Europa

articolul anterior articolul urmator

Ungaria denunţă criticile Ursulei von der Leyen faţă de legea împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor: O „ruşine”

34
23 Jun 2021 18:32:23
Autor: George-Andrei Cristescu
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Ungaria a calificat miercuri drept „o ruşine” comentariile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre legea care interzice promovarea homosexualităţii în rândul minorilor.

„Declaraţia preşedintei Comisiei Europene este o ruşine”, a repetat de trei ori Guvernul de la Budapesta într-un comunicat preluat de AFP.

Comentariile Ursulei von der Leyen „se bazează pe acuzaţii false”, a transmis guvernul condus de ultraconservatorul Viktor Orban.

Legea care interzice promovarea homosexualităţii printre minori „protejează drepturile copiilor, garantează drepturile părinţilor şi nu se aplică orientării sexuale a celor de peste 18 ani. Prin urmare, nu conţine elemente discriminatorii”, susţine Budapesta.

Guvernul ungar denunţă „o opinie politică părtinitoare, fără ca în prealabil să se fi desfăşurat o anchetă imparţială”.

Conform unui comunicat emis de Ursula von der Leyen, Comisia Europeană a trimis o scrisoare Ungariei în care îşi exprimă îngrijorarea din punct de vedere juridic înainte de intrarea în vigoare a legii privind interzicerea promovării homosexualităţii în rândul minorilor.

„Legea discriminează în mod clar persoane în baza orientării lor sexuale. Ea este contrară valorilor fundamentale ale Uniunii Europene (UE), demnităţii umane, egalităţii şi respectării drepturilor omului”, denunţă von der Leyen.

„Nu vom face niciun compromis în aceste principii”, avertizează preşedinta CE.

„Am spus-o înainte: cred într-o Uniune Europeană în care eşti liber să fii cine eşti şi să iubeşti pe cine vrei”, declară ea.

„Cred într-o Europă care îmbrăţişează diversitatea”, subliniază preşedinta CE.

„Voi folosi toate puterile Comisiei pentru ca drepturle cetăţenilor UE să fie garantate, oricine sunt ei şi oriunde trăiesc în Uniunea Europeană”, avertizează von der Leyen.

Ursula von der Leyen denunţă controversata lege ungară cu privire la homosexualitate drept „o ruşine” şi un text contrar „valorilor fundamentale ale UE”.

Treisprezece state membre UE au condamnat adoptarea acestei legi de către Budapesta, care prevede interzicerea promovării sau evocarea homosexulităţii în rândul minorilor.

Cele 13 guverne europene denunţă o „discriminare flagrantă şi o stigmatizare a lesbienelor, gay-ilor, transsexualilor (LGBTQI)” şi cer o reacţie rapidă a CE.

Autorităţile ungare susţin că nu vizează în mod expres comunitatea LGBT.

Ele insistă că problema orientării sexuale ţine de părinţi.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto denunţă o acţiune europeană care ţine de competenţa naţională.

„Nu este posibil ca atunci când fiul meu se întoarce la şcoală să fie ţinta unei propagande la care nu doresc să fie supus înaintea vârstei de 18 ani. Acesta este felul în care gândim noi, asta e tot”, declară Péter Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare îi îndeamnă pe critici să recitească această lege şi ”să nu pună în circulaţie informaţii false”.

Ungaria este vizată deja de o procedură cu privire la încălcarea statului de drept.

Comisia Europeană se declară pregătită să efectueze o anchetă cu privire la această nouă lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 18:48:24

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 18:53:47

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
23.06.2021, 18:52:57

Sa intelegem ca Ursula si Comisia UE sunt de acord cu promovarea homosexualităţii în rândul minorilor ? O.K. , insa ce urmeaza pt minori : promovarea drogurilor , fumatului , consumului de alcool si prostitutiei ?

-3 (19 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2021, 18:53:42

Comentariu considerat abuziv.

Familie=Tată, mamă, copii
23.06.2021, 19:12:05

Citit articolul 14 alineatul 3 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene: Articolul 14 Dreptul la educație (1) Orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă. (2) Acest drept include posibilitatea de a urma gratuit învățământul obligatoriu. (3) Libertatea de a înființa instituții de învățământ cu respectarea principiilor democratice, precum și dreptul părinților de a asigura educarea și instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice și pedagogice, sunt respectate în conformitate cu legile interne care regle­ mentează exercitarea acestora. Par8ntuu au dreptul de a asigura educarea si instruirea copiilor potrivit propriilor convingeri, nu așa cum vrea statul sau mai grav unele ONG-ul

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările