Europa

articolul anterior articolul urmator

Un ofiţer dezvăluie cum a fost spulberat convoiul rus în timp ce încerca să treacă râul Doneţ: „Nu au priceput că noi vedeam tot ce fac”

21
18 May 2022 15:22:27
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O echipă CNN s-a deplasat în localitatea ucraineană Bilohorivka din Doneţk, unde se crede că Rusia a suferit una dintre cele devastatoare înfrângeri din război de până acum, în urmă cu o săptămână. Aici epavele carbonizate ale blindatelor ruseşti sunt împrăştiate pe un teren împădurit situat la doar câteva sute de metri de linia frontului.

Potrivit armatei ucrainene, în atacul lansat săptămână trecută au fost distruse „cel puţin 73 de piese de echipament”, între care tancuri model T-72 şi mai multe tipuri de vehicule de infanterie. Forţele ucrainene au atacat convoiul militar rus pe când încerca să traverseze râul Siverskii Doneţ.
 
Malurile râului sunt presărate cu tancurile distruse cu turele smulse, iar peste tot zac transportoare blindate, mitraliere grele cu ţevile răsucite, dar şi părţi calcinate de trupuri ale soldaţilor ruşi.
 
 
„Aveau opţiunea de a traversa prin trei locuri”, spune un ofiţer de rang înalt care nu şi-a dezvăluit numele din motive de securitate.
 
„Au încercat prima cale, nu au reuşit, au fost spulberaţi acolo. La fel şi când au încercat a doua cale. Ei bine, se vede că în cea treia încercare au pierdut cea mare parte de echipament. Acolo au avut patru tentative. Prima oară, nu au putut, au fost zdrobiţi de artilerie. A doua oară, la fel. De fiecare dată, şi-au sporit eforturile, nu au priceput că noi vedeam tot ce fac. Şi fiecare mişcare a lor era urmată de o contra-acţiune a noastră”, a explicat ofiţerul.
 
Acesta a clarificat că forţele ucrainene au distrus podul de pontoane cu artilerie şi apoi au folosit forţe terestre pentru a împinge înapoi convoiul de blindate.
 
„Nu au avut timp să traverseze, să lanseze bărci. Au trecut prin tiruri de artilerie şi focuri de armă, iar noi i-am văzut din drone cum cad în apă şi se scufundă...Au unele arme noi, dar în mare parte tehnica lor e învechită. Tactile lor sunt, de asemenea, depăşite. În plus, din punct de vedere tehnologic, armele lor sunt cu mult inferioare celor ale ţărilor NATO şi SUA”, a spus ofiţerul care a vorbit sub protecţia anonimatului.
 
Ministerul Apărării din Ucraina a scris pe Twitter: „Artileriştii din brigada a 17-a de tancuri au deschis sezonul turistic pentru ruscişti. Unii au făcut baie în râul Siverskii Doneţ, alţii au fost arşi de soarele de mai”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Omul UnOm
18.05.2022, 16:47:06

Rusia nu are nici o sansa acum sa castige militar pe teren razboiul cu Ucraina. De fapt singurul fel in care "miscarea" lor putea avea succes ar fi fost daca Ucraina nu ar fi luptat asa cum s-a intimplat in Crimea sau daca occidentul nu ar fi ajutat militar Ucraina cu armament si informatii. Ucraina nu ar fi avut singura capacitatea sa stranga informatii militare de calitatea celor furnizate de americani.Multe din lovititurile de succes ale ucrainienilor au fost posibile datorita acestor informatii furnizate aproape in timp real. Rusilor mai le raman doar parghiile nevazute, din umbra, pe care inca le mai au in Europa pentru a mentine Ucraina post conflict intr-o zona gri. Este insa evident ca zona gri nu va putea fi "lumea rusa" pe care o spera Moscova in Ucraina. In afara de asta ramane de vazut ce se va alege din influenta Moscovei in restul fostului spatiu sovietic.Pentru ca in Ucraina miza este acum mult mai mare decat existenta statului ucrainean propriu zis - miza acum este desfintarea fostei zone de influenta ruse post-sovietice, acceptata inainte tacit de occident insa care acum va fi data uitarii.Iar urmatoare "candidate" la independenta reala vor fi Belarusul si Kazahstanul.

+8 (14 voturi)
Q Q
18.05.2022, 17:05:16

are dar nu cred ca vrea sa declare razboi oficial, ceea ce ar duce la conscriptii si alte probleme. sunt aici doar pentru a comenta ca am vazut atacul din alt unghi si se parea ca, convoiul era de fapt uicrainian, Nu prea stim unde e adevarul in razboil asta... toti ne mint.Cel putin ucraina ne minte prin toate canalale de stirin internationale...

-13 (19 voturi)
Col. Tiraspolezu Pafnuti
18.05.2022, 17:08:32

„Nu au priceput că noi vedeam tot ce fac” Asta spune tot!

+9 (13 voturi)
freeson freeson4
18.05.2022, 17:31:45

Convoiul era rusesc. 😁 Mint cei care încearcă să ascundă realitatea cu perdele de fum de genul ăsta.

+11 (13 voturi)
freeson freeson4
18.05.2022, 17:12:53

La cât de mare a fost carnagiul, pesemne că au avut în preajmă un general pe care ucrainienii nu l-au mai făcut nume de uliță prin cine știe ce fund de Siberie. Probabil că au aflat că, la cât de multă prostie deține, le e mai util viu decât mort. 😁

+12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările