Europa

articolul anterior articolul urmator

Un expert militar ucrainean explică importanţa Insulei Şerpilor pentru Rusia: Monitorizează teritoriul României unde se află trupele americane

6
18 May 2022 09:42:05
Autor: Viorica Marin
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Desfăşurarea de echipamente de recunoaştere pe Insula Şerpilor le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde se află trupele americane, a spus colonelul Serhi Grabski, într-un interviu acordat RBC-Ucraina. Insula Şerpilor este o destinaţie importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale, spune acesta.

„Dacă luaţi o hartă, veţi vedea că literalmente pe lângă această insulă sunt comunicaţiile maritime, rutele comerciale maritime de la Odesa la Bosfor şi mai departe spre Mediterana. Astfel, Insula Şerpilor este astăzi o destinaţie globală importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale.

Insula Şerpilor este o bucată de pământ din Marea Neagră, care se află vizavi de gura Dunării. Desfăşurarea de echipamente radio-tehnice sau electronice pe această insulă permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane. Adică pot efectua recunoaşteri şi filma tot ceea ce priveşte atât trupele americane, cât şi pe cele române din România.

În al doilea rând, desfăşurarea ruşilor de sisteme apărare antiaeriană pe insulă îmbunătăţeşte situaţia pentru operaţiunile flotei lor în această zonă operaţională. Cu un astfel de punct staţionar şi supraveghere radar, aceştia pot extinde, de asemenea, zona de operare pentru aeronavele lor.

În al treilea rând, desfăşurarea unor rachete de către ruşi pe insulă le va permite să controleze toate comunicaţiile maritime din zonă şi să distrugă toate navele care se vor deplasa în zonă. De ce au nevoie de ea? Astăzi, preţurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile noastre - Tunisia, Liban, Algeria şi altele - au crescut cu 20%.

Prin blocarea rutelor noastre comerciale maritime şi a transportului de mărfuri, Rusia influenţează deja mai multe ţări prin terorism alimentar internaţional. Adică devine o ameninţare globală, despre care se discută deja la cel mai înalt nivel politic. Cerealele jefuite de Rusia din Ucraina trimise către Siria pot fi, de asemenea, folosite de aceasta ca un instrument pentru a duce un război hibrid”, a explicat ofiţerul ucrainean.

Întrebat dacă ce se întâmplă în jurul Insulei Şerpilor acum este o pregătire a ruşilor pentru debarcarea unui grup naval sau, poate, a unui grup de debarcare aerian în Transnistria, colonelul spune că ruşii nu mai au o flotă pentru o operaţiune de debarcare navală. Şi o operaţiune aeriană la o asemenea distanţă „este o prostie”.

„Ce forţe şi mijloace trebuie ridicate spre cer pentru a efectua o astfel de operaţiune... În plus, dacă sunt încercuite, forţele aeropurtate pot funcţiona doar 72 de ore. După aceea, ar trebui să li se alăture forţele terestre. Adică putem vorbi despre riscul unui asalt maritim sau aerian doar dacă ruşii reuşesc să treacă prin Nikolaiv şi să se apropie de Odesa” - a mai menţionat expertul.

Acesta afirmă că Forţele Armate ale Ucrainei aproape au exclus posibilitatea fizică a unei aterizări amfibii ruseşti, deoarece ruşii „pur şi simplu nu au suficiente nave”.

Iar pentru a trimite trupe aeropurtate este enorm de riscant, pentru că nu au suficiente avioane pentru a asigura un transfer continuu al trupelor aeropurtate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

T. Timisorean
18.05.2022, 10:09:34

Simpatizam cu Ucraina dar adevarul istoric nu poat efi ascuns sau distorsionat, Insula este Romaneasca, cum este si sudul Basarabiei, si teritoriul pana la Bug, si nordul Bucovinei, si nordul Maramuresului sunt teritorii istorice Romanesti, stapanite de domnii Moldovei, stat medieval Romanesc, de pe vremea cand nu existau rusi si ucraineni in zona - erau numai Romani (populatie indigena), turci si tatari - in sud, si polonezi in nord. Cand Stefan cel Mare se casatorea cu Maria de Mangop (regat in Crimeia), pe care il si mosteneste, unde erau rusii si ucrainienii?

+5 (5 voturi)
Zar
18.05.2022, 10:50:56

T. Timisorean "Cand Stefan cel Mare se casatorea cu Maria de Mangop (regat in Crimeia), pe care il si mosteneste, unde erau rusii si ucrainienii?" In general sa fii roman e destul de urat ! Pe vremea lui Stefan cel Mare in primul rand nu existau romani pentru ca cum apareau cum erau exterminati de Stefan cel Mare . Apoi Stefan cel Mare s-a casatorit cu o Rusoaia de la Kiev nu cu Maria de Mangop . Cu Maria s-a casatorit doar dupa ce a ramas vaduv .

-5 (5 voturi)
kitty kat
18.05.2022, 11:04:55

@ T.Timisorean, problema e cå adevårata istorie nu a fost predatå in scoli. Sunt prea putini istorici ce ar putea vorbi despre aceste lucruri. Mass-media joacå dupå cum li-i se impune, spålå creierele tuturor. Am intalnit caz cand o persoanå s-a exprimat critic la acest råzboi din Ucr. si a fost inlåturat de la locul de muncå. Si acest lucru s-a intamplat intr-o tarå "civilizatå si democraticå" din EU. Eu chiar nu comentez, cå oamenii se laså manipulati de mass-media si inghit tot ce li-i se azvarle peste gard, in timp marii rechini mondiali isi fac interesele. Sper ca råzboiul så nu se extindå in RO, cå abia atunci vor intelege romanii cum stau lucrurile, unde vå veti refugia, cine vå va oferi måcar 1% din ceea ce oferiti ucrainienilor azi? Eu stiu råspunsul.

-2 (2 voturi)
Maria Alexa
18.05.2022, 13:48:37

Si care-i tara aia "civilizatå si democraticå" ? Si cum se numeste persoana rspectiva ? Nu de alta dar sa nu creada cineva ca postezi minciuni. Si cum ar putea sa se extinda razboiul in România cand Putler nu vrea sa se lupte cu NATO? Vb deja de refugiati români care nu vor fi primiti bine ? Din ce spitale scapati , fratilor ?

+1 (1 vot)
Zar
18.05.2022, 10:12:40

Excelent !

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările