Europa

articolul anterior articolul urmator

Un român condamnat de două ori pentru viol în ţară a atacat din nou în Marea Britanie. Ce pedeapsă riscă bărbatul

3
21 Aug 2019 17:16:01
Autor: George-Andrei Cristescu

Un bărbat condamnat de două ori pentru viol care a ajuns în Marea Britanie din România a recidivat, violând o femeie pe care a întâlnit-o într-un club de noapte, scrie Daily Mail.

Vasile Năstase a fost condamnat de două ori la închisoare în România, pentru că a atacat şi agresat femei. Bărbatul în vârstă de 49 de ani a fost condamnat la şase ani de închisoare în 1993, pentru că a bătut şi violat o femeie, după ce a întâlnit-o la discotecă, a spus procuroarea Vanessa Thomson în faţa tribunalului din Bolton Crown. El a fost condamnat a doua oară în 2009, pentru că a răpit o femeie pe care a întâlnit-o într-un club, ulterior violând-o.

După ce a fost eliberat anul trecut, Năstase a mers în Marea Britanie, pentru a-şi găsi de lucru.

România, care a intrat în Uniunea Europeană în 2007, s-a bucurat de liberă circulaţie în Marea Britanie pentru cetăţenii săi, din 2014.

Infractorilor le poate fi interzis accesul în ţară, dar o condamnare nu poate reprezenta un impediment pentru a intra în Marea Britanie, decât dacă se fac demersuri legale în fiecare caz în parte.

„Nu a existat niciun indiciu că el s-ar fi aflat aici în mod ilegal”, a spus Chudi Grant, avocatul său. „A venit pentru a găsi de lucru şi nu a fost nicio problemă cu intrarea sa în ţară”.

Însă judecătoarea Graeme Smith a aflat că, după câteva luni, bărbatul a recidivat, violând o femeie pe care a întâlnit-o la un club de noapte, pe 18 noiembrie.

Thomson a spus că victima de 41 de ani a lui Năstase se întâlnise cu prietenii în Leigh, după ce petrecuse seara la o petrecere pentru ziua de naştere a unei rude. Femeia se îmbătase înainte să ajungă în clubul Est 1899 din Railway Road, la ora 03:40. În club, ea l-a întâlnit pe Năstase şi potrivit filmărilor prezentate în instanţă, cei doi dansau şi se sărutau în timp ce petreceau pe ringul de dans. Cei doi au părăsit clubul împreună, două ore mai târziu şi s-au îndreptat spre casa lui Năstase, aflată la o distanţă de până într-un kilometru. 

Femeia a încercat să treacă pe lângă casa bărbatului, simţindu-se în pericol, dar Năstase a împiedicat-o şi a băgat-o cu forţa înăuntru. În ciuda faptului că victima i-a spus românului că trebuie să ajungă acasă la copiii ei, acesta a dus-o într-o cameră, unde a violat-o. „În timp ce ea a încercat să se lupte cu el, bărbatul a devenit din ce în ce mai agresiv”, a spus Tomson. I-a spus „nu” în mod repetat în timpul atacului, dar bărbatul nu s-a oprit. După 10 minute, Năstase s-a oprit, dar nu a lăsat-o să plece, indicând că vrea să-i facă sex oral. Victima a refuzat şi, pentru că avea un prieten român, a încercat să-i vorbească agresorului despre ţara sa de baştină. „Încerca să construiască un element de încredere cu el, pentru a-l convinge să o elibereze”, a spus Thomson, adăugând că bărbatul a eliberat-o cu puţin timp înainte de ora 08:00.

Femeia a ajuns acasă, dar realizând că şi-a uitat telefonul la agresor, a decis să meargă împreună cu o rudă înapoi la Năstase.

După ce ruda a ameninţat că va suna la poliţie, românul le-a arătat unde a aruncat telefonul şi mai multe bijuterii ale femeii. Victima a decis să anunţe poliţia şi bărbatul a fost arestat. Năstase a recunoscut în faţa autorităţilor că a întreţinut relaţii sexuale cu femeia, dar că aceasta a consimţit şi nu a fost violată. În cele din urmă, agresorul a pledat vinovat la infracţiunea de viol.

Într-o declaraţie, victima a povestit că a petrecut cinci luni fără să ştie dacă a contractat virusul HIV şi că acum suferă de atacuri de panică.

Atunci când va fi eliberat, autorităţile britanice vor hotărî, probabil, să-l deporteze pe bărbat, care are doi copii ce locuiesc în România. Sentinţa sa va fi pronunţată săptămâna viitoare, iar judecătorul ia în considerare şi o sentinţă de închisoare pe viaţă.

Judecătorul i-a transmis inculpatului: „Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iau în considerare. Ştii că va fi o sentinţă cu mulţi ani de închisoare. Trebuie să decid cât de lungă şi ce formă să ia”. Judecătorul a eliberat şi un ordin prin care îi este strict interzis lui Năstase să-şi contacteze vreodată victima.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

inuendo
21.08.2019, 18:04:57

Export made Tumorel.

OmTacut
21.08.2019, 22:28:43

Si cati nu sunt ca el in UK.

Maleficio Decenu
22.08.2019, 17:00:03

O duce bini în bulău,chief of chamber ca la Camera Lorzilor o fi puertorican de unde-s majoritari.