Europa

articolul anterior articolul urmator

Un vulcan islandez, care nu a mai avut activitate de opt secole, în pericol să erupă. Poate fi afectată Europa? VIDEO

3
4 Mar 2021 09:21:38
Autor: George-Andrei Cristescu
Muntele Keilir din Peninsula Reykjanes din Islanda FOTO Shutterstock
Muntele Keilir din Peninsula Reykjanes din Islanda FOTO Shutterstock

Un vulcan din sud-vestul Islandei, la o distanţă de circa 30 de kilometri de capitala ţării, Reykjavik, ar urma să erupă, anunţă autorităţile islandeze care spun, totuşi, că nu se aşteaptă la consecinţe grave pentru locuitori sau pentru traficul aerian.

Mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă au avut loc miercuri după-amiază în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes, deja afectată de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută, a anunţat Institutul meteorologic din Islanda într-un comunicat, conform AFP, citat de Agerpres.
 
„Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferinţă de presă. „Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici”, a explicat el. Potrivit vulcanologilor, în peninsulă nu a avut loc nicio erupţie de opt secole.
 
Poliţia a blocat şoselele în apropierea muntelui, potrivit unui fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. Dacă aeroportul internaţional Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la doar câţiva kilometri distanţă, zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată nicio evacuare miercuri.
 
„În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a spus Freysteinn Sigmundsson.
 
Zona a fost supravegheată în ultimele zile din cauza unui număr foarte neobişnuit de mici replici după cutremurul important din 24 februarie, care a fost resimţit până la Reykjavik şi într-o mare parte din vestul Islandei. Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.
 
Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani. Ultima erupţie datează din 2014-2015 la Holuhraun, o fisură aparţinând sistemului vulcanic Bardarbunga într-o zonă nelocuită din sud-estul ţării.

 
Dar cea mai faimoasă din epoca actuală este a vulcanului Eyjafjallajökull, din sudul ţării, în 2010. Imensa lui coloană de fum a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pace, paralizând cerul european timp de aproape o lună.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

staciu dan
4.03.2021, 10:24:24

"Imensa lui coloană de fum a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pace, paralizând cerul european timp de aproape o lună." - f adevarat. Dar asta pana la corona, care perturba traficul aerian de un an ...

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
4.03.2021, 11:04:25

Daca-mi amintesc bine, a si picat un avion din cauza cenusei intrate la motoare.

+5 (5 voturi)
!AERISIЯƎA!
4.03.2021, 14:40:06

E modul de aerisire a Pamantului

+8 (8 voturi)
Modifică Setările