Europa

articolul anterior articolul urmator

Un român ar putea deveni noul primar al oraşului Görlitz

4
11 Jun 2019 13:16:14
Deutsche Welle
Octavian Ursu
Octavian Ursu

Octavian Ursu a părăsit România în 1990 şi s-a angajat la Filarmonica din Görlitz. Mai târziu a intrat în Uniunea Creştin-Democrată, ulterior în legislativul din Saxonia, iar acum luptă pentru primăria oraşului Görlitz.

În primul tur al alegerilor locale din 26 mai, Octavian Ursu a primit 30,3% din voturi, rezultat cu care s-a clasat al doilea, după candidatul Alternativei pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel, votat de 36,4% din alegători. Dacă reprezentantul AfD va câştiga, atunci Görlitz va deveni primul oraş german cu un primar din rândurile populiştilor de dreapta.

Sprijin de la Hollywood

Octavian Ursu are însă şanse bune pentru victorie, deoarece celelalte partide din land ar putea să-l sprijine la scrutinul din 16 iunie tocmai pentru a împiedica victoria AfD. El a primit susţinere neaşteptată şi de la celebrităţi din lumea filmului şi culturii din Germania şi din afara ţării. Aceştia au semnat o scrisoare deschisă în care au făcut apel la populaţia din Görlitz să voteze „împotriva urii şi ostilităţii, a izolării şi discordiei“.

Centrul oraşului Görlitz

Petiţia a fost semnată, printre alţii, de cunoscutul regizor britanic de teatru şi film Stephen Daldry („Billy Elliot - I Will Dance“), nominalizat la Oscar, de actorii Burghart Klaußner („Das Weiße Band“), Jana Pallaske („Inglourious Basterds“) şi Volker Bruch („Babylon Berlin“), precum şi de autorii Daniel Kehlmann („Die Vermessung der Welt“) şi Bernhard Schlink („Der Vorleser“/ „The Reader“/„Cititorul“). AfD nu este pomenită nominal în acest apel, dar oamenii sunt îndemnaţi să „aleagă cu înţelepciune!“

Industria filmului este o sursă importantă de venit pentru acest oraş din estul Germaniei, după ce mai multe pelicule faimoase au fost realizate la Görlitz, supranumit „Görliwood“: „The Grand Budapest Hotel“, „Inglorious Basterds“ sau „Monuments Men“. Nu se poate anticipa impactul pe care un primar AfD l-ar putea avea asupra viitoarelor producţii internaţionale la Görlitz, având în vedere că această formaţiune se pronunţă adesea împotriva străinilor.

Coalizare anti-AfD

Octavian Ursu, alături de şefa CDU Annegret Kramp-Karrenbauer

Octavian Ursu, de la CDU, ar putea beneficia de sprijinul candidatei ecologiste Franziska Schubert, care s-a plasat pe locul trei în primul tur (27,9%) şi care a anunţat că a purtat discuţii constructive cu domnul Ursu în ceea ce priveşte măsurile de care ar fi nevoie pentru continuarea dezvoltării oraşului Görlitz. Împreună, voturile pentru CDU şi pentru ecologişti ar fi lejer peste majoritatea absolută necesară câştigării cursei pentru primărie şi peste rezultatul de o treime din voturi care ar putea reveni AfD.

În plus, se pare că şi Partidul Stângii/Die Linke ar urma să-l sprijine pe Ursu, formaţiunea care a ocupat locul patru (5,5%) în primul tur de scrutin.

Octavian Ursu s-a născut la Bucureşti, a absolvit Conservatorul şi a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU şi în 2010 a preluat conducerea circumscripţiei municipale din Görlitz a formaţiunii conservatoare. În 2014 el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum are şanse bune de a deveni primar al acestui oraş din estul Germaniei.    

Articol publicat de Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

pandia theodor
11.06.2019, 14:36:20

Comentariu considerat abuziv.

Nirolf
11.06.2019, 14:38:38

Nascut in Bucuresti ?! Nu se poate ... Un "mitic" primar al unui oras germam ! Distinsul forumist Toni director de balastiera cand va afla ca un "mitic" e in "pericol" de a ajunge primar in Germania ar putea face atac de cord .

+4 (4 voturi)
Maleficio Decenu
11.06.2019, 23:12:43

Lăsați că își va schimba numele în Oktavianus Berlinus da nu are șanse cred eu,orașul e la foștii frați comuniști.

Katanga
12.06.2019, 03:35:23

Comentariu considerat abuziv.