Un orăşel din Norvegia „hrăneşte“ Statul Islamic cu jihadişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Europa încearcă să oprească călătoriile tinerilor musulmani spre Siria care vor să se alăture Statului Islamic, politicienii şi învăţaţii dau vina pe influenţa internetului, pe discriminare şi şomaj. Însă, ce i-a făcut pe mulţi tineri din Lisleby, un district al oraşului Fredrikstad din Norvegia, de doar 6.000 de locuitori, să se ducă în Siria, mulţi dintre ei nefăcând parte din comunitatea musulmană?

De ce anumite oraşe, sau chiar sate, generează un număr atât de mare de jihadişti, cum este cazul celor opt tineri din orăşelul norvegian Lisleby?, se întreabă publicaţia „New York Times“. 

Legenda jucătorului de fotbal

În interviuri, familiile celor opt tineri care au fugit în Siria, dar şi alţi locuitori sau oficiali locali descriu o dorinţă subită de a se alătura Statului Islamic născută din legenda unui jucător de fotbal, Abdullah Chaib, care a fugit în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste, unde a şi murit. Sub imaginea de erou local, Chaib ascundea o profundă legătură cu jihadul şi a fost printre primii care s-au alăturat Statului Islamic.

În afara faptului că locuiau la o distanţă scurtă unul faţă de altul, toţi cei care l-au urmat pe Chaib au foarte puţine lucruri în comun cu el, provenind din diferite medii etnice, socio-economice şi chiar religioase. Nu toţi tinerii care au plecat au provenit din familii tulburate sau dezavantajate. Poate cel mai important factor în decizia lor de a se duce în Siria a fost, de fapt, influenţa pe care o aveau unul asupra altuia.

În noiembrie 2012, Chaib, care avea descendenţe algeriene, a călătorit în Siria, oficial pentru a face muncă umanitară. Avea atunci 23 de ani şi a fost ucis luna următoare. Pe pagina sa de Facebook, mesajele de compătimire au abundat, iar tinerii din Lisleby, dintre care şase fuseseră în liceu cu Chaib, au început să se ducă în Siria.

Moartea lui Chaib i-a întărit reputaţia şi a stabilit un exemplu de sacrificiu eroic, model pe care au dorit şi alţii să-l urmeze, potrivit unui coechipier care, de frica extremiştilor, a vorbit cu jurnaliştii „New York Times“ cu condiţia anonimatului.

„Singurul lucru pe care îl aveau în comun tinerii era că erau antisociali“

Trond Hugubakken, purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Poliţiei , a declarat că investigatorii au început să cerceteze să vadă ce i-a mânat pe toţi să îmbrăţişeze islamul, concentrându-se pe posibilitatea că există recrutori din afara comunităţii. Cei care s-au alăturat organizaţiei teroriste, spune el, nu au arătat vreun interes pentru islam, înainte de radicalizare. „Singurul lucru pe care îl aveau în comun a fost că nu funcţionau bine în societate. Însă îşi doreau să facă ceva, să fie buni la ceva. Islamul radical oferă aşa ceva“, spune el.

Trei dintre cei care au plecat în Siria au murit. Doi s-au întors în siguranţă, acasă în Norvegia, unul fiind rănit la un picior şi reţinut în Oslo unde aşteaptă să fie judecat pentru că a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă, iar al doilea ascunzându-se de autorităţi.

image

Autorităţile intervievează elevi de liceu din orăşelul Lisleby din Norvegia FOTO New York Times

Extremistă gravidă s-a aruncat în aer în Turcia

Unul dintre cei care au plecat din Lisleby a fost şi Abu Edelbijev, a cărui familie emigrase în Norvegia pentru a scăpa de războiul din Cecenia, din 2002. Iniţial el şi-a asigurat rudele că este bine acolo unde e, deşi părinţii lui se îndoiau de acest lucru atunci când au primit o fotografie cu el în care părea malnutrit şi hăituit. 

Anul trecut, Edelbijev s-a regăsit în toiul luptelor după ce Statul Islamic l-a trimis să se alăture forţelor ce atacau oraşul sirian Kobani. Aparent, aşteptându-se să moară acolo, el a postat un mesaj pe Facebook, în norvegiană: „Aveţi grijă şi noroc în viaţă, fraţii mei. Vă iubesc. Cu voia lui Dumnezeu, vă voi reîntâlni pe lumea cealaltă“.

Edelbijev a fost ucis câteva zile mai târziu. Familia a aflat de moartea lui de la soţia pe care şi-o găsise în Siria, o fată de 18 ani din regiunea rusă Dagestan. 

Şirul grozăviilor nu s-a întrerupt aici. Însărcinată în patru luni, soţia lui Edelbijev, Diana Ramazanova, a început să facă aranjamente să părăsească Siria şi să ajungă în Lisleby pentru a naşte. A reuşit să ajungă până în Istanbul, Turcia. Acolo, pe 6 ianuarie 2015, s-a aruncat în aer într-un atac sinucigaş dintr-o secţie de poliţie, omorând şi un ofiţer, dar şi pruncul nenăscut, scrie „New York Times“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite