Europa

articolul anterior articolul urmator

Ungaria şi Polonia continuă războiul cu UE. Cele două ţări nu renunţă la veto şi blochează în continuare bugetul Uniunii

36
26 Nov 2020 21:10:03
Autor: Iulian Bîrzoi
Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki şi premierul Unganiei Viktor Orban FOT Arhivă
Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki şi premierul Unganiei Viktor Orban FOT Arhivă

Ungaria şi Polonia îşi vor menţine veto-ul asupra bugetului multianual al Uniunii Europene în cazul în care accesarea de fonduri europene va fi condiţionată de situaţia statului de drept, , se arată într-o scrisoare comună a celor doi premieri. Menţinerea acestui veto înseamnă blocarea bugetului UE, în valoare de 1.800 de miliarde de euro.

„Condiţionalitatea propusă eludează Tratatul UE, foloseşte definiţii vagi şi termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancţiunilor şi nu cuprinde garanţii procedurale concrete”, se arată într-o declaraţie comună a celor doi lideri din Ungaria şi Polonia, după o întâlnire avută la Budapesta.

„Propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria”, declarat premierul Ungariei Viktor Orban, care a adăugat că o asemenea condiţionalitate în UE „va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”.

Legarea dezbaterii politice privind statul de drept de gestionarea economică a crizei provocate de pandemia de coronavirus este „iresponsabilă”, a mai declarat premierul ungar.

La rândul său, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a estimat că propunerea privind condiţionarea accesării fondurilor europene „este motivată politic” şi ea „ar putea conduce la dezintegrarea UE”.

„Propunerea noastră comună este să facilităm adoptarea rapidă a pachetului financiar prin stabilirea unui proces în doi timpi. Pe de o parte, să limităm domeniul de aplicare al oricărei condiţionalităţi bugetare suplimentare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii conform concluziilor Consiliului European din luna iulie. Pe de altă parte, să discutăm în Consiliul European dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii”, menţionează de asemenea cei doi prim-miniştri în declaraţia lor comună.

În cadrul unui vot preliminar la reuniunea de săptămâna trecută a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare ''Next Generation'' (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE privind introducerea criteriului condiţionalităţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Index 4.2.2
26.11.2020, 21:17:45

Ungaria si Polonia sunt doi piticei cu ifose de giganti! Dupa ce UE i-a scos din ghearele Moscovei( cea ar mai vrea si Ucraina!) acum au pretentii de PimaDone! De aia se zice ca pe cine nu lasi sa moara, mai tarziu nu o sa te lase sa traiesti....Oare Vladutz sa -si fi bagat coada? nu cred!cum nici in USA din 2016 incoace nu are nimic de a face cu Cremlinul....e doar Feik Niuz!

+6 (26 voturi)
Lucifer
26.11.2020, 21:22:56

Polonia şi Hungaria au dreptate, actualele tratate constitutive ale UE nu au astfel de condiţionări. Apoi, ce vor zice Spania, Italia şi Grecia când li se va dicta de la Bruxelles să primească toţi imigranţii, pe motive de stat de drept şi de "corectitudine politică"? Va ieşi bâlci în Europa, ticăloşia franco-germană prin care vor să forţeze( prin condiţionarea fondurilor financiare) transformarea Uniunii în Federaţie( condusă de ele....) va duce la un rezultat invers, respectiv destrămarea actualei UE.

-7 (31 voturi)
Stan Toma
26.11.2020, 21:28:47

Asta înseamnă să faci politică.... Cele două țări urmăresc să obțină avantaje nu diar șepci sau medalii .

-9 (23 voturi)
Lucifer
26.11.2020, 21:41:49

Nu ştiu ce ai înţeles, Polonia şi Hungaria NU OBŢIN NIMIC din politica lor, ba dimpotrivă, pot fi daţi afară din UE.

-6 (10 voturi)
Decebal Burebista
26.11.2020, 21:43:53

"pot fi daţi afară din UE"...tu te hauzi ce ineptii debitezi??

-2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările