Europa

articolul anterior articolul urmator

Ungaria, calul troian al Chinei în UE: Budapesta a blocat o declaraţie care condamna legea securităţii din Hong Kong

31
16 Apr 2021 17:44:28
Autor: Ion Gaidau
Premierul ungar Viktor Orban dând mâna cu preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Premierul ungar Viktor Orban dând mâna cu preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene (UE) care denunţa legea securităţii impusă Hong Kongului de către regimul comunist de la Beijing, au anunţat doi diplomaţi, apreciind că această acţiune ar putea submina eforturile de a contesta diminuarea libertăţilor în fosta colonie britanică.

UE, care îşi propune să fie alături de Marea Britanie şi Statele Unite în sprijinirea drepturilor omului în Hong Kong, ar fi trebuit să adopte prima sa declaraţie luni, la o reuniune a miniştrilor de Externe, dar nu a reuşit să obţină unanimitatea celor 27 de state membre, informează Reuters.

„Argumentul Ungariei a fost că UE are deja prea multe probleme cu China”, a declarat pentru Reuters un diplomat de rang înalt al UE. Un al doilea diplomat a confirmat poziţia Ungariei.

Un oficial european a anunţat că declaraţia a fost retrasă din procesul de aprobare al UE, notează sursa citată.

UE a instituit la 22 martie sancţiuni împotriva Chinei din cauza abuzurilor asupra drepturilor omului pe care le comite în Xinjiang. Regimul comunist de la Beijing a răspuns la rândul său cu sancţiuni.

Reticentă, Ungaria a aprobat într-un final sancţiunile. „Sunt inutile”, le-a calificat Budapesta, primindu-l imediat în vizită pe ministrul chinez al Apărării.

Sub Viktor Orban, Ungaria şi-a intensificat cooperarea economică cu China, contractând masiv credite pentru diferite proiecte de infrastructură. În trecut, atât Ungaria, cât şi Grecia, unde compania chineză COSCO Shipping deţine pachetul majoritar de acţiuni la cel mai mare port al ţării, au blocat declaraţiile UE referitoare la abuzurile din China.

Principalul reprezentant al Beijingului în Hong Kong a avertizat recent puterile străine că „vor primi o lecţie” dacă vor încerca să intervină în felul în care ţara sa gestionează acest hub financiar global.

Occidentul afirmă că, prin noua lege a securităţii din Hong Kong, Beijingul îşi încalcă promisiunea de a menţine un grad înalt de autonomie pentru acest teritoriu. Beijingul a făcut această promisiune în momentul retrocedării regiunii, în 1997, de către Marea Britanie. La rândul ei, China susţine că noua lege este menită restabiliri ordinii.

Deranjat pentru criticile care i se aduc pentru nerespectarea statului de drept, premierul ungar Viktor Orban se opune frecvent liniilor adoptate la nivelul UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Ionel Marcu
16.04.2021, 17:50:54

Cartoful Orban e prostituata UE: pentru bani, investiții, câștiguri materiale se prostituie cui plătește mai bine: Rusia, China.

+6 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
16.04.2021, 18:11:55

Comentariu considerat abuziv.

Capelin Amar
16.04.2021, 18:12:23

Să mai zică cineva că uigurii sunt asupriți în China! Iată dovada irefutabilă a unei prietenii adevărate exprimată de cel mai vizibil și rizibil exponent al lor : V Orban. Și tot cu această ocazie ungurii își vor schimba și numele : li se va zice VOrbani. Și chinezii le vor face pe plac.

+3 (9 voturi)
Codruta Presedinte!
16.04.2021, 18:13:51

Eu mai glumesc spunand sa facem autostrazi inpre Ucraina si Polonia ca in jurul Ungariei lui Orban o sa traga europenii garduri din sarma ghimpata(sau si le face Orban singur), dar nu e chiar doar o gluma.

+6 (12 voturi)
Prudent
16.04.2021, 18:20:13

Ar trebui să se facă reforme, ca statele care nu respectă principiile UE să fie lipsite de dreptul de vot. Orban este un criminal. Are cel mai mare număr de decese din UE la covid și totul se datorează populismului său.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările