Ultima zi de campanie în Franţa: Macron anunţă că şi-a ales premierul, în timp ce Le Pen promite scăderea vârstei de pensionare. Ce arată sondajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania prezidenţială din Franţa se apropie cu paşi reprezi de final, prilej pentru candidaţi să facă ultimele mutări pentru atragerea electoratului nehotărât.

Candidatul „En Marche!“ („Înainte!“), Emmanuel Macron, a anunţat vineri că şi-a ales premierul „in petto“ (în secret, n. red.), în timp ce contracandidata sa de la Frontul Naţional, Marine Le Pen, a promis scăderea vârstei de pensionare la 60 de ani, transmite news.ro.

Asigurări

Favoritul sondajelor, Emmanuel Macron, a anunţat în ultima zi a campaniei prezidenţiale din Franţa că şi-a ales premierul şi îi va rosti numele „după predarea puterii“, în cazul în care va fi ales duminică.

„Această alegere a fost făcută in petto“, a declarat liderul mişcării de centru-stânga „En Marche!“ pentru Europe1.

„Dacă voi fi ales, voi lucra la finalizarea unui Guvern săptămâna viitoare“, a adăugat el.

„Premierul este cel care“ va conduce campania pentru alegerile legislative, programate în iune, a insistat Macron.

La începutul lui martie, Macron declara că îşi doreşte mai degrabă o femeie la Matignon.

Promisiuni

De cealaltă parte, Marine Le Pen a anunţat vineri că intenţionează să impună prin vot, „imediat“, o lege cu privire la pensionarea la vârsta de 60 de ani, fără să prezinte însă un calendar precis în acest sens.

„Voi trimite legea la vot imediat şi vom implementa un calendar care să permită să se revină la ieşirea la pensie la (vârsta de) 60 de ani, după 40 de ani de muncă“, a declarat candidata Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) pentru RTL.

Candidata FN a prezentat, într-un videoclip, pe 11 aprilie, cele „zece măsuri concrete, cu efect imediat asupra vieţii cotidiene“, pe care le va impune „în primele două luni ale mandatalui“ său.

„Reintroducerea pensionării la (vârsta de) 60 de ani, cu 40 de ani de cotizaţii“ se află printre aceste măsuri.

Vârsta legală începând de la care o persoană poate cere să se pensioneze a fost crescută de la 60 la 62 de ani în Franţa începând cu generaţia născută în 1955, prin reforma pensiilor din 2010.

Pentru a beneficia de o pensie integrală, este necesară atingerea vârstei legale, dar şi o cotizaţie suficientă (166 de trimestre, adică 41,5 ani în cazul generaţiei din 1955).

Cei care au început să lucreze mai devreme se pot pensiona la 60 de ani dacă au cotizat numărul de trimestre prevăzut.

Atac cu ouă

Marine Le Pen a făcut această promisiune după o deplasare de campanie cu incidente la Dol-de-Bretagne.

Ea a fost atacată cu ouă înainte de un eveniment de campanie, iar bodyguarzii săi au fost nevoiţi să o escorteze într-o clădire alăturată.

Atacul cu ouă asupra lui Marine Le Pen nu este un incident izolat în această campanie electorală, transmite ediţia franceză a Huffington Post.

Şi Emmanuel Macron a fost atacat cu ouă la începutul lui martie, în timp ce conservatorul François Fillon a fost acoperit cu făină la un eveniment de campanie organizat înainte de primul tur al alegerilor din Franţa, desfăşurat la 23 aprilie.

Banderolă anti-Le Pen pe Turnul Eiffel

Pe lângă atacul cu ouă, Marine Le Pen este nevoită să facă faţă unei mobilizări masive împotriva sa. Activişti de la Greenpeace au desfăşurat vineri dimineaţa o banderolă împotriva Frontului Naţional pe Turnul Eiffel, în timp ce preşedintele în exerciţiu François Hollande a apreciat proiectul lui Marine Le Pen ca fiind „incoerent şi periculos“.

Banderola anti-Le Pen desfăsurata de Greenpeace pe Turnul Eiffel FOTO focus.de

Greenpeace îndeamnă la rezistenţă în faţa Frontului Naţionale şi candidatei sale la preşedinţia Franţei FOTO focus.de

Greenpeace vrea „să pună în gardă împotriva proiectului lui Marine Le Pen şi a ceea ce reprezintă ea ca riscuri pentru asociaţii şi nu numai“, a explicat acţiunea Jean-François Julliard, directorul general al Greenpeace France.

„Libertate, egalitate, fraternitate: este mai mult decât urgent să apărăm aceste valori, deosebit de ameninţate de Frontul Naţional“, a declarat Julliard. „Este indispensabil să le apărăm pentru a ne purta cu bine lupta în favoarea mediului“, a adăugat el.

Hollande: „Măştile au căzut“

La rândul său, François Hollande a criticat „ignoranţa“ lui Marine Le Pen în probleme economice, apreciind că aceasta o descalifică în cursa pentru fotoliul de la Palatul Elysée şi că dezvăluie caracterul „nu doar incoerent, ci periculos“ al proiectului ei politic.

„Măştile au căzut“ în dezbaterea televizată care a opus-o miercuri seara pe Le Pen lui Macron, a subliniat Hollande.

Marine Le Pen si Emmanuel Macron inainte de dezbaterea televizata pentru al doilea tur al alegerilor din Franta FOTO AFP

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, înainte de dezbaterea de miercuri seara FOTO AFP

Alegerile prezidenţiale, a ironizat el într-un discurs pe care l-a susţinut la Primăria din Alençon, „nu sunt un concurs, nu se cere să ai cunoştinţe şi, deci, ignoranţa îţi poate permite să te califici în primul tur, dar nu îţi poate permite să fii preşedintele Republicii“.

El a catalogat dezbaterea ca fiind „penibil de urmărit“, însă a apreciat că a fost „utilă“, relevând „ceea ce ştiam deja“, şi anume că „proiectul doamnei Le Pen este nu doar incorent, ci periculos“.

În pofida „invectivei şi insultei“, „francezii sunt acum clarificaţi“ şi „ştiu la ce să se aştepte“, a apreciat el.

Dacă noul lider de la Elysee va fi fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron, Franţa îşi va apăra „valorile şi principiile“, iar Europa „va continua“, a insistat Hollande.

Dacă Le Pen va fi preşedintă, din contră, apreciază el, va fi „sfârşitul unei construcţii (europene) care a făcut continentul să avanseze şi l-a apărat de insecuritate şi va fi, mai ales pentru Franţa, o declasare“.

Macron se distanţează de Le Pen

Un sfert din electoratul francez ar urma să se abţină în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care mulţi alegători de stânga sunt dezamăgiţi de eliminarea candidaţilor lor preferaţi, arată un sondaj citat vineri de Reuters.

Dacă se confirmă, această rată de absenteism va fi a doua cea mai ridicată pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 1965 încoace, de când preşedintele este ales direct de cetăţeni, fapt ce relevă dezamăgirea resimţită de mulţi francezi faţă de opţiunile de care dispun.

Ultimul sondaj realizat de institutul Elabe pentru BFM TV şi Express, citat vineri de Reuters, mai arată că Macron şi-a majorat avansul în faţa rivalei sale, fiind cotat cu 62% din intenţiile de vot, iar Le Pen cu 38%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite