VIDEO „Omul-statuie“, o nouă formă de protest paşnic în Piaţa Taksim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni noapte, coregraful Erdem Gunduz a stat în Piaţa Taksim din Istanbul într-o completă tăcere, fără să se mişte, timp de opt ore. Prin acest protest paşnic, el a devenit un nou simbol al luptei împotriva guvernului turc şi a sfidat poliţia care, în weekend, a pus capăt protestelor antiguvernamentale făcând uz de gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Gunduz s-a instalat în Piaţa Taksim la 18.00. Ore în şir, el a fixat cu privirea un portret al lui Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, relatează CNN. Acest coregraf din Istanbul este ajutat de prieteni, care au încercat să împiedice alte persoane să se apropie de el. „Vrem să evităm orice provocare. Trebuie să fie singur în mijlocul pieţei, altfel poliţia, sub pretextul unei reuniuni, va dispersa pe toată lumea", declară Asma.

Dar forma sa de protest a atras şi alţi participanţi, ca o sfidare a deciziei guvernatorului din Istanbul de a interzice protestele în Piaţa Taskim. Mulţi dintre cei care au protestat în linişte alături de Gunduz, care a fost numit „omul statuie“, au explicat că i s-au alăturat din motive paşnice, fără a ţine partea cuiva. La două dimineaţa, cei aproximativ 300 de protestatari au fost somaţi de poliţie să plece, pentru că „blochează traficul“. Zece dintre ei au refuzat, aşa că au fost arestaţi. 

Protestul paşnic al lui Gunduz a inspirat demonstraţii asemănătoare în Istanbul şi în capitala Ankara, unde 25 de „oameni-statuie“ au fost reţinuţi, potrivit „The Week“.

image

De mai bine de două săptămâni, Turcia este zguduită de proteste împotriva guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. 

„Există un nivel al disperării“

Este puţin probabil ca protestele să îi ameninţe supremaţia lui Erdogan, care este unul dintre liderii cei mai populari ai Turciei, fiind considerat persoana căreia i se datorează un deceniu de creştere economică. Cu toate acestea, criticii săi spun că problema lui cea mai mare este stilul său de guvernare, care este din ce în ce mai autoritar.

„Acum pare că există un nivel al disperării. Poliţia pare să se simtă mult mai confortabil utilizând forţa fizică“, a declarat pentru CNN Clare Murray, o martoră a evenimentelor, aflată în vacanţă în Istanbul. 

De sâmbătă seară, 116 persoane au fost reţinute în timpul protestelor din Ankara şi alte 242 au fost reţinute în timpul demonstraţiilor din Istanbul, a declarat Huseyin Aslan, secretar general al Asociaţiei Progresiste a Avocaţilor.

Atitudinea premierului Erdogan rămâne una sfidătoare, acesta acuzând că persoane din exterior profită de protestele din parc. Duminică, mii de susţinătorii ai săi s-au adunat la un miting, la doar câţiva kilometri de Piaţa Taksim, fluturând steaguri şi cântând.

Erdogan a spus sâmbătă că demonstranţii nu doresc să se ajungă la un consens 

Noi le-am întins mâna. Cu toate acestea, unii au răspuns cu pumnul. Poţi să dai mâna cu cei care îţi întind pumnul?“, s-a întrebat premierul turc.

El a ridiculizat afirmaţiile protestatarilor care susţin că sunt ecologişti, numindu-i „huligani“ şi spunând că zgomotul claxoanelor lor este, de fapt, o dovadă a „poluării fonice“. De asemenea, el a acuzat că manifestaţiile incită la violenţa sectară, unii demonstranţi atacând recent o femeie cu văl, lovind-o şi smulgându-i vălul de pe cap. 

O nouă formă de protest în Turcia: Un „bărbat-statuie” în Piaţa Taksim

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite