Europa

articolul anterior articolul urmator

UE vrea să dea sancţiuni pentru corupţie statelor din afara blocului comunitar. Decizia de ultimă oră a Parlamentului European

9
8 Jul 2021 12:35:39
Autor: Ionuţ Mureşan
Parlamentul European. Imagine: Adevărul
Parlamentul European. Imagine: Adevărul

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligaţi să nu nu mai facă afaceri cu persoane sau firme din stalele din exteriorul blocului comunitar care au fost vizate de sancţiuni pe motiv de corupţie. Parlemantul European a dat un prim vot, miercuri seară, asupra propunerii de a include corupţia printre infracţiunile grave, comise contra drepturilor omului, de către persoane sau entităţi din afara blocului comunitar.

Parlamerntul European a adoptat rezoluţia cu 584 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” şi 33 abţineri.
 
Surse din PE au explicat pentru „Adevărul” că este vorba despre e o rezolutie, nu e un regulament legislativ.
 
„Fiind o rezoluţie nelegislativă, este expresia poziţiei PE pe acel subiect, dar nu înseamnă că a intrat iîn vigoare aceasta modificare”, au precizat sursele citate.
 
 
Propunerea cu privire la corupţie nu îi vizează în mod direct pe cetăţenii europeni, ci doar persoane sau firme din afara UE. Ea este inspirată din Legea Magnitsky din SUA.
 
Legea Magnitsky a fost promulgată de către preşedintele Barack Obama în decembrie 2012 şi viza pedepsirea oficialilor ruşi responsabili de moartea contabilului fiscal rus Serghei Magnitski într-o închisoare din Moscova în 2009.
 
Rezoluţia a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia pentru Afaceri Externe a UE, iniţiatori fiind  Maria Arena (S&D, Belgia), preşedinta Subcomitetului pentru drepturile omului şi David McAllister (PPE).
 
„Permiţându-ne să vizăm persoane şi entităţi responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului, oriunde au loc aceste abuzuri, regimul global al sancţiunilor pentru drepturile omului al UE consolidează rolul de lider al UE în domeniul drepturilor omului. Regimul trebuie să vizeze, de asemenea, facilitatorii economici şi financiari ai agresorilor de drepturi ale omului, iar Parlamentul şi societatea civilă trebuie să fie mai strâns implicate pentru a-şi creşte legitimitatea ”, a declarat Maria Arena (S&D, Belgia), preşedinta Subcomitetului pentru drepturile omului.
 
„Regimul global al UE privind sancţiunile pentru drepturile omului adaugă o modalitate directă şi tangibilă de a răspunde la încălcări grave ale drepturilor omului şi de a răspunde pe cei responsabili pentru abuzuri. Trebuie să devină un element esenţial al strategiei mai largi a UE privind drepturile omului şi o parte fundamentală a setului nostru de instrumente de politică externă. Salut implementarea rapidă a noului instrument şi sper că acesta va sprijini obiectivele politicii externe şi de securitate comune a UE ”, a declarat David McAllister (PPE, Germania), preşedintele Comisiei pentru afaceri externe.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

dobre mircea
8.07.2021, 12:41:27

incredibila si bolnava dictatura.

-2 (8 voturi)
Ludwig
8.07.2021, 12:54:29

Foarte bine! numai asa pot cadea regimuri dictatoriale gen lukasenko, putin, etc...

0 (4 voturi)
defu gabi
8.07.2021, 13:07:10

Nu e incredibila si nici bolnava... E urmarea fireasca a unui leadership rupt de realitate, cu o alta agenda decat bunastarea propriilor cetateni ai uniunii. Daca ar fi supravietuit, Uniunea Sovietica (URSS) ar fi aratat cam cum va arata UE peste vreo do-trei ani... Oricum, viata lunga nu mai are... Britanicii s-au grabit sa iasa desi nu era necesar un asemenea efort financiar. Daca nu se schimba nimic in bine, in urmatorul "cincinal" UE va fi o amintire...

-2 (6 voturi)
Zev Zevescu
8.07.2021, 13:07:12

Ludwig, da, dar numai daca ‘standard of proof’ e suficient de ridicat. Altfel, la cum ingineresc japitele informatia, te poti trezi cu Kasparov, Navalnyi sau Tihamiravskaia trecuti pe lista, din prostie birocratica EU. Oiropenii nu au capacitatea de a colecta si procesa informatie de gen pe care o au americanii, mai ales ca britii au plecat. BNDul e mai preocupat de a strange legaturile cu Ru/Bel si a naviga falia pro-slava vs anti-slava din EU, francii n-au mai produs nimic vizibil din vremurile lor de glorie si oricum sunt mai preocupati de Maghreb etc, ceea ce e de inteles, iar restul sunt prea micuti.

0 (2 voturi)
cloudvick
8.07.2021, 13:15:07

DICTATURA!!!

-21 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările