Ungaria: guvernul Orban şi-a atras mânia studenţilor, introducând taxe în învăţământul superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii maghiari, în stradă FOTO Reuters
Studenţii maghiari, în stradă FOTO Reuters

Studenţii au manifestat, luni, în mai multe oraşe ungare pentru a protesta faţă de o reformă a învăţământului superior anunţată săptămâna trecută de Parlament, care prevede introducerea taxelor de şcolarizare şi o reducere a numărului de studenţi care beneficiază de ajutor de stat.

Circa 800 de studenţi au defilat înspre Parlamentul din Budapesta, în timp ce reuniuni au fost organizate în universităţi şi clădiri publice din capitală, Debrecen, Pecs, Szeged şi Sopron.

O platformă studenţească, HOOK, a anunţat luni că studenţii îşi vor continua mişcarea de protest până când cererile lor vor fi îndeplinite, respectiv tăieri ale bugetului învăţământului superior, o mai mare independenţă pentru universităţi şi mai multă concertare.

Această decizie a guvernului Orban este o încălcare a promisiunilor electorale şi o măsură contrarie poziţiei Fidesz de-acum patru ani când, aflat în opoziţie, a chemat populaţia Ungariei să respingă la un referendum intenţia guvernului socialist de a introduce învăţământul plătit la universităţi.

Făcând un mic calcul, publicaţia online Index.hu precum şi săptămânalul economic HVG au arătat că deja acum, fără taxe, cheltuielile pentru un semestru universitar  costă câteva sute de mii de forinţi, acestea la facultărţile cu durata de studiu de trei ani, dar există specializări unde suma ajunge peste un million.

La ora actuală, cinci ani la facultatea de medicină  costă peste 10 milioane de forinţi. Potrivit proiectului aprobat de guvern, începând din toamna viitoare, cea mai mare parte a studenţilor va plăti taxe, statul urmând să finanţeze doar cheltuielile a 10.000 de studenţi, 40.000 vor primi burse parţiale, iar restul poate să recurgă la credite studenţeşti, avantajoase după părerea autorilor proiectului.

Dar specialiştii apreciază că, în pofida dobânzilor mici, rambursarea creditului va reprezenta o povară de cel puţin un deceniu.  Creditul studenţesc este un lucru obişnuit în universităţile din Europa occidentală şi din SUA, numai că, spre deosebire de ţările din Europa de est,  salariul iniţial al absolventului de învăţământ superior îi permite să ramburseze acel credit fără prea mari eforturi.

Problema se pune mai ales la acei studenţi care nu primesc nici un fel de ajutoare materiale de la părinţi şi trebuie să recurgă la credite iar dacă frecventează un institut de învăţământ superior cu durată îndeungată –medicină sau arhitectură-, se pot îndatora după unele calcule, chiar 35 de ani.

De aceea, a apreciat fostul premier al Ungariei, Gordon Bajnai, aflat în opoziţie, legea va duce la discriminarea celor nevoiaşi. Este adevărat., există prevederea potrivit căreia unui absolvent  încadrat în sectorul de stat, i se va prelua sarcina rambursării creditului.. Dar studenţii se tem că nici această promisiune,  la fel ca multe altele, nu va fi respectată.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite