Europa

articolul anterior articolul urmator

Un raport pregătit pentru NATO dezvăluie din greşeală amplasarea unor arme nucleare americane în Europa

10
17 Jul 2019 12:36:06
Autor: Ion Gaidau
Baza Incirlik FOTO EPA
Baza Incirlik FOTO EPA

Un proiect de document din cadrul Adunării Parlamentare NATO a dezvăluit accidental amplasarea unor arme nucleare americane în Europa, scrie cotidianul belgian „De Morgen“, preluat de „The Washington Post“.

Un raport pregătit pentru Adunarea Parlamentară NATO prezintă în prima sa versiune, publicată în aprilie, amplasarea unor arme nucleare americane în Europa, printre ţări figurând Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Intitulat „O nouă eră de disuasiune nucleară? Modernizarea, controlul armamentului şi forţele nucleare aliate“ şi redactat de senatorul canadian Joseph Day, membru al Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO, raportul se referă la politica de viitor a Alianţei în acest domeniu.

În prima sa variantă, raportul menţionează amplasarea a aproximativ 150 de arme nucleare americane stocate în Europa. „Aceste bombe sunt depozitate în şase baze, la Kleine Brogel (Belgia), Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre (Italia), Volkel (Olanda) şi Incirlik (Turcia)“, potrivit unei copii publicate de „De Morgen“.

În versiunea finală, publicată săptămâna trecută, aceste referiri nu figurează.

Întrebat în legătură cu acest aspect, Joseph Day a precizat, printr-un e-mail, că „toate informaţiile utilizate în acest raport provin din surse deschise“.

După apariţia acestor informaţii, un reprezentant al opoziţiei din Belgia a cerut guvernului o „dezbatere transparentă“ pe acest subiect. Un deputat ecologist a acuzat statul belgian de „încălcarea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968“. „Este un secret al lui Polichinelle, toată lumea ştia în Belgia“ că astfel de bombe sunt depozitate la Kleine Brogel, a declarat pentru AFP deputatul Samuel Cogolati. Dar „astăzi avem un raport oficial al NATO care ne spune acest adevăr în mod public“, susţine el. „Prin urmare cerem o dezbatere în deplină transparenţă, trebuie să încetăm să mai minţim, să încetăm ipocrizia“, a adăugat deputatul belgian.

„Nu este un document oficial NATO“, a comentat un responsabil din cadrul Alianţei care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Kongo-Müller
17.07.2019, 12:51:15

Dezvaluit accidental ? Nu prea cred.

+3 (3 voturi)
Alexa Alexandru
17.07.2019, 13:52:05

Bineînțeles că trebuie să fie amplasate aici! Suntem centrul Europei și al NATO! Dacă nu acceptăm asta, atunci trebuie să disparem în fundal. Lăsați-le acolo, până la momentul în care ar trebui să le folosim, pana nu este deja prea târziu. Belgia, Olanda si Germania sunt deja o parcare mare pentru aceste arme. Amplasarea rachetelor este mai bună decât un război real. Mulțumită NATO si Europei de vest am avut pace în Europa timp de 74 de ani. Sa vizitați mai întâi nenumăratele cimitire de soldați din Normandia. Apoi, aplecati cu umilință capul și mulțumiți acestor oameni care si-au dat viata pentru a ne elibera de două ori. Fără ei vorbeam acuma germană sau rusă.

-5 (11 voturi)
Iosiv Varga
17.07.2019, 15:03:45

Alexa Alexandru noi sigur nu vorbeam germana.eram sapun de rufe,poate ca americanii mai apucau sa vorbeasca germana daca nu erau exteminati asa cum au facuit si ei cu bastinasii! Cartile de istorie trebuie citite complet ,nu numai paginile care ne convin..!!!.

+4 (8 voturi)
Iosiv Varga
17.07.2019, 15:10:21

Cine garanteaza ca SUA nu are arme nucleare in EUROPA ? sau stie vreun ofiter roman ce avem la DEVESELU?Noi spunem ce dicteaza americanii,dar de fapt habar nu avem ce au amplasat acolo..,este control 100% SUA , ,ARMELE NUCLEARE NU SE LASA PE MANA UNOR amatori,care scriu dupa dictare asa cum e cazul romanilor!

+5 (5 voturi)
AlphaOmega
17.07.2019, 16:03:43

terminati cu prostiile , e mai degraba o greseala intentionata cineva trebuie sa stie ca sunt arme nucleare in Europa. Mesajul accidental e pentru russia sa stie ca armele nucleare sunt aproape, nu la 7 mii km. Dar si asa nu vad nimic deosebit in asta arme nucleare are deajuns si Franta si Marea Britanie daca americanii nu ar fi situatia mult nu se schimba.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)