele europene şi să le retrage autorizaţiile de călătorie”, a afirmat de curând vicecancelarul german Sigmar Gabriel. Totodată, o sursă care a participat la discuţii a declarat că liderii europeni sunt conştienţi de riscurile unor represalii din partea conducerii din Rusia.

Prin intermediul acestor sancţiuni, oficialii încearcă să-l determine pe Vladimir Putin să îşi retragă sprijinul logistic şi militar oferit rebelilor din estul Ucrainei, mai ales după tragedia aviatică din 17 iulie, atunci când un avion malaysian cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată de separatişti.

„Nu am observat din partea lui Vladimir Putin nicio schimbare strategică în cadrul conflictului ucrainean. De aceea considerăm că este absolut necesar ca Europa şi Statele Unite să ia măsuri suplimentare (de sancţionare a Rusiei - n.r.)”, a declarat Tony Blinken, consilier de securitate naţională a lui Barack Obama.

Deşi după tragedia aviatică au fost anunţate o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, acestea au fost considerate insuficiente. Astfel, liderii europeni şi americani încearcă să ajungă la un acord final marţi în vederea unor măsuri punitive la adresa Moscovei care ar putea include închiderea pieţelor de capital pentru băncile ruseşti, un embargo asupra vânzărilor de arme, precum şi restricţii ale unor tehnologii europene folosite de Rusia în domeniul Apărării.

Agenţia Reuters informează că potrivit surselor sale de la Bruxelles, diplomaţii au ajuns la un acord preliminar cu privire la o nouă rundă de sancţiuni ce vor viza mai multe companii ruseşti şi persoane din anturajul lui Vladimir Putin.

Guvernul de la Kiev a anunţat de curând c militarii săi duc lupte intense cu rebelii din estul ţării. Trupele ucrainene au precizat ca au reusit să recucerească doua oraşe din apropierea zonei în care s-a prabusit avionul malaysian, considerate fiefuri ale separatiştilor. De asemenea, militarii ucraineni continuă ofensiva împotriva rebelilor şi în oraşul Snezhnoye, aflat în extremitatea estică a ţării, la frontiera cu Rusia.

Duminică, Administraţia americană a publicat mai multe imagini din satelit care prezintă, în opinia Casei Albe, dovezi asupra faptului că Rusia lansează tiruri de rachete de pe teritoriul său către unităţile militare ucrainene.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/rusia-ucraina" target="_blank">View the story "Rusia Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite