Un deceniu de la tragedia aeriană de la Smolensk. Ceremonii discrete în Polonia, din cauza pandemiei de coronavirus. Teza care incriminează Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaroslaw Kczynski depunând o coroană de flori la monumentul ridicat la Varşovia în memoria fratelui său Lech Kaczynski FOTO EPA-EFE
Jaroslaw Kczynski depunând o coroană de flori la monumentul ridicat la Varşovia în memoria fratelui său Lech Kaczynski FOTO EPA-EFE

Polonia, aflată practic într-o stare de asediu din cauza pandemiei de coronavirus, a comemorat discret, vineri, un deceniu de la catastrofa aeriană de la Smolensk, un oraş din vestul Rusiei, soldată cu moartea a 96 de persoane, între care şi preşedintele de la acea vreme Lech Kaczynski, relatează AFP.

Vineri, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, premierul Mateusz Morawiecki şi o mână de oficiali politici din Polonia au depus coroane de flori la monumentul victimelor catastrofei, în centrul Varşoviei.

Ceremonia, urmată de o scurtă rugăciune, a început la ora locală 08.41 (şi ora României) - ora la care a avut loc catastrofa la Smolensk.

„Zece ani de la catastrofa de la Smolensk. Este momentul în care s-a oprit timpul. Acest strigăt de atunci răsună mereu în urechi. Noi am trăit această tragedie ca o comunitate. Azi, în alte circumstanţe, avem nevoie de asemenea de unitate”, a scris premierul polonez pe Twitter.

Până vineri dimineaţa, Polonia îngregistra 5.742 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 175 de morţi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a depus flori la mormântul soţilor Kaczynski, la Castelul Wawel de la Cracovia (sud).

Andrzej Duda la Castelul Wawel din Cracovia FOTO EPA-EFE

Andrzej Duda, la Castelul Wawel de la Cracovia FOTO EPA-EFE

Întrebat de o jurnalistă despre cauzele accidentului, atribuit unor erori umane de o comisie parlamentară, Duda a răspuns că este „dificil de prezis azi dacă chestiunea va fi elucidată sau nu”.

„Nu avem probe. Epava, în pofida faptului că aparţine Poloniei, şi cutiile negre sunt în continuare în Rusia. Ce poţi să comentezi?”, a continuat preşedintele polonez.

Lech Kaczynski, soţia sa, 86 de oficiali de la Varşovia şi opt membri ai echipajului au murit acum zece ani în timp ce se apropiau de Smolensk pentru a aduce omagii miilor de polonezi ucişi de poliţia politică a lui Iosif Stalin la Katyn, în 1940.

Cauzele catastrofei au făcut deja obiectul unor dezbateri politice aprinse în Polonia, cu acuzaţii din partea conservatorilor către liberalii lui Donald Tusk de neglijenţă în pregătirea vizitei prezidenţiale şi de „insuficienţe” în anchetă.

Piatra funerara la locul tragediei aeriene de la Smolensk FOTO EPA

Piatră funerară la locul dramei de la Smolensk FOTO EPA

Două comisii, două păreri diferite

Două comisii de anchetă au investigat tragedia de la Smolensk. Una a ajuns la concluzia unui accident, alta a acreditat teza unui atentat.

În iulie 2011, o comisie parlamentară condusă de partidul liberal Platforma Civică a pus prăbuşirea avionului prezidenţial polonez, un Tupolev, pe seama unui accident cauzat de o serie de erori umane comise pe fondul unor condiţii meteo nefavorabile.

Miercuri, fostul ministru polonez al Apărării Antoni Macierewicz s-a declarat convins că a fost vorba de un atentat. „Două explozii au avut loc în cabina piloţilor” în timp ce avionul se afla deasupra aeroportului din Rusia, a spus el la postul de televiziune Trwam. Macierewicz coordonează noua comisie de anchetă, a cărei activitate a început în 2016 din ordinul lui Jaroslaw Kaczynski.

Cu ajutorul unor experţi internaţionali, comisia condusă de Antoni Macierewicz a analizat felul în care avionul s-a destrămat deasupra aeroportului de la Smolensk. Anchetatorii au exhumat, cu sau fără acordul famililor, mormintele celor 96 de victime în scopul de a determina dacă pasagerii au murit în timpul impactului sau cu câteva secunde mai devreme, transmite corespondentul RFI la Varşovia.

Antoni Macierewicz privilegiază teza atentatului. Potrivit lui, ruşii au plasat explozibili la bord cu un an mai devreme, când au reparat avionul. Fostul ministru dă asigurări că raportul său va fi publicat „în următoarele zile”.

Jaroslaw Kaczynski este la rândul său convins că Rusia a jucat un rol mai important în această catastrofă decât cel evocat de comisia care şi-a prezentat concluziile în 2011.

„S-a acordat prea multă încredere părţii ruse în cursul anchetei”, scrie jurnalistul Michal Szuldrzynski în cotidianul moderat „Rzeczpospolita”, potrivit corespondentului RFI.

Suspiciunile au fundament. În primul rând, autopsiile victimelor au fost efectuate în Rusia, şi nu la întoarcerea cadavrelor în Polonia. În al doilea rând, Moscova refuză categoric să predea epava avionului şi cutiile negre.

În octombrie 2018, Consiliul Europei a cerut Rusiei să restituie epava, atrăgând atenţia că refuzul său „alimentează în Polonia ideea că are ceva de ascuns”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite