Ungaria va organiza un referendum împotriva miliardarului american George Soros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Soros
George Soros

Guvernul Ungariei îşi continuă campania împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, anunţând că va organiza un referendum referitor la aşa-numitul "Plan Soros", formulă folosită la Budapesta pentru presupusul proiect al lui George Soros de a determina Uniunea Europeană să accepte un milion de imigranţi.

Campania pentru referendum urmează să înceapă luna viitoare, a declarat Bence Tuzson, purtător de cuvânt al guvernului ungar. Va fi a treia consultare populară din 2015 încoace şi va avea loc cu şase luni înainte de alegerile generale din aprilie 2018.

Populiştii aflaţi la guvernare la Budapesta l-au transformat pe George Soros în principal inamic , acuzându-l uneori de folosirea miliardelor de dolari pentru a „inunda Europa cu migranţi“, scrie portalul maghiar hulala.org.

Decizia executivului maghiar vine după ce zilele acestea secretarul de stat în Ministerul Justiţiei de la Budapesta, Krisztian Kecsmar, declarase, într-o comisie parlamentară, că Ungaria va respecta decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind cotele obligatorii de refugiaţi introduse de blocul comunitar.

Luni, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs , afirma la Bruxeeles că Ungaria a recunoscut recenta decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind cotele de refugiaţi, însă a transmis dezacordul Budapestei faţă de sentinţă.

„Din anumite aspecte, lupta juridică şi politică împotriva planului de cote al UE este doar la început“, a spus el într-o conferinţă de presă.

Guvernul ungar consideră că actualele cote - potrivit cărora Ungaria ar trebui să primească 1.299 de solicitanţi de azil - sunt doar un prim pas către un sistem de distribuţie impus permanent statelor membre. În ceea ce priveşte decizia Curţii Europene de Justiţie, aceasta ar indica faptul că „implementarea planului Soros a început“, a explicat presei Csaba Dömötör un membru al cabinetului Orban.

Va fi a treia consultare populară din 2015 încoace şi va avea loc cu şase luni înainte de alegerile generale din aprilie 2018. Prima a consultat cetăţenii asupra legăturilor dintre imigraţie şi terorism, iar a doua, după numai câteva luni, a fost intitulată "Să oprim Bruxellesul". Partidul Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, a acuzat Uniunea Europeană că ameninţă suveranitatea Ungariei.

Orban îl consideră pe Soros principalul inamic al Ungariei şi a lansat anul acesta mai multe acţiuni pentru a-l discredita şi împotriva numeroaselor organizaţii neguvernamentale susţinute de omul de afaceri, în special în estul Europei, reaminteşte AFP.

„Nu există conspiraţie“


„Provocările actuale ale migraţiei nu au nimic de-a face cu George Soros. [...] Nu există o conspiraţie globală împotriva Ungariei“, a declarat Goran Buldioski, directorul fundaţiei Soros, Open Society Initiatives for Europe.Chiar dacă posterele guvernamentale care îl denigrează pe George Soros au fost retrase în iulie din întreaga ţară, după câteva săptămâni de controversă, omul de afaceri rămâne în centrul preocupărilor guvernului.

Opoziţia maghiară susţine că „decât să se folosească de teorii conspiraţioniste şi de teamă, Fidesz ar trebui să facă rezolve probleme reale ale Ungariei“, a reacţionat candidatul socialist la alegerile din aprilie 2018, Lászlo Botka.

„Pentru coaliţia de guvernământ, viitoarea campanie electorală nu va consta în nimic altceva decât să agite numele lui Soros“, a declarat Bence Tordai, purtătorul de cuvânt al formaţiunii „Dialog“. Toate acestea, spune el, în ciuda „creşterii sărăciei şi disperării, a unui sistem de sănătate putrezit şi a unui sistem educaţional care a fost readus în secolul al XIX-lea“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite