Europa

articolul anterior articolul urmator

Un vicepremier turc acuză „evreii din diaspora” pentru protestele antiguvernamentale din Turcia

0
3 Jul 2013 09:34:14
Autor: Elena Dumitru
Protestatarii paşinici din Parcul Gezi au fost înlăturaţi cu forţa la sfârşitul lunii iunie. FOTO: Reuters
Protestatarii paşinici din Parcul Gezi au fost înlăturaţi cu forţa la sfârşitul lunii iunie. FOTO: Reuters

„Evreii din diaspora” au incitat poporul turc să iasă şi să protesteze, a declarat unul dintre vicepremierii Turciei. Cabinetul oficialului a revenit ulterior şi a precizat că afirmaţiile făcute jurnaliştilor din oraşul Kirikkale au fost scoase din context.

Vicepremierul turc Besir Atalay a afirmat că există o legătură între „evreii din diaspora” şi protestele antiguvernamentale care au zguduit Turcia de la sfârşitul lunii mai. Declaraţiile oficialului turc au stârnit reacţii dure din partea mai multor lideri iudaici din întreaga lume, dar au cauzat şi neliniştea comunităţii evreieşti din Turcia, care se teme acum că va deveni ţinta mâhnirii sociale. 
 
„Există aceia dinăuntru şi aceia din exterior care sunt invidioşi pe faptul că Turcia creşte prea mult”, a spus Atalay. 
 
„Ei se unesc. Pe de-o parte sunt evreii din diaspora. Aţi văzut atitudinea presei străine faţă de evenimentele din Parcul Gezi, cât de repede au muşcat momeala şi cât de repede şi de amplu au început să transmită înainte să se facă vreo evaluare”, a spus el. 
 
Afirmaţiile lui Atalay sunt în ton cu cele făcute în mod repetat de premierul Recep Tayyip Erdogan de la izbucnirea protestelor. Acesta a acuzat de fiecare dată implicarea unor „interese externe” şi „cercuri străine”, care i-ar fi incitat pe câţiva turci să protesteze pentru a submina autoritatea şi influenţa Turciei din punctul de vedere al economiei şi al politicii externe. 
 
Congresul Mondial al Evreilor: „Murdării abjecte”
 
Congresul Mondial al Evreilor a anunţat că este „şocat” de afirmaţiile lui Atalay, pe care le-a calificat drept „murdării complet fără fundament” şi „abjecte”. 
 
„Domnul Atalay ar trebui să aibă decenţa de a-şi cere scuze. Remarcile sale reprezintă nu doar o insultă la adresa poporului iudaic, ci mai ales la adresa cetăşenilor turci care au participat la proteste şi care au exprimat nemulţumiri reale”, a arătat Congresul într-un comunicat. 
 
Comunitatea Evreilor Turci, care reprezintă majoritatea celor 23.000 de evrei din Turcia, a atras atenţia că afirmaţiile lui Atalay ar putea genera represalii asupra evreilor care trăiesc într-o ţară majoritar musulmană. 
 
„Încercăm să obţinem informaţii despre înţelesul, scopul şi specificaţiile declaraţiilor făcute de vicepremierul Besir Atalay despre implicarea diasporei evreieşti în protestele din Parul Gezi”, a declarat organizaţia într-un comunicat. 
 
Protestele din Turcia au început pe 28 mai ca manifestaţii paşnice de stradă pentruprotejarea parcului Gezi, ultimul din Istanbul. 
 
Acestea s-au transformat rapid în demonstraţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, iar confruntările violente dintre protestatari şi forţele de ordine continuă de atunci.  
 
Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea şi cel puţin patru persoane au fost rănite.
 
CITEŞTE MAI MULT
 

 
Poliţia antirevoltă turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în cursul nopţii de marţi spre miercuri pentru a dispersa peste 2.000 de manifestanţi antiguvernamentali, la Ankara, procedând inclusiv la 16 arestări, a anunţat presa, relatează AFP.

Acord UE de principiu pentru deschiderea unui nou capitol de negociere de aderare cu Turcia

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord de principiu în vederea deschiderii unui nou capitol în cadrul negocierilor de aderare cu Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei irlandeze, relatează AFP. 
A crescut spectaculos nivelul tensiunilor diplomatice intre Turcia şi Germania: diplomaţia de la Ankara o acuză deschis pe Angela Merkel de „manevă electorală facilă” pe spezele Turciei în urma acuzaţiilor aduse de Cancelarul Germaniei privind modul extrem de dur şi care nu are nimic de-a face cu regulile democraţiei în care au fost reprimate demonstraţiile anti-Erdogan…

VIDEO Ion Cristoiu şi Dan Falcan, la Adevărul Live. Cristoiu, despre Transnistria: „Să nu uităm că soarele strălucitor rămâne la Moscova”

Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat, la Adevărul Live, cu istoricul Dan Falcan şi cu moderatorul Ion M. Ioniţă despre tensiunile din Transnistria, despre căile prin care a fost cedată Basarabia, despre mizele protestelor din Turcia, despre întoarcerea la otomanism. Totodată, Cristoiu a făcut dezvăluiri în premieră despre vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Istanbul.

În Turcia, haosul a preluat din nou conducerea. Înmormântarea unui protestatar, marcată de confruntări violente cu forţele de ordine

Înmormântarea unui protestatar s-a transformat în haos duminică, în Ankara, după ce poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii care aruncau cu pietre.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările