Europa

articolul anterior articolul urmator

Un ciobănesc belgian malinois premiat pentru detectarea scurgerilor de gaze pleacă la Londra să afle dacă poate depista bolnavii de Covid-19

4
31 Mar 2020 14:39:26
Autor: Ion Gaidau
Ila, alături de stăpânul ei FOTO Sophie Bordier/ Le Parisien
Ila, alături de stăpânul ei FOTO Sophie Bordier/ Le Parisien

Premiată în 2019 cu Trofeul câinilor eroi pentru capacitatea de a detecta scurgerile de gaze, Ila a fost chemată împreună cu stăpânul ei la Londra de o organizaţie specializată în dresaj canin în scopuri ştiinţifice.

Sidi Drici, un instalator în vârstă de 35 de ani din Melun, un oraş de lângă Paris, şi câinele său Ila, o femelă de ciobănesc belgian malinois în vârstă de şase ani, vor pleca miercuri seara la Londra la invitaţia unei organizaţii specializate în dresaj canin în scopuri ştiinţifice.

„M-au sunat duminică dimineaţă. Ştiu că Ila a primit Trofeul câinilor eroi pentru 2019 la Paris la categoria câini civili pentru că este capabilă să detecteze scurgerile de gaze. O cheamă să vadă dacă poate de asemenea să identifice şi să recunoască molecula covid-19”, spune Sidi Drici pentru „Le Parisien”.

Câinii selectaţi pentru cercetarea legată de covid-19 vor fi instruiţi pe un tipar folosit deja în cazul celor care au ajuns să depisteze tumori canceroase, boala Parkinson şi infecţiile bacteriene, adulmecând mostre şi indicând când au descoperit ceva, dacă sunt în stare să facă acest lucru.

Sidi Drici pleacă încrezător şi entuziast, scrie „Le Parisien”. „Ei au molecula virusului. Câinele meu va reacţiona, neapărat. Ea ştie să recunoască diferite molecule inodore”, afirmă el.

„Cred că vor să facă o triere. Câinile să treacă pe lângă mai multe persoane şi să le recunoască pe cele care au virusul. Ar fi mai rapid decât un test individual şi mai puţin costisitor”, este de părere Sidi.

Demersul este util, mai ales pentru identificarea purtătorilor de coronavirus în aeroporturi atunci când va fi cazul prevenirii reapariţiei bolii, notează „Le Parisien”.

Dresată încă de la şase luni pentru detectarea moleculelor de gaz, Ila are până acum 209 intervenţii, chiar şi până la 2,45 adâncime, toate duse cu succes, precizează ziarul francez.

Aflat în convalescenţă în urma contractării noului coronavirus, primarul din Melun i-a urat baftă Ilei, declarând totodată că încurajează „toate iniţiativele care dau speranţă şi permit învingerea acestei pandemii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ocult Mason
31.03.2020, 14:48:35

Au inteles si englezii ca treaba asta pute foarte tare. Numai sa reziste saracul catel la mirosul de rahat care il asteapta.

Ba! ciudă
31.03.2020, 15:15:14

Numai dacă pacientul reușește să tragă una băștinească!

Jenkins Ann
31.03.2020, 15:53:47

https://kkiss.club - site minunat de întâlniri pentru аdulții cаre dorеsc să găsească un pаrtеner cаre să fаcă sex

-1 (1 vot)
foarte atent
31.03.2020, 17:42:19

e chiar curios rau ciobanescu asta : "Un ciobănesc belgian ...pleacă la Londra să afle dacă poate depista bolnavii de Covid-19" ! cum pleaca si cum afla ?! isi cumpara bilet ?

+1 (1 vot)