Europa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Un nou episod în scandalul de spionaj ruso-bulgar. Sofia a identificat doi spioni ruşi cu acoperire diplomatică şi i-a declarat persona non grata

2
24 Jan 2020 18:01:04
Autor: Ion Gaidau
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Ambasadorul rus la Sofia a fost convocat vineri la Ministerul de Externe al ţării vecine pentru a da explicaţii în legătură cu acţiunile de spionaj ale doi dintre subalternii săi oficiali. Un caz asemănător a fost descoperit în octombrie anul trecut.

„Au fost deschise anchete împotriva a doi cetăţeni străini care strângeau informaţii clasificate drept «secret de apărare», apoi le transmiteau unui stat străin“, a anunţat Parchetul bulgar într-un comunicat preluat de AFP.

Potrivit Parchetulului bulgar, cele două anchete au fost închise din cauza imunităţii diplomatice de care beneficiază cei doi suspecţi.

MAE bulgar l-a convocat pe ambasadorul rus la Sofia şi i-a declarat persona non grata pe Aleksandr Hvatov şi Dmitri Iaroşenko.

Misiunea rusă la Sofia a confirmat informaţia expluzării presupuşilor diplomaţi şi a acuzat partea bulgară că „nu are dovezi“. În plus, Moscova a ameninţat cu măsuri de răspuns.

Potrivit AFP, cei doi suspecţi de spionaj sunt angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia. Unul dintre suspecţi era înregistrat la misiunea diplomatică rusă în calitate de prim secretar al serviciului consular. Însă, acuză Parchetul, el „căuta de fapt din 2017 încoace date despre sistemul electoral“ al Bulgariei. Al doilea era trecut ca angajat al reprezentanţei comerciale ruse în Bulgaria. În realitate, colecta, din octombrie 2018 încoace, „informaţii despre aprovizionarea şi securitatea energetică“ a ţării vecine, informaţii pe care „le transmitea“ apoi „serviciilor de informaţii de la Moscova“.

Acest caz este o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între Sofia şi Moscova, comentează AFP.

În octombrie, Bulgaria a expulzat un diplomat rus acuzat că a „conspirat“ cu un fost deputat socialist bulgar pentru a obţine „acces la informaţii confidenţiale privind Bulgaria, UE şi NATO“. Este vorba de socialistul Nikolai Malinov, arestat în septembrie sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei. În noiembrie, Malinov a călătorit la Moscova pentru a fi decorat de preşedintele rus Vladimir Putin. În decembrie, Rusia a ripostat cu expulzarea unui diplomat bulgar.

Joi, Bulgaria a emis un mandat de arestare pe numele a trei cetăţeni ruşi inculpaţi de otrăvirea unui om de afaceri local. Unul dintre cei trei inculpaţi figurează în cazul Skripal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

32Hermann
24.01.2020, 21:56:09

"i-a declarat persona non grata" Ioane! Ori "i-a declarat ", ori "i-a declarat personae non grate"... Acuma, cea de mai sus este din limba latinească. Dar cum limba în care e scris articolul se trage de la Dărâmaţii din Deal, cred că se admite " acţiunile de spionaj ale doi dintre subalternii". Aştept să văd "Comentariu neaprobat" şi, mai ales comentariul tău, Ioane.

-1 (1 vot)
Paloma
25.01.2020, 02:44:24

Important ca s-au sesizat pana si bulgarii de magariile rusilor. Latina si gramatica unor "reporteri" non est disputandum...de unde nu e, nici Al de sus nu cere...