Europa

articolul anterior articolul urmator

Un orăşel din Croaţia a scos la vânzare case la 13 eurocenţi. Ce condiţii trebuie să îndeplinească viitorii proprietari

5
28 Jun 2021 18:01:11
Autor: Ion Gaidau
Legrad, Croaţia FOTO dw.com
Legrad, Croaţia FOTO dw.com

Un orăşel din nordul Croaţiei vinde case abandonate pentru numai 1 kuna (13 eurocenţi). Scopul este să atragă noi rezidenţi, dar cu anumite condiţii.

Legrad, cândva a doua localitate ca mărime din teritoriul croat, a suferit un declin constant de la destrămarea Imperiului Austro-Ungar acum un secol.

„Am devenit un oraş de frontieră cu puţine legături de transport către alte locuri. De atunci, populaţia a scăzut progresiv”, a explicat declinul primarul localităţii, Ivan Sabolici.

Înconjurat de câmpuri verzi şi păduri, oraşul este situat în apropierea frontierei cu Ungaria şi numără circa 2.250 de locuitori în prezent.

În cadrul primei sale tentative de a atrage noi rezideniţi, primăria scos la vânzare 19 case abandondate pentru preţul derizoriu de 1 kuna (13 eurocenţi). Până în prezent, 17 proprietăţi au fost vândute, transmite Reuters.

Casele propuse sunt în diverse stadii de degradare. Unele sunt distruse pe jumătate, fără ferestre şi uşi, cu pereţii acoperiţi de mucegai.

Municipalitatea oferă 25.000 de kuna (3.330 de euro) pentru lucrările de renovare şi mai are o ofertă, şi anume să acopere 20% din preţ sau până la 35.000 de kuna (4.670 de euro) pentru cei care îşi mai doresc o casă.

Însă noii proprietari trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând, trebuie să aibă stabilitate financiară şi cel puţin 40 de ani. În al doilea rând, trebuie să se angajeze să locuiască cel puţin 15 ani în localitate.

Potrivit lui Ivan Sabolici, oferta a stârnit un interes mare printre străini. „După câteva reportaje în media despre acţiunea noastră, am primit cereri pentru case din ţări foarte îndepărtate precum Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia”, a spus el.

În afară de telemuncă, orăşelul poate propune posturi în industria alimentară, prelucrarea lemnului sau a metalelor.

Danijel Harmnicar, tată a doi copii, a achiziţionat o casă de 1 kuna pentru familia sa. „Este mult mai plăcut să trăieşti în propria casă decât să fii chiriaş. Nu este o problemă să rămân 15 ani aici, nu am intenţia să locuiesc în altă parte”,  a declarat el pentru Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

John McClane
28.06.2021, 18:49:49

Ce specula! Peste tot sunt 9 eurocenti, numai astia au umflat preturile. Ce rusine! Consiliul Concurentei doarme?

-5 (9 voturi)
Ionel Marcu
28.06.2021, 19:07:35

Da, mereu vedem astfel de oferte, prețurile ar trebui să scadă! Trebuie să înceapă să apară astfel de oferte și în România la câți concetățeni avem plecați afară!

-5 (5 voturi)
a4
28.06.2021, 19:05:14

ehhh se vede clar ce nu ramane in masa ungurilor se destrama........desi p aprtea aia de Ungarie nu ie deloc roza distuatia acolo fiind un tzandarei unguresc cu gypasani adusi prin 1700 de catre aiustrieci....

Ionel Marcu
28.06.2021, 19:10:42

Ce mă surprinde e că nu cumpără Orban 5 casele alea, cine știe, poate peste ani se înstăpânesc iar ungurii, precum chinezii cu împrumuturile ce nu le pot fi rambursate.

-2 (2 voturi)
a4
29.06.2021, 01:13:38

ionele MOL a cumparata sistemul energetik in mare dela Croati ( au si ei ca peste to tin lume) oameni ce pot si au fost convinsi cu banii. HErnadi Zsolt e interzis in croatia........... furtul asta e international numa voi in romanistan nu simtit cizma grea a austriecilor pe fruntea voastra de a amerikanilor numai zik nimik.

Modifică Setările