Europa

articolul anterior articolul urmator

Un ministru bulgar, acuzat că a primit ajutoare de şomaj de mii de euro de la statul francez, deşi preda în Sofia

0
4 Jun 2013 12:09:42
Autor: Răzvan Cârcu
Cabinetul Oreşarski, la depunerea jurământului FOTO Reuters
Cabinetul Oreşarski, la depunerea jurământului FOTO Reuters

La nicio săptămână după ce un nou guvern, sprijinit de socialişti, s-a instalat la Sofia, un membru al Cabinetului este acuzat că ar fi primit ajutoare de şomaj din partea statului francez în valoare de 15.000 de euro, deşi activa ca profesor în Sofia, unde conducea şi un birou de arhitectură, scrie novinite.com.

Ivan Danov, numit în fruntea recent înfiinţatului minister al Planificării Investiţiilor, este acuzat, într-o anchetă a site-ului bulgar de investigaţii jurnalistice bivol.bg, că ar fi luat 15.000 de euro de la statul francez în perioada 2004-2005. Potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul Guvernului bulgar, în perioada respectivă era asistent universitar la Universitatea de Arhitectură, Inginerie Civilă şi Geodezie din Sofia, conducea o serie de proiecte arhitecturale din Marea Britanie, Germania şi Franţa şi era proprietarul a două birouri de arhitectură.

Potrivit bivol.bg, între 2003 şi 2004, Danov (foto), fiul unui înalt oficial din cadrul fostei Securităţi bulgare, a lucrat în Troyes pentru un birou de arhitectură. Ulterior, a fost dat afară. În vara anului 2004, Danov s-a mutat în Paris şi s-a declarat şomer la Oficiul francez de Muncă. Astfel, aproape un an, ministrul bulgar a primit lunar un ajutor de şomaj în valoare de 1.850 de euro.

Potrivit legislaţiei franceze, există o serie de cerinţe pentru ca o persoană să primească ajutor de şomaj. În primul rând, respectiva persoană trebuie să-şi caute de lucru în Franţa, să aibă rezidenţă acolo, să prezinte o dovadă în acest sens în fiecare lună. În caz contrar, i se retrage ajutorul de şomaj. De asemenea, şomerii din Franţa trebuie să notifice serviciile sociale dacă îşi găsesc de muncă în ţară sau în străinătate.

Potrivit datelor obţinute de jurnaliştii bulgari, Danov a primit ajutor social în Franţa timp de 213 zile, a făcut mai multe vizite sporadice la Paris, iar până în iunie 2005 primise 14.708 de euro.

Ministrul bulgar nu va fi încarcerat, fiindcă termenul de prescriere pentru această faptă este de cinci ani. Totuşi, Danov ar putea fi amendat de justiţia franceză şi obligat să returneze cele 15.000 de euro, scrie novinite.com citând jurnaliştii de la bivol.bg.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii