Europa

articolul anterior articolul urmator

Un nou scandal din cauza Brexitului. Franţa ameninţă că va opri alimentarea cu electricitate a unei insule din Canalul Mânecii

8
5 May 2021 16:53:11
Autor: Ion Gaidau
Insula Jersey FOTO britannica.com
Insula Jersey FOTO britannica.com

Franţa ameninţă că nu va mai furniza electricitate Insulei Jersey, afiliată Marii Britanii, din cauza disputelor legate de cotele de pescuit, apărute ca urmare a Brexitului.

„Inadmisibil”, a declarat marţi ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, denunţând astfel noile condiţii de pescuit impuse conaţionalilor săi în apele Insulei Jersey.

Ca măsură de retorsiune, avertizează Girardin, Franţa ar putea să oprească alimentarea cu electricitate a insulei din Canalul Mânecii situate la 22 de kilometri de coastele franceze.

Parisul este pregătit să ia această măsură de retorsiune dacă autorităţile britanice vor continua să restrângă accesul pescarilor francezi, a insistat ministrul Annick Girardin.

Potrivit lui Girardin, Regatul Unit a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze autorizate să pescuiască de sâmbătă în apele Jersey. Dar această listă include cerinţe noi, „care nu au fost discutate şi notificate” în cadrul acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ministerul francez al Mărilor a semnalat Bruxellesului noile cerinţe şi aşteaptă lămuriri din partea autorităţilor britanice.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „orice nouă condiţie” trebuie „notificată în prealabil”. „În plus, condiţiile nu pot să fie discriminatorii faţă de pescarii noştri”, a adăugat el, precizând că Executivul european a contactat Londra în acest dosar. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Tomescu Tom
5.05.2021, 17:40:07

Electricitatea folosită pe insula Jersey, este furnizată de statul francez .. sau de o companie privată ? În fond, dacă este vorba doar de afaceri private .. ar putea să oprească alimentarea cu energie electrică printr-o lege explicită cu referire directă la regat .. Până la urmă ..în apele teritoriale ale regatului.. pescuiește doar cine are voie .. Până la urmă, este vorba de suveranitate .. . Islandezii când au zis ..pas ..Uniunii , au făcut-o tot din cauza pretențiilor celor de la Bruxelles legate de pescuitul în apele teritoriale islandeze ..

-7 (9 voturi)
Victor Nagy
5.05.2021, 18:44:47

Care-i problema ? ! Pun o eoliana ... niste fotovoltaice si-s autonomi .

-5 (5 voturi)
Decebal Burebista
5.05.2021, 19:10:31

Daaa viktoreanu...sau un dinam ku bicikletă...dai tu la pedale...

-16 (20 voturi)
Eduard
5.05.2021, 20:13:44

Daca este insula Britanica sa asigure englezii electricitatea . Daca era Franta din vremea lui Charles de Gaulle nu cred ca ar fi furnizat curent electric.

+13 (13 voturi)
Victor Nagy
5.05.2021, 21:33:06

......... De parca ar furniza-o gratis !

-14 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările