Europa

articolul anterior articolul urmator

UEFA controlează Europa şi asta dă de gândit

42
23 Jun 2021 20:16:29
Deutsche Welle

Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal interzice iluminarea în culorile curcubeului a stadionului din München invocând separaţia între sport şi politică. Dar UEFA reprezintă exact contrariul, afirmă Stefan Nestler.

Cine guvernează Europa? UEFA, s-ar putea spune. Asociaţia europeană de fotbal pare să controleze guvernele de pe continent. Nici nu a apucat bine UEFA să-i ameninţe pe britanici că semifinalele şi finala nu se vor mai juca la Londra dacă ţara nu va relaxa regulile de carantină pentru Campionatul European de Fotbal, că guvernul condus de Boris Johnson i-a şi dat satisfacţie. 60.000 de spectatori ca la Budapesta? Nicio problemă, rezolvăm, afirmă Johnson. Şi asta deşi temuta variantă Delta a coronavirusului a determinat o creştere a numărului de noi infectări în Marea Britanie. Întreaga Europă este îngrijorată din acest motiv. Adică aproape întreaga Europă.

Fiindcă UEFA dă de câteva luni impresia că trăieşte într-un spaţiu liber de coronavirus. A găsit un aliat în premierul ungar Viktor Orban, căruia nu-i pasă nici de virus şi nici de Europa.

Situaţie reciproc avantajoasă

Unde s-a jucat în septembrie 2020 supercupa UEFA cu public pe stadion, în timp ce peste tot în Europa se răspândea următorul val pandemic? Unde a strămutat UEFA în primăvară din regiunile de risc meciurile din Champions League? Cine a fost singurul care a mai garantat stadioane pline până la refuz când toate celelalte gazde ale EURO 2020 se gândeau dacă desfăşurarea competiţiei este o decizie responsabilă? Răspuns: Budapesta, Budapesta, Budapesta.

Pentru ambii, şi pentru UEFA şi pentru Orban, situaţia este reciproc avantajoasă. Premierul populist de dreapta are ocazia să-şi facă apariţia în culisa strălucitoare a sportului-rege, ceea ce, în treacăt fie spus, toate guvernele lumii o fac cu plăcere. Iar UEFA poate la rândul ei să se consacre afacerii de bază, fără a se sinchisi de dificultăţi impuse de coronavirus. Iar această afacere de bază este umplerea vistieriei.

De aceea, nu-i de mirare cum a reacţionat UEFA în dezbaterea legată de culorile curcubeului. A tolerat ca portarul german Manuel Neuer să poarte în meciul cu Portugalia o banderolă de căpitan de echipă în culorile amintite. Dar când s-a pus problema ca stadionul din München să fie iluminat înaintea meciului Germania-Ungaria în culorile curcubeului UEFA a intervenit. Motivul este evident: guvernului ungar nu i-a plăcut deloc ideea. Fiindcă săptămâna trecută a trecut prin Parlament o lege controversată, care limitează dreptul adolescenţilor de informare în privinţa homosexualităţii şi transsexualităţii. Germania şi alte ţări ale UE văd în legea respectivă o discriminare clară a oamenilor care sunt lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, intersexuali sau queer (LGBTIQ).

O şansă ratată

UEFA se prezintă în exterior drept tolerantă şi deschisă spre lume. Ar fi avut ocazia la München să facă o demonstraţie impresionantă în acest sens. Dar a irosit-o. Solidaritatea cu partenerul politic i-a fost mai importantă. Fiindcă dacă în cele din urmă nu se va putea juca la Londra sau în alte părţi din cauza înmulţirii cazurilor de infectare cu coronavirus cine-i va sări în ajutor? Desigur Budapesta. Şi niciun guvern european nu va avea curajul să le spună celor de la UEFA părerea sa, de teamă să nu-şi compromită relaţiile cu marea putere fotbalistică.

Stefan Nestler - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 20:36:13

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 21:00:18

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 20:36:24

Comentariu considerat abuziv.

Noah Scînteia@Vancouver.ca
23.06.2021, 21:04:02

Aia controleaza BOR... https://adevarul.ro/news/societate/sa-lumina-timp-zece-ani-calugarul-sebastian-jitaru-agresat-violat-mai-elevi-seminarul-teologic-ioan-gura-aur-husi-1_601d14fe5163ec4271a78fcb/index.html

+8 (18 voturi)
Titus Livius Titus Livius
23.06.2021, 21:08:50

Nu inteleg de ce, felul in care niste oameni isi obtin orgasmul in intimitatea dormitorului, trebuie afisat pe o arena de fotbal la un turenu final european ???

-5 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările