Europa

articolul anterior articolul urmator

Un 11 septembrie al Europei. Câteva argumente

22
8 Jan 2015 11:14:23
Ovidiu Nahoi
Între atactul din 11 septembrie 2001 în State şi atentatul de la Paris sunt asemănări la nivelul consecinţelor.
Între atactul din 11 septembrie 2001 în State şi atentatul de la Paris sunt asemănări la nivelul consecinţelor.

Nu a fost nicio exagerare atunci când s-a vorbit despre un 11 septembrie francez sau chiar european, după atentatul de la Paris. Dincolo de diferenţa legată de numărul victimelor şi de caracterul să-i zicem, spectaculos al acţiunii, cantitatea de simboluri conţinută de cele două atentate este aproximativ aceeaşi.

La 11 septembrie 2001, teroriştii au lovit în inima centrului financiar şi de afaceri al New York-ului şi al întregii Americi. Acum, la Paris, au fost lovite direct în inimă spiritul critic, gândirea liberă, secularismul – elemente fundamentale pentru civilizaţia occidentală.

Iar unda de şoc se va resimţi în multe direcţii.

1. O ameninţare pentru unitatea Europei

Dacă 11 septembrie a venit într-un moment de boom economic în America şi în întreaga lume, atentatul de la Paris a avut loc pe fondul unei crize europene prelungite şi profunde.

Proiectul european însuşi este în criză iar avântul luat de extrema dreaptă stă mărturie. Sfârşitul anului 2014 şi începutul acestui an au fost marcate în Germania, de viguroasa manifestare a organizaţiei Pegida şi de reacţiile de sens contrar din lumea politică şi din societatea civilă.

Afirmând că apără Occidentul în faţa islamizării şi fără a-şi declara vreo orientare politică, Pegida îşi găseşte deja susţinerea în rândul mişcărilor neofasciste, de extremă dreapta şi antieuropene.

Atentatul de la Paris nu face decât să dea apă la moară acestui discurs şi să ofere un argument aproape nesperat extremei drepte. Că românii, bulgarii sau alţi est-europeni pot cădea şi ei victime colaterate sub valul extremist, ei bine, acasta e o paranteză pe care o închidem chiar în acest moment.

Toate aceste forţe, al căror scop principal este subminarea unităţii Europei şi întoarcerea la un ev mediu al zidurilor şi al vămilor, primesc acum un argument aproape nesperat.

2. Ceva sună bine la Kremlin

Curios: imaginea unei Europe slăbite, care şi-a pierdut credinţa şi morala (iar Charlie Hebdo ar fi chiar un exemplu relevant în acest sens...) face parte integrantă din discursul Kremlinului.

Conform abordării propagandei putiniste, tocmai ea, Maica Rusie, păstrătoare a tradiţiilor, este chemată să mântuiască de la pierzanie această păcătoasă Europă. Fără a avea, evident, vreo legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Paris, politica oficială a Rusiei primeşte acum o confirmare.

Şi interesant este că extrema dreaptă din Europa primeşte la rându-i susţinere din Rusia – uneori chiar financiară, cum este cazul Frontului Naţional din Franţa, care a împrumutat nu demult 9 milioane de euro de la o bancă aflată sub controlul Kremlinului, aşa cum relata presa franceză.

3. O oglindă a problemei franceze

Puternic lovită de criză, societatea franceză se găseşte acum într-un moment de răscruce. Credibilitatea liderilor partidelor tradiţionale se află la niveluri scăzute, extrema dreaptă e în avans. Şomajul creşte, deficitul bugetar rămâne o problemă pentru întreaga Uniune Europeană ( ale cărei instituţii se cam codesc să aplice Parisului sancţiunile prevăzute în tratate...), sistemele sociale trebuie reformate, nu fără suferinţe şi nu fără a afecta cumva obişnuitul stil de viaţă franţuzesc.

Într-un anumit fel, un atentat de acest gen era anunţat de numărul mare de tineri francezi, de religie musulmană, care au plecat să lupte în Siria şi Irak, sub steagul negru al Statului Islamic. Franţa vede acum de ce pot fi în stare tineri de-ai ei, născuţi, crescuţi şi educaţi pe pământ francez.

Franţa libertăţii, a egalităţii şi a fraternităţii a fost lovită direct în inimă. Şi odată cu ea, întreaga Europă, fiindcă aceste idei ale revoluţiei franceze animă de atunci întreaga Europă.

Răspunsul la atentatul de miercuri nu poate fi dat în afara unei abordări generale, pentru întreaga societate franceză. Iarăşi, răspunsul ne priveşte pe toţi – atunci când Franţa suferă, întreaga Europă se resimte.

4. Un nou nivel pentru controlul public?

Atentatul de la Paris reprezintă opera supremă a atentatelor din generaţia 2.0, ce poartă amprenta Statului Islamic. Sistemul centralizat construit în timp de Al-Qaeda, cu lovituri aprobate şi finanţate de la un centru, cu instrucţiuni transmise într-o reţea, par să fie de domeniul trecutului.

Măsurile de după 11 septembrie au dat roade, chiar dacă asta a însemnat o supraveghere sporită asupra comunicaţiilor, transferurilor bancare, transporturilor, străzilor şi aşa mai departe.

Atentatele 2.0 sunt însă mult mai greu de anihilat fiindcă sunt opera unor autori individuali sau în grupuri foarte mici, care acţionează adeseori spontan, fără o coordonare din partea unui centru. Numărul victimelor este mai mic decât în cazul loviturilor spectaculoase puse la cale cândva de Al-Qaeda, dar efectul mediatic, amplificat pe reţelele sociale, este cel puţin echivalent.

Dacă o reţea la nivel global a putut fi anihilată cu destul succes, ce poţi să faci atunci când un individ decide, într-o dimineaţă, să-şi ia o armă, să o ascundă sub haină şi să ia ostatici într-o cafenea (precum recent la Sidney) sau să tragă într-o redacţie de ziar?

Pot fi imaginate metode prin caar să se poată intra nu doar în reţelele de comunicaţii, ci mai departe, în minţile oamenilor? Asta ar schimba cu totul lumea pe care o ştim astăzi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

AndreiK
8.01.2015, 13:59:04

Domnule Nahoi, eu vad o singura solutie. Educatia copiilor in spiritul secular umanist si interzicerea indoctrinarii lor in scoli - multe subventionate de stat. Emanciparea femeii care in viziunea acestei ideologii fasciset ( Islamul ) are rol de animal de povara si fabrica de copii. Deplina libertate a presei - felicitari " Adevarului " pentru publicarea caricaturilor cu " Profetul analfabet, epileptic si pedofil ". Pentru ca specia noastra sa supravietuiasca, religia trebuie sa moara.

-2 (16 voturi)
olimpiu frant
8.01.2015, 15:17:04

A mai fost un destept care a desfintat religiile: Marx! A nu fi ateist = a avea adevarata cultura a unui Dumnezeu = a fi lucid/echidistant de toate erorile tuturor religiilor inventate de oameni in scopuri politice pentru un moment istoric si modificate dupa plac = a fi mai cult decat un ateu! Prostia si domnia se platesc: a) Noi , Vestul, Crestinii ne dam democrati, superiori, dar toata politica de la Washington...pana la Kiev e o minciuna vesnica atat de grosolana pana la infinitul imoralitatii de a da premiul Nobel pentru Pace lui Obama, sau a ne lauda cu Papa care da liber la homosexualitate! Dar islamul e idiot ca ei nu fac astfel de "elogii" si mai zic ca ei au "singura religie pura/nedeformata". Iar noi suntem idioti ca nu credem ca ei ne vad in splendoarea imoralitatii noastre! b)Nu suntem destul de fericiti la noi acasa,cu superba democratie si libertate a minciunii, dar Nobelul pentru Pace, mai navaleste si cu tancurile si avioanele in curtea islamului ca sa-i fericeasca cu inalta tinuta morala a Washingtonului care-i curata "chimic" pe toti: nu mai ramane strop de titei in grija islamistilor! c) Daca [a] si [b] nu au fost suficiente, mai vine si ateismul occidental sa puna capac si nu-i face caricaturi lui Papa in curu' gol, dar il fac pe Mohamed, ca sa nu ramanem numai noi cei din Vest cu imoralii nostrii, ci sa-i innebunim cu forta si pe islamici ca sa ajunga cu criminalii lor la o egalitate de "BINEFACERE GLOBALA"! Sfat batranesc pentru tanarul SRI: Nici o armata nu va distruge terorismul , atat timp cat este comandata de politica minciunii! Ateismul se dovadeste azi de a fi nu o calitate, ci o incultura. Strategia globala in genunchi in fata SUA de a impanzi globul pamantesc cu soldati e o incununare a prostiei ateiste, care depaseste cu mult fosta strategie Stalinista! DECI, analizati elementar si nu va mai mirati de ce rezultate culegeti!

-1 (15 voturi)
olimpiu frant
8.01.2015, 15:28:42

Exista o singura lege care poate rezolva totul, dar aceasta lege este interzisa: Adevarul lui Dumnezeu! Este extrem de simplu de vazut cine spune Adevarul lui Dumnezeu, este acela care va fi cenzurat: 1) Si de SUA si de Rusia. 2) Si de Crestini si de Musulmani. 3) Si de bogati si de saraci. 4) Si de filozofi si de ingineri.

-2 (10 voturi)
cornel jurja
8.01.2015, 14:33:04

Este simplu de rezolvat.O legoslatie restrictiva cu proivire le detinerea de arme si fata de inrolarea in formatiuni militare ale unui stat strain.Expi\ulzarea tuturor emigrantilor ilegali din afara UE.Inasprirea drastica a conditiilor in care se acorda cetatenia unui stat european emigrantilor non europeni.Pedepsirea drastica ( nu cu pedepse simbiloce) a tuturor abaterilor de la aceasta legislatie.

0 (4 voturi)
Iuliu Banateanu
8.01.2015, 14:43:37

-O noua furtuna mediatica/sociala intr-un pahar cu apa care se va solda doar cu o ingradire si mai drastica a libertatilor umane in toate statele civilizate de pe Terra sub pretextul 'securitatii colective'. Media va smiorcaii cateva saptamani despre acest atentat, apoi societatea va revenii la cotidian. -Cine are naivitatea sa creada ca liderii europeni vor lua masuri eficiente pentru a stopa sau ameliora pericolul se amageste dramatic! -Se creaza o stare de insecuritate si teama generalizata pentru ... 'Pot fi imaginate metode prin caar să se poată intra nu doar în reţelele de comunicaţii, ci mai departe, în minţile oamenilor?' P.S. Tocmai a fost parcursa o noua etapa spre biocip! Excelsior!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările