Ungaria rămâne fermă pe poziţii şi continuă să împiedice embargoul asupra petrolului rusesc: „Ne-ar ruina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Consiliul Uniunii Europene doreşte să ajute Ungaria pentru a-şi întări reţeaua de conducte de petrol şi a-şi dezvolta capacitatea de depozitare şi de rafinare, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în timp ce Budapesta oferă indicii precum că opune rezistenţă faţă de embargoul petrolier pe care blocul comunitar doreşte să-l impună Rusiei, informează Reuters.

O mare parte din ţările membre ale Uniunii Europene susţin prohibiţia petrolului rusesc, măsură prevăzută în cadrul celui de-al şaselea pachet de măsuri restrictive menite să pedepsească Rusia pentru războiul pe care l-a dezlănţuit în Ucraina. Pentru o asemenea hotărâre este nevoie de unanimitate. 

Luni, 09 mai, la Budapesta a avut loc o întâlnire între premierul ungar Viktor Orban şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi au discutat despre alocarea unor investiţii în modernizarea infrastructurii petroliere a Ungariei, a anunţat, marţi, 10 mai, purtătorul de cuvânt al preşedintei Comisiei Europene.  

„Ceea ce este extrem de important… este să menţinem unitatea Uniunii Europene când vine vorba de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta este un efort colectiv”, a afirmat purtătorul de cuvânt, Eric Mamer, într-o conferinţă de presă. 

„Sperăm că Uniunea Europeană poate adopta sancţiunile cât mai repede posibil”, a  mai adăugat Mamer. 

Ursula von der Leyen a transmis luni seară că pentru a ajunge la un acord pe acest subiect este nevoie de mai multă muncă şi că va ţine o videoconferinţă despre colaborarea regională în domeniul infrastructurii petroliere.  

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al preşedintei CE, nu a dorit să precizeze când se va desfăşura această convorbire, afirmând, în schimb, că lucrările tehnice pregătitoare sunt în curs de desfăşurare, relatează Reuters

„Discuţia din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancţiuni şi de securitatea energetică. Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare”, a scris Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe Twitter. 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a vorbit cu Viktor Orban despre probleme legate de securitatea energetică a Europei, a anunţat, marţi, Palatul Élysée. De asemenea, ministrul francez pentru afaceri europene a afirmat separat că o înţelegere este posibilă în această săptămână.  

Delegaţii statelor membre ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească miercuri, la Bruxelles, pe această temă.  

Budapesta respinge embargoul 

Afirmaţiile făcute de oficialii de la Budapesta nu indică un progres, ministrul de externe Peter Szijjarto a spus că cina la care a participat Orban şi preşedinta CE a marcat „un mic pas înainte”, doar că este nevoie de mai multă muncă. 

„Adoptarea acestui pachet de sancţiuni ne-ar ruina securitatea energetică”, a declarat Peter Szijjarto. 

 „Ar fi imposibil să cumpărăm suficient petrol pentru a menţine Ungaria şi economia ungară în funcţiune”, a mai adăugat ministrul de externe. „Atâta timp cât Comisia Europeană nu oferă soluţii la aceste probleme, Ungaria, evident, nu poate susţine acest pachet de sancţiuni care ar fi… o bombă atomică aruncată asupra economiei maghiare”, a subliniat Peter Szijjarto. 

Viktor Orban a afirmat în urmă cu o săptămână că Ungaria are nevoie de „investiţii uriaşe” pentru a moderniza sistemul energetic al ţării. Unii oficiali europeni de la Bruxelles au făcut legătura cu Executivul comunitar, care îl acuză pe Orban pentru subminarea statului de drept şi barează accesul Ungariei la miliarde de euro destinate să sprijine redresarea economică a ţării în urma pandemiei de COVID-19. 

Comisia Europeană a emis recent o sancţiune fără precedent. Este vorba despre mecanismul de condiţionalitate, măsura a fost adoptată din pricina măsurilor anticorupţie extrem de lente ale Ungariei. Aşa-numitul mecanism de condiţionalitate poate priva Ungaria de alte fonduri ale UE.

„În mod clar, guvernul lui Viktor Orban caută să obţină bani suplimentari, o încetinire a mecanismului de condiţionalitate sau ambele”, crede think-tank-ul Eurointelligence. 

Alţii s-au temut că Orban încearcă să intre în graţiile Rusiei şi că acesta ar putea prelungi discuţia privind embargoul petrolier până la următorul summit al liderilor naţionali ai UE, care se va desfăşura la 30 mai.  

 „Asta ar fi deja o victorie pentru Orban”, a afirmat un diplomat UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite