Europa

articolul anterior articolul urmator

Ungaria. Alegerile primare pentru departajarea candidaţilor opoziţiei, suspendate de un atac informatic. Votul va fi reluat luni

4
19 Sep 2021 08:18:48
Autor: Viorica Marin
Opoziţia face front comun în încercarea de a-l învinge pe şeful guvernului actual, Viktor Orban, la legislativele din aprilie 2022
Opoziţia face front comun în încercarea de a-l învinge pe şeful guvernului actual, Viktor Orban, la legislativele din aprilie 2022

Cetăţenii ungari au început sâmbătă să voteze în cadrul unor alegeri inedite pentru departajarea candidaţilor opoziţiei, care fac front comun în încercarea de a-l învinge pe şeful guvernului actual, Viktor Orban, la legislativele din aprilie 2022, dar votul a fost suspendat din cauza unei pene atribuite de organizatori unui atac informatic, relatează AFP.

 
Încurajate de alegerile locale promiţătoare din 2019 şi de sondaje favorabile, şase partide, de orientare liberală, ecologistă, socialistă sau naţionalistă, au decis să se alieze.
 
Ceea ce le uneşte, în pofida clivajelor ideologice, este obiectivul de a-l înlătura de la putere pe premierul suveranist Viktor Orban, pe care îl acuză de derivă autoritară şi corupţie.
 
Alegerile primare au debutat la ora locală 08.00 (06.00 GMT) atât online, cât şi în standuri instalate în locuri publice, în parcuri sau centre comerciale, dar operaţiunile de vot au fost suspendate din cauza unei pene a sistemului informatic, pe care organizatorii au atribuit-o unui atac cibernetic. Votul va fi reluat de-abia luni.
 
„Pe lângă masele de alegători care doresc o schimbare, şi altcineva este interesat de alegerile primare: conexiuni masive de origine necunoscută au lovit sistemul informatic al alegerilor primare“, a transmis într-un comunicat comisia electorală a primarelor opoziţiei.
 
Votul urmează să se deruleze până la 26 septembrie, apoi, dacă va fi necesar, va avea loc un al doilea tur între 4 şi 10 octombrie pentru departajarea primilor trei pretendenţi la postul de prim-ministru din cei cinci candidaţi aflaţi în cursă.
 
Peter Jakab (41 de ani), liderul Jobbik, un partid cu trecut de extremă dreapta, Gergely Karacsony (46 de ani), primarul liberal şi ecologist al Budapestei, şi eurodeputata socialistă Klara Dobrev (49 de ani) sunt cotaţi favoriţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mandrean Paul
19.09.2021, 10:15:35

Asa-zisul stat ungaria nu ar trebui sa mai faca alegeri! Sa-l intrebe direct pe tarul de la kk-skova cine este alesul si gata cu scrutinele! Vai si amar!

-11 (11 voturi)
Păcală
21.09.2021, 13:05:50

Io zác sá tyentrebe pá tyine má P(u)aulicá!

-9 (11 voturi)
Păcală
20.09.2021, 10:54:30

Alegerile primare ale opozitiei se scufundá deocamdatá in dezastru din lipsá de interes din partea populatiei, dar despre acest lucru nu se informeazá publicul románesc, deoarece nu corespund directivelor anti Orbán si anti Ungaria a liberaliror neomarxisti de stánga, ciuma Europei si a lumii!

-9 (11 voturi)
Păcală
21.09.2021, 11:22:11

Hehehe, adevárul si realitatea cam supárá, nu-i asa?

-8 (10 voturi)
Modifică Setările