Europa

articolul anterior articolul urmator

Un schimb de prizonieri scump pentru Ucraina

17
9 Sep 2019 07:55:36
Deutsche Welle
Prizonierii ruşi au aterizat la Mosocova
Prizonierii ruşi au aterizat la Mosocova

Aparent, Kremlinul îşi arată disponibilitatea de a face compromisuri. De fapt, Moscova scapă de o serie de probleme. Iar Kievul plăteşte un preţ prea mare pentru eliberarea prizonierilor.

Bernd Johann, şeful redacţiei DW în limba ucraineanăBernd Johann, şeful redacţiei DW în limba ucraineană


Desigur, bucuria e mare că s-a ajuns în sfârşit la un schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia. 70 de persoane, dintre care multe au fost judecate pe nedrept, sunt din nou în libertate şi se pot întoarce la familiile şi prietenii lor. Aceasta este o veste bună, care dă speranţa că ceva se mişcă în conflictul intrat în impas, generat de criza din estul Ucrainei şi anexarea Crimeei.

Quid pro quo - dar preţul e mare

Moscova şi Kievul poartă acest conflict la toate nivelurile. Militar, politic, economic şi prin arestarea oamenilor. Aceştia au devenit ostatici politici, care pot fi schimbaţi între ei printr-un acord. Motto-ul acţiunii: Quid pro quo. Ce-mi dai, ce-ţi dau eu în schimb? Şi ce folos am? Iată logica pe care s-a bazat şi acest schimb de ostatici.

Conform acestei logici, bilanţul pentru Ucraina nu este chiar atât de bun. Desigur, oamenii sunt liberi. Dar Kievul plăteşte un preţ enorm pentru asta. Cel mai evident exemplu este cazul lui Volodimir Ţemah. În mod surprinzător, o instanţă ucraineană l-a eliberat pe cetăţeanul ucrainean chiar înainte de schimb. El ar fi un martor important în procesul viitor din Olanda pentru doborârea cu o rachetă rusească a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines. Unii experţi chiar cred că Ţemah, fost şef al separatiştilor proruşi, ar fi fost implicat în această acţiune deasupra estului Ucrainei.

Zelenski are nevoie de succese

Faptul că Ţemah se află acum în Rusia este un scandal. Un scandal cu implicaţii asupra relaţiilor Ucrainei cu Olanda şi, prin urmare, cu UE. Degeaba au protestat anchetatorii olandezi. În zadar au protestat şi mai mulţi europarlamentari într-o scrisoare deschisă către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dar noul şef al statului a urmat deviza „Ucraina first” şi a acţionat în interes propriu. Pentru Zelenski, schimbul de prizonieri este un succes, de care avea mare nevoie la doar câteva luni de la preluarea funcţiei.

Dar pentru ţara sa, acest schimb de prizonieri ar putea fi o problemă uriaşă. Doborârea zborului MH17 marchează începutul sancţiunilor UE împotriva Rusiei ca urmare a războiului din estul Ucrainei, unde Kremlinul îi sprijină pe separatişti. În Europa, acum se poate pune întrebarea: De ce să ne comportăm solidar cu Ucraina, dacă Ucraina însăşi nu practică solidaritatea? Pentru Kremlin, o asemenea evoluţie ar fi un succes suplimentar. În orice caz, acest martor incomod pentru Rusia se poate sustrage acum justiţiei internaţionale.

Preşedintele Zelenski întâmpină prizonierii ucraineni (picture-alliance/AP Photo/E. Lukatsky)

Preşedintele Zelenski întâmpină prizonierii ucraineni

Troc politic cu oameni nevinovaţi

Alte întrebări se nasc în legătură cu schimbul celor 24 de marinari ucraineni. Nava lor fusese capturată de poliţiştii de frontieră ruşi în toamna anului 2018 în dreptul Crimeei, iar marinarii arestaţi. Tribunalul Maritim Internaţional al Naţiunilor Unite ceruse Moscovei eliberarea imediată şi necondiţionată a marinarilor. Fără niciun fel de schimb! Rusia a ignorat verdictul. Acum îi dă pe aceşti bărbaţi în schimbul propriilor oameni şi, în acelaşi timp, se eliberează de acuzaţia încălcării dreptului internaţional. 

O situaţie similară s-a creat şi cu cineastul ucrainean Oleg Senţov, care a fost condamnat în Rusia, fără nicio dovadă, la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi ”plănuit acte de terorism”. Şi în acest caz, Kremlinul scapă de obligaţia de a justifica condamnarea laureatului Premiului Saharov al Parlamentului European pentru simplul fapt că a protestat împotriva anexării Crimeei.

Putin mută şi câştigă

Şi în Ucraina se pun aceste întrebări critice. Dar opinia publică s-a cam săturat de conflictul cu Rusia şi a salutat schimbul de prizonieri. Şi preşedintele Zelenski profită de pe urma acestei acţiuni. Însă marele câştigător pare să fie omologul său rus Vladimir Putin, care a mai creat odată propriului popor iluzia că îl preocupă soarta ruşilor din Ucraina. Aparent, Kremlinul şi-a arătat disponibilitatea de a face compromisuri. În realitate, şi-a afirmat încă o dată, fără echivoc, interesele. Toţi cei care speră acum la o soluţionare a crizei din Crimeea şi a conflictului din estul Ucrainei ar trebui să ia în considerare această realitate.

Bernd Johann - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stefan din Nord
9.09.2019, 08:08:01

Si olandezii ce zic ? Tac din gura ca porcu-n papuspi ,nu vad ca un individ responsabil de doborarea unui avion in care u murit sute de oameni este facut scapat in Rusia de unde sunt sanse zero de extradare ? Posibil ca acolo sa-l calce vreo masina sau sa-i cada o caramida in cap cand merge pe strada si s-a terminat cu martorul incomod .

+3 (7 voturi)
Stefan din Nord
9.09.2019, 08:09:56

Erata -porcul in papusoi

Michiu Stefan
9.09.2019, 09:31:20

Este de departe o infrangere asumata a Ucrainei!Oricum ai privi chestiunea, a ceda de asemenea maniera santajului rus-sau apare inculpatul privind doborarea avionului pe lista,sau nu mai este lista-este un prim semnal evident al cedarii Ucrainei in fata pretentiilor Rusiei.Numai ideea de a accepta un schimb de prizonieri cu Rusia-este ea parte a conflictului?A clamat urbis et orbis ca n-are nicio legatura cu conflictul-este o cedare rusinoasa. Ce va urma?In mod sigur, federalizarea -pivot al influentei rusesti in politica tarii,si in final recunoasterea starii de fapt a Crimeii.Profitand de dorinta legitima a populatiei de incheiere a razboiului,cabotinul presedinte va arata ceea ce este este de fapt:un pion al Kremlinului!Ii ies toate cartile criminalului :in Ucraina Zelenski, in asa numita R.M. Dodon!

+1 (1 vot)
Ivan Turbinca
9.09.2019, 10:04:14

Țările NATO, adică statele controlate de Statele Unite, au acuzat imediat Rusia de tragedia MH17, fără a furniza dovezi, amintește unui blogger o publicație online franceză. Acest caz a devenit încă o confirmare a faptului că orice mijloace sunt utilizate în campania pe scară largă de propagandă anti-rusă, condusă de Occident în ultimii ani, scrie el. Mediapart (Franța): MH17 - utilizarea tragediei împotriva Rusiei Trebuie să fie Rusia un potențial inamic? 06/28/201922 6765 Raoul Marc Jennar Reamintim tragedia teribilă care s-a întâmplat în urmă cu cinci ani cu zborul Amsterdam-Kuala Lumpur al unei companii din Malaezia: a fost doborâtă de o rachetă la sol peste estul Ucrainei, unde a apărut o mișcare separatistă pro-rusă. Catastrofa a pretins viața a 298 de oameni, dintre care mulți au fost cetățeni ai Olandei. Această dramă a fost un alt amintire că nu totul este calm în lume și că zborul pe teritoriul conflictelor armate poate fi periculos. Multe companii aeriene par să fi uitat de acest lucru. Țările NATO, adică statele controlate de Statele Unite, au acuzat imediat Rusia de tot, fără a oferi nicio dovadă și a echivalat separatiștii ucraineni cu rușii. Ca și cum toate operațiunile militare din această regiune din estul Ucrainei s-ar fi decis de la Moscova. Având în vedere numărul mare de cetățeni olandezi dintre morți, autoritățile de aplicare a legii din această țară au efectuat o anchetă, care a ajuns la două concluzii. În primul rând, zborul MH17 a fost doborât de o…vezi tot comentari

-7 (9 voturi)
Lucifer
9.09.2019, 10:05:31

Domnilor de la DW, nu Ucraina este vinovată că-şi urmăreşte interesele, ci Uniunea Europeană care prin Germania şi Franţa A TRĂDAT de trei ori Ucraina: o dată prin acceptarea tacită a raptului Crimeei şi de două ori prin tratatele Minsk I şi II. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o urmare a negocierilor SUA-Rusia în care UE nu are nicio implicaţie. UE ar face bine să se liniştească şi să nu se mai amestece în mod ticălos unde nu-i fierbe oala. Iată, s-a amestecat şi în Moldova şi au făcut acolo o mare porcărie. Ca ameninţare: UE şi mai ales Germania SĂ NE LASE ÎN PACE pe noi cei din Est. NU vom accepta niciodată mult visata joncţiune Germania-Rusia, punctul principal în politica externă a Germaniei. Aţi înţeles? Lăsaţi-ne în pace!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)