Europa

articolul anterior articolul urmator

Un fost ministru al Culturii în Ucraina,  care a ajuns soldat, a povestit ce a observat la armata ruşilor cu ajutorul dronelor

9
3 Jul 2022 15:27:57
Autor: Maria Ţaga
FOTO via Mediafax
FOTO via Mediafax

Printre toţi bărbaţii care sunt pe câmpul de luptă din Ucraina se află şi Yevhen Nisciuk, fost ministru al Culturii la Kiev. „Am un coleg director de bancă şi un CEO în asigurărilor”, povesteşte el.

Războiul i-a pus pe ucraineni în faţa nevoii de a se adapta şi alte meserii decât cele pentru care s-au pregătit o viaţă. 

La 49 de ani, Yevhen Nisciuk se afla acum o săptămână pe frontul din sud, în faţa Mikolaivului, luptând cu ruşii. Joi, a jucat la teatrul din Kiev. Apoi, s-a întors pe front. Rebel, actor, ministru şi soldat, Nisciuk face naveta la război. 20 de zile în tranşee, apoi o săptămână de concediu, potrivit Mediafax. 

„Actoria este terapeutică. Ajută la gestionarea stresului de luptă. Personajul meu este speriat de un zgomot care îi aminteşte de bombele primului război mondial. La fel mi se întâmplă. Acum, îl joc foarte bine”.

„Sunt speriat. Familia mea a fost mutată în regiuni mai sigure, dar este clar că acest război este o continuare a acelei experienţe. Este cererea de democraţie şi libertate. Aş vrea doar să acţionez, din păcate nu am ales momentul istoric în care să trăiesc şi mi se întâmplă aceste lucruri. Atunci nu m-au împuşcat ca să nu creeze scandal de când făceam live streaming cu toată lumea. Va fi important să rămânem în viaţă”.

„M-au pus să analizez imaginile dronelor de recunoaştere. Dronele vin şi pleacă precum albinele. Comandanţii noştri sunt tineri de 24 sau 29 de ani. Sau cei mulţi care s-au întors din străinătate să lupte. Băieţi care nu se prefac că sunt mai buni decât sunt, dar sunt dedicaţi, studiază, sunt profesionişti. Noi ne apărăm pământul, e clar că suntem motivaţi.

Pe ruşi, în schimb, îi observ cu drone. Nu vor să se lupte, se ascund şi beau ca bureţii. Ploaia de rachete din ultimele zile este un simptom al fricii. Armatele ucrainene şi ruse se nasc din cea sovietică. Ştim totul despre tacticile şi armele lor şi ei ştiu despre ale noastre. Acest lucru nu va mai fi cazul de la sfârşitul lunii iulie. Vor sosi arme occidentale şi trupe antrenate să le folosească. Situaţia de pe teren se va schimba dramatic. Ruşii ştiu asta şi încearcă să lovească civili, pentru a pune presiune pe guvern. Dar nu vor reuşi”, spune ministrul ajuns soldat, în presa internaţională

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Patitul Stan
3.07.2022, 15:53:22

Bravo lui !...Ma intreb ce ar face ministri nostri daca(doamne fereste-ne) ar fi nevoie? s-ar declara bolnavi,nebuni orice numai sa nu mearga la razboi sa nu mai vorbim de odraslele lor,ii vor scoate handicapati,bolnavi etc...acum sunt salariati la stat !

+9 (9 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
3.07.2022, 16:17:59

Pai nu stim ce ar face ministrii tai.

0 (6 voturi)
Buch
3.07.2022, 16:03:49

Ucrainenii sunt niste criminali indifrent ce meserie au . Eu sunt convins ca ziarele de propaganda au multe cazuri cu copii mici care tin grenade in mana , dar nu ne sunt aratate inca pentru ca sa nu fie deconspirati !

-30 (32 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
3.07.2022, 16:11:30

Fugi si ascunde-te! Numai prostii spui.

+8 (14 voturi)
Ţepeş
4.07.2022, 08:15:47

Buch Cel mai mare criminal este Putin, care a trimis zeci de mii de tineri ruși ca să moară în Ucraina.

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările