Un medic este judecat de un tribunal olandez după eutanasierea unei bolnave de Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Arhivă
foto Arhivă

În ceea ce se conturează a fi un caz deosebit de important pentru legea olandeză în privinţa eutanasiei, procurorii îl acuză pe medic că nu a luat toate măsurile necesare pentru a verifica consimţământul unui pacient bolnav de Alzheimer în momentul în care i-a administrat substanţa letală, relatează BBC şi The Guardian.

Eutanasia a avut loc în 2016, pacienta fiind o femeie în vârstă de 74 de ani care suferea de Alzheimer. Conform informaţiilor aflate din dosarul întocmit de procurori, doctorul ar fi sedat-o pe aceasta şi i-ar fi cerut membrilor familiei să o imobilizeze în timp ce el îi administra substanţa letală. Procurorii arată că pacientul s-ar fi împotrivit în momentul în care membrii familiei au început s-o imobilizeze, dar medicul susţine că a luat toate măsurile de siguranţă necesare înainte să demareze întreg procesul.

Decizia pentru moarte prin eutanasie a fost luată de pacientă în urmă cu patru ani, atunci când a fost diagnosticată cu Alzheimer. Principalul element problematic constă în declaraţia exactă a acesteia – cu toate că şi-a exprimat dorinţa pentru eutanasie înainte să intre într-un azil specializat, femeia a spus: „Vreau să decid când voi muri înainte să-mi pierd complet controlul asupra propriei minţi şi atunci când cred eu că este momentul potrivit.” Atunci când a venit momentul în care membrii familiei au fost obligaţi să accepte îngrijirea femeii într-un azil specializat în astfel de situaţii, un doctor a decis, pe baza declaraţiei anterioare a femeii, că acesta este momentul în ar trebui să aibă loc sinuciderea asistată. Hotărârea a fost luată după ce cazul acesteia a fost analizat de doi medici diferiţi.

Fiind sprijinit de membrii familiei pacientei în afirmaţiile sale, procurorii au anunţat că nu caută obţinerea unei condamnări la închisoare pentru medic. În schimb, principala intenţia a acestora este să clarifice modalitatea în care legea eutanasiei se aplică pacienţilor care suferă de demenţă. „O întrebare crucială în cazul acesta este cât de mult ar trebui un medic să continue să se consulte cu un pacient care suferă de demenţă, dacă acel pacient ar cerut deja, în trecut, eutanasia”, a spus un purtător de cuvânt al procuraturii. ”Nu ne îndoim de intenţiile oneste ale medicului.”

Olanda a fost prima ţară din lume care a legalizat, în 2002, eutanasia, procesul fiind, însă, atent reglementat de statul olandez. În 2018, numărul de cereri de eutanasie a scăzut pentru prima dată, lucru pus de mulţi pe seama mai multor investigaţii ale procurorilor asupra practicilor din clinicile specializate, după ce anul trecut aceştia au deschis patru astfel de investigaţii. 

Chiar dacă rămâne o situaţie rară, doar doi pacienţi care sufereau de demenţă trecând prin procesul de sinucidere asistată anul trecut, practica este una tot mai dezbătută. În 2018, o cercetătoare specializata în etica medicală, Berna van Baarsen, a demisionat dintr-o comisie regională pentru eutanasie, spunând că practica în privinţa pacienţilor care suferă de demenţă a luat-o într-o direcţie pe care n-o mai poate apăra. ”Este fundamental imposibil să stabileşti că pacientul se află într-o suferinţă de nesuportat pentru că, pur şi simplu, acesta n-o mai poate explica”, a spus aceasta, la momentul respectiv, pentru un ziar olandez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite