Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un jurnalist olandez a întrerupt o videoconferinţă secretă a miniştrilor Apărării din UE. „Ar fi bine să vă deconectaţi până soseşte Poliţia“

4
21 Nov 2020 16:13:29
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un jurnalist olandez a intrat într-o videoconferinţă secretă a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană, profitând de o „gafă” se securitate. „Îmi pare rău că v-am întrerupt conferinţa, plec”, i-a transmis reporterul lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, relatează DW.com.

Potrivit DW.com, un jurnalist olandez de la RTL Nieuws a obţinut acces la apelul înaţilor reprezentanţi.

Daniel Verlaan a găsit datele de acces dintr-o postare pe Twitter a ministrului olandez al Apărării, Ank Bijleveld. Ministrul publicase o fotografie a ei lucrând de acasă în timp ce participa la conferinţă.

Postarea includea o fotografie a ecranului laptopului ministrului cu omologii ei din UE. O altă imagine, care a fost ştearsă apoi, arăta cinci cifre ale unui cod confidenţial de şase cifre necesar pentru a avea acces la apel.

Un utilizator Twitter a semnalat această gafă postului RTL Nieuws, determinându-l pe Verlaan să încerce să pirateze întâlnirea. Verlaan a spus apoi într-o postare pe Twitter că a putut ghici codul „din câteva încercări”. 

După ce le-a întrerupt videoconferinţa, jurnalistul i-a salutat pe miniştri, determinându-l pe Josep Borrell să întrebe, contrariat: „Cine eşti?”. „Acum trebuie să oprim transmisia”, a avertizat Borrell, apoi l-a întrebat pe reporter. „Ce mai faci?”.

În râsetele asistenţei care se auzeau pe fundal, jurnalistul a răspuns: „Bună, sunt bine!”.

„Ştiţi că intraţi într-o conferinţă secretă?”, a reacţionat Josep Borrell. „Da, da, îmi pare rău. Sunt un jurnalist olandez. Îmi pare rău că v-am întrerupt conferinţa, plec”, a răspuns Daniel Verlaan. „Este o infracţiune, ar trebui să întrerupeţi (conexiunea) înainte de sosirea poliţiei”, a mai spus Borrell.

După acest incident, nu este clar dacă jurnalistul olandez se va confrunta cu consecinţe juridice. Premierul olandez Mark Rutte a subliniat ulterior, într-o conferinţă de presă, că acest incident demonstrează că miniştrii trebuie să fie extrem de atenţi în privinţa postărilor pe care le fac pe reţelele sociale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

StefanB
21.11.2020, 16:51:05

De ce sa aiba probleme cu politita jurnalistul? Ar trebui felicitat ca a expus diletantismul participantilor. In plus, e si jurnalist. A realizat o investigatie.

+2 (2 voturi)
GRIGORIU Grieg
21.11.2020, 18:42:03

Nu cred ca va avea probleme, ar fi absurd, mai degraba gafa se va resfrange asupra ministresei olandeze a apararii. Asa cum a intrat acest jurnalist putea sa intre Ciubar al nostru sau alt rusnac.

Backspace SysRq
22.11.2020, 07:10:51

Conferință secretă? Ce maidic mai cătăm în mUe nu înțeleg

+1 (1 vot)
Navrapascu Vasile
22.11.2020, 09:29:17

Snowden si Assanj nu poarta nicio vina ...ei doar au privit "in fereastra deschisa"...de vina sunt prostalaii incompetenti din serviciile secrete care trebuiau sa-si indeplineasca calificat serviciul....daca ai iesit gol in strada nu invinui de lipsa ed cultura pe cei care se holbeaza ...asa a fost si in acest caz...

-1 (1 vot)
Modifică Setările