Europa

articolul anterior articolul urmator

UKIP refuză o posibilă alianţă cu Frontul Naţional

0
21 Apr 2014 22:50:08
Autor: Radu Eremia
Preşedintele UKIP, Nigel Farage (stânga), şi liderul formaţiunii politice Debout la Republique, Nicolas Dupont-Aignan. FOTO AFP
Preşedintele UKIP, Nigel Farage (stânga), şi liderul formaţiunii politice Debout la Republique, Nicolas Dupont-Aignan. FOTO AFP

Preşedintele Partidului pentru Independenţa Regatului Unit, Nigel Farage, a respins oferta lansată de liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, prin care formaţiunea britanică era invitată să se alăture mai multor partide din Europa, văzute şi considerate de specialişti, de extremă dreapta, pentru promova un mesaj comun în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

„Antisemitismul este în ADN-ul lor (n.r. – al Frontului Naţional)”. Cu aceste cuvinte liderul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP, formaţiune eurosceptică), Nigel Farage a refuzat invitaţia lui Marine Le Pen.

Într-un interviu acordat BBC, preşedintele Frontului Naţional a lansat o invitaţie lui Farage pentru „a se alia” scopul comun al celor două partide fiind acela „de a combate Uniunea Europeană”, cu ocazia alegerilor din 22 mai.

Cu toate acestea, încercarea lor de a „destigmatiza” Frontul Naţional după ce l-a înlocuit pe tatăl său la conducerea formaţiunii nu au fost suficiente, susţin cei de la „Washington Post”: „Chiar dacă Le Pen şi partenerii săi europeni au încercat să îndepărteze imaginea de partide de extremă dreapta, demersurile lor au subminat eforturile depuse”.

Răspunsul negativ venit din partea lui Farage a dus la numeroase glumea făcute de Marine Le Pen în ceea ce priveşte UKIP. De asemenea, francezii susţinători ai Frontului Naţional se întreabă de ce Farage a ales o alianţă cu partidul gaullist Debout la Republique, formaţiune politică al „cărui scor în Franţa ajunge la 1%”.

O posibilă explicaţie a alegerii menţionate de cei de la UKIP este faptul că aceştia vor să câştige voturi nu doar din rândul conservatorilor nemulţumiţi, ci vizează şi o parte a alectoralului laburist, după cum susţin cei de la The Guardian. O alianţă sau o imagine apropiată de cea a Frontului Naţional ar putea îndepărta tocmai electoratul pe care mizează UKIP.

Marine Le Pen şi partenerii săi europeni pot forma şi fără participarea UKIP-ului un grup politic separat în Parlamentul European, potrivit estimărilor realizate înainte de alegerile din mai. Însă, demersul preşedintelui Frontului Naţional ar putea fi reprezentat de încercarea de a „coroană de lider antieuropean de referinţă” a lui Nigel Farage., potrivit Daily Telegraph. Le Pen are alături de formaţiunea sa politică partide precum: PVV din, Partidul Libertăţii din Austria, Liga Nordului din Italia, Partidul Naţional Slovac etc.  

„Financial Times” este unul din cotidienele care anticipează o posibilă „victorie” a populismului european, victorie tradus nu printr-o majoritate ci printr-o evoluţie bună în termen de mandate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii