Un raportor OMS susţine că i s-ar fi cerut să modifice o informaţie dintr-un raport despre izbucnirea epidemiei în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţi la terapie intensivă într-un spital din nordul Italiei 13 martie 2021 FOTO EPA-EFE
Pacienţi la terapie intensivă într-un spital din nordul Italiei 13 martie 2021 FOTO EPA-EFE

Un fost expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinat să scrie un raport despre epidemia de COVID-19 din Italia acuză OMS că l-a retras după ce echipa a descoperit că Italia nu-şi mai reînnoise protocoalele sanitare în caz de pandemie de 14 ani, relatează Sky News.

Procurorii din Bergamo au deschis o anchetă cu privire la epidemia explozivă din nordul Italiei, cea dintâi ţară europeană lovită puternic de pandemie, şi au cerut cooperarea OMS în acest sens.

Iar acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit Sky News, care a consultat documente din ancheta procurorilor.

Asta în contextul în care Francesco Zambon, un fost angajat OMS, care a făcut parte din echipa de asistenţă a anchetei, susţine că organizaţia a încercat să-l determine să modifice un raport care menţiona faptul că Italia nu-şi actualizase protocoalele de răspuns la pandemie din 2006.

Francesco Zambon a demisionat între timp din funcţia de coordonator, o poziţie de senior, după 13 ani, acuzând faptul că superiorii săi i-au ignorat solicitările unei anchete interne.

La începutul anului trecut,  Italia a fost epicentrul epidemiei provocate de coronavirus, iar scenele cu spitalele copleşite de pacienţi au determinat OMS să furnizeze analize în timp real pentru a ajuta alte ţări să se pregătească pentru a preîntâmpina o epidemie agresivă.

Zambon alături de alţi nouă oameni de ştiinţă au primit sarcina să întocmească şi să transmită celorlalte naţiuni un plan detaliat privind gestionarea pandemiei, bazat pe răspunsul Italiei. 

Raportul intitulat „O provocare fără precedent. Primul răspuns al Italiei la COVID-19”  a fost produs în timp record. După o revizuire internă din partea OMS , a fost publicat şi distribuit pe 13 mai, ca să fie retras neaşteptat chiar a doua zi.

Motivele sunt neclare, mărturiile fiind contradictorii.

Unul dintre ele este o dată greşită în cronologia epidemiei din China, care a fost însă rectificată după câteva ore, afirmă Zambon.

Totuşi raportul n-a mai fost republicat, iar Zambon susţine că adevăratul motiv este faptul că echipa descoperise că Italia nu-şi mai actualizase protocoalele sanitare pentru pandemie de 14 ani.

Dacă oficialii OMS neagă această acuzaţie, anchetatorii italieni din Bergamo susţin că au obţinut emailuri şi mesaje pe WhatsApp care susţin versiunea informatorului cum că i s-a cerut să modifice acea secţiune a raportului.

Răspunzând solicitărilor Sky News, OMS a transmis că raportul în cauză era de fapt „un document regional publicat prematur de Biroul Regional pentru Europa (EURO)”.

„Datele şi informaţiile nu fuseseră verificate şi conţineau inexactităţi şi neconcordanţe. Nu ar fi trebuit publicat de la bun început şi a fost retras de EURO (sub autoritatea directorului regional)”.

Procurorii din Bergamo au declarat pentru Sky News că informaţia în sine despre protocoale nu ar fi constituit o parte centrală a investigaţiei, dar interferenţa privind raportul li s-a părut importantă.

Zambon spune că raportul ar fi ajutat guvernele să reacţioneze mai eficient la pandemie, iar OMS ar fi subminat această abilitate prin retragerea acestuia.

„Ar fi avut ceea ce noi n-am mai putut avea, şi anume timp. Noi, în Italia, nu ne-am mai putut pregăti, dar raportul pe ei i-ar fi ajutat să câştige timp, care a fost de departe cea mai importantă rută pentru o pregătire mai bună pentru pandemie. Cred că problema se referă la lipsa independenţei şi transparenţei OMS”.

Antonio Chiappani, procurorul şef, a declarat că anchetele în stil Bergamo vor fi probabil declanşate în ţări din Europa, iar aceste anchete vor necesita şi asistenţă din partea OMS.

„Problema noastră este că nu am reuşit să aflăm de ce a avut loc această explozie pandemică.

Ei [Organizaţia Mondială a Sănătăţii] transformă această investigaţie, nu o să spun într-un complot, ci în ceva politic şi, de asemenea, internaţional, or nu asta a fost intenţia noastră.

Iată ce nu înţeleg: de ce nu şi-au propus să ne ajute să clarificăm, să înţelegem atât lucrurile bune, cât şi greşelile, în special pentru viitor şi nu numai pentru Italia, ci pentru viitorul altor naţiuni care, câteva luni mai târziu, au avut aceleaşi probleme".

OMS  a răspuns: „Practica OMS este să asiste autorităţile locale în aceste chestiuni în măsura în care este potrivit. În prezent OMS analizează o solicitare de asistenţă juridică internaţională solicitată de Procuratura din Bergamo”,

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite